Bravo Cengiz!

Diyarbakırlı Cengiz Çiftçi kendi ürettiği uygulama "HiScience" (Merhaba Bilim) ile Turkcell'in yarışması "GNÇ Bi'Fikir"de Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Haberler 29.07.2019 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir köyde yaayan 17 yandaki Cengiz çiftçi, gelitirdii uygulama ile Turkcellin düzenledii yarmada ödül kazand.

Turkcellin gençlere özel içerik ve teklifler sunduu GNç uygulamas, gelecein dünyasn tasarlayacak olan gençlerin içindeki giriimci ruhu ortaya çkaracak GNç BiFikir isimli bir yarma düzenledi.

Yarmaya Diyarbakrdan katlan Cengiz çiftçi gelitirdii HiScience (Merhaba Bilim) uygulamas ile Jüri Özel Ödülünü kazand. Gelitirdii uygulama ile bilim, kültür, sanat merakllarn tek platformda buluturmay hedefleyen çiftçi, uygulamayla Türkiyenin her yerinden genç yetenek ve yazarlar bir araya toplamak istediini söyledi.

çiftçi, Belli konular üzerinde tartabileceiniz bir platform bu. Ayn zamanda harita ile kim nerede, ne yapyor bunlar da görebilirsiniz. Örnein siz benimle ayn yazlm program ile ilgileniyorsunuz. Diyarbakra geldiniz diyelim, uygulama benimle ayn program çalan birinin benim yaknlarma geldiini haber vererek benim onunla irtibata geçmemi salayacak. diye konutu.

Diyarbakr merkeze 2 saat uzaklkta Geçit köyünde yaayan çiftçi, yazlmc olmann çocukluunda beri hayali olduunu söyledi. çiftçi, Köyde yaamak benim gibi bir genç için epey zor aslnda. lkokuldan sonra i hayatna atlyorsunuz. Pek çok i yapmak zorunda kalyorsunuz. Dada odun toplamay da örendim babamn yannda inaatta çalarak tesisatçlk yapmay da. Ancak eitim ile birlikte bu ileri yürütmek beni çok zorlad. Ayn anda saman tayp kitap okuyamazsnz. diye konutu.

- Farenin nasl tutulacan bilmiyordum

Köyünde teknolojiye ulamann çok zor olduunu ancak kendisinin teknolojiye merakndan dolay bozuk eyalar tamir ederek ie baladn söyleyen çiftçi, unlar söyledi:

lk bilgisayarla tanmam emekli polis amcamn stanbuldan getirdii bilgisayarla balad. Ben anaokulundayken onlar yeni bir bilgisayar almlard. Eski bilgisayarlarn da bize göndermilerdi. O bilgisayarn kasas ve ekran çok büyüktü. u an bile hala tayamyorum onu. Amcamlar bilgisayar kurduunda hem bir mutluluk hem de bir tela vard bende. lk balarda bilgisayarn nasl açlp kapatlacan bilmediim için dümeyle açp kapatyordum. Hatta farenin nasl tutulacan bile bilmiyordum. Elim ilk defa fareye demiti. Fakat bilgisayar eski olduu için hiçbir ey yapamyordum. Ofis programlarn bile birkaç saat içerisinde çaltrabiliyordum. Kuzenimin köyde unuttuu ofis programlar kitabna bakarak ofis programlarn kullanmay örendim.

Futbola olan ilgisizliinin kendisinde kitap okumaya dönük bir avantaja dönütüünü anlatan çiftçi, lkokuldayken iyi futbol oynayamazdm. O yüzden arkada çevremden hep dlanmtm. lkokul hocam bunu fark etti ve beni kitap okumaya tevik etti. Kitap okuma bende bir alkanlk haline geldi. Hayal gücümü de kitaplara borçluyum. Aratrmay her zaman severdim. diye konutu.

- nternet kafede yazlmla ilgili makaleler okuyordum

Yazlm büyük oranda kitaplarda örendiini aktaran çiftçi, meslek seçimi konusunda kafasnn çok kark olmasna ramen büyük giriimcilerin ortak özelliinin yazlmc olduunu farketmesiyle yazlm mühendisi olmaya karar verdiini belirtti. çiftçi öyle devam etti:

Öle aralar internet kafede yazlmla ilgili makaleler okuyordum. çok fazla aratrma yapyordum ama örendiklerimi uygulayabileceim donanml bir bilgisayarm yoktu. Bu sebeple ümidim de krlyordu açkças. Ancak tarlada çalrken bile bir yazlm ii sürekli aklmdayd. Fakat maddi olarak bunu yapacak konumda deildim. Üstelik bana teknik anlamda yardm edecek bir kii bile yoktu çevremde. Eitim ve i hayatn sürdürürken yanna yazlm da koymak çok zordu. 24 saat içerisinde benim bunlar yapamayacam çok açkt.

Ben de yazlm biraz daha ön plana çkaracak ekilde bir planlama yaptm hayatmda. lk olarak bu yln mays aynda harekete geçerek ilk giriimim olan Hi Science projesini hayata geçirdim. Bu projeyi yaparken androide kaç kere silip kurdum. Hatalarn nedenlerini kitaplardan bularak düzeltmeye çalyordum. O hatay çözebilmem için bana yardmc biri lazmd. Ama hatalarm düzeltmeyi bile ya kitaplardan ya da internetten bularak çözmek zorunda kalyordum.

GNç BiFikir yarmasnda ald ödülün ardndan çiftçinin hedefleri büyüdü. stanbulda ya da zmirde üniversite okumak isteyen çiftçi, yazlmla ilgili baka projelerini de bu ekilde hayata geçirmek istiyor.

Yarmayla ilgili olarak deerlendirmelerde bulunan Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardmcs Ömer Barbaros Yi ise dijital dünyada çok fazla sermayeye ihtiyaç duymadan, parlak fikirlerle dünyada ses getirecek ilere imza atmann mümkün olduunu söyledi.

Yi, u deerlendirmede bulundu:

GNç BiFikir yarmamzn ilk ylnda gençlerimizden 2 bin 500 bavuru alarak büyük ilgi gördük. Dijitallemeyle birlikte gençlerimizin içindeki potansiyeli ortaya çkarmak ve tüm gençlere frsat eitlii sunmak için amacyla düzenlediimiz yarmamza gençlerimizin bu denli ilgi göstermesi bizleri fazlasyla mutlu etti. Gerek dereceye giren gerekse yaran projelerdeki fikirler gençlerimizin içindeki büyük potansiyeli bir kez daha gösterdi.

Bu gençlerimizden dereceye girenlere Gelecei Yazanlar ve Arkovan gibi platformlarmzda yeni projeler üretmek için frsatlar salayacaz. Ayrca yarmada finale kalan adaylardan artlar uygun olanlara Turkcellde staj imkn sunacaz. Yine baz projeleri kendi dijital servislerimizde deerlendirmeyi planlyoruz. Turkcell olarak gençlerimizi desteklemeye ve Diyarbakrdan yarmaya katlan Cengiz gibi nice gencimizin düüncelerini hayata geçirmesine olanak salamak için bu tür etkinlikleri büyüterek devam ettireceiz.

Ana Sayfaya Git