Bozan'dan İnce’ye tepki!

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Muharrem İnce’nin “Kürtçe eğitim pedagojiye uygun değil” sözlerine yanıt verdi: “İnce, yaşadığı coğrafyanın gerçeklerinden bihaber”

Bozan'dan İnce’ye tepki!

Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin “Kürtçe eğitim, pedagojiye uygun değil” sözlerine cevap verdi. Muharrem İnce’nin “yaşadığı coğrafyanın gerçeklerinden bihaber olduğunu” söyleyen Bozan, Saadet Partisi’nin ana ilde eğitimden yana olduğunu belirtti.

Muharrem İnce’nin Kürtçe eğitim ile ilgili sarf ettiği sözlere ilişkin açıklamada bulunan SP Diyarbakır il Başkanı Fesih Bozan, Memleket Partisi isimli partinin genel başkanı olarak Muharrem İnce’nin “memleketteki tüm farklılıkları bir zenginlik olarak görüp, herkesi kucaklayan ve herkes için insan haklarını savunan bir anlayışta olmasını beklediklerini” söyledi. Anadilde konuşmanın, eğitim ve öğretim görmenin temel insan haklarından olduğunu belirten Bozan, şunları söyledi:

BÖLGEDEN Bİ HABERDAR

“Hiçbir ırk veya dil, diğer bir ırk veya dilden daha üstün veya daha aşağı değildir. Bunun aksini savunanlar inanç değerlerini, demokrasi anlayışlarını, insan haklarını, adalet ve eşitlik anlayışlarını tekrar gözden geçirmelidirler. Maalesef Lozan Antlaşması imzalandıktan sonra, kurucu kadro ideolojik bir dönüşüm geçirdi ve zamanla ‘birleştirici ümmet ve yurtseverlik’ anlayışı yerine ‘etnik milliyetçi’ bir anlayışa dönüştü. Resmi devlet politikası halini alan bu ‘etnik milliyetçi’ anlayışının hem geçmişte hem de bugün halen ısrarla sürdürülmesinin, Türkiye’deki Kürt meselesinin de en temel sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Diğer ırkları inkar eden, bu ‘etnik milliyetçi’ zihniyetteki hükümet, 1924’te resmi bir kararla Kürt okullarını, örgüt ve yayınlarını yasakladı. Tek parti rejimi kökleştikçe, Kürtçe’ye yönelik yasaklamaların kapsamı genişledi ve tonu şiddetlendi. Büyük-küçük yerleşim yerlerinin Kürtçe isimleri keyfi bir biçimde değiştirildi. Kürtler’in kendi çocuklarına, kendi anadillerinde isim vermeleri yasaklandı. Çarşı pazarda anadillerini konuşanlara cezai yaptırımlar uygulandı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz