Buda Silvan Çiftlik Bank

Türkiye'yi sarsan "Çiftlik Bank" vurgunun benzeri, Diyarbakır'da yaşandığı ortaya çıktı. Silvan ilçesinde, çiftçilerin büyükbaş hayvan alımı bahanesiyle dolandırıldığı iddiası üzerine soruşturma başlatıldı.

Haberler 06.01.2020 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesinde kiralad çiftlikte yüzlerce büyükba ve mahalle sakinlerinden ald yüklü miktarda parayla ortadan kaybolan M.A.nn yakalanmas için jandarma ekiplerinin çalmas sürüyor.

Silvan ilçesine bal krsal Gündüz Mahallesine geçen yl Mardinden gelen M.A., hayvan ticaretiyle uratn belirterek, mahalle sakinlerinden Mensur Aranacaka ait çiftlii kiralad. M.A. çiftlii kulland süre boyunca, mahalle sakinleri bata olmak üzere çevre ilçelerdeki havyan yetitiricileriyle alveri yapt.

KNC çFTLK BANK VURGUNU

Mensur Aranacak, çiftliini kiraya verdii M.A.ya, paras geçen yln Kasm aynda ödenmek üzere 600 bin lira tutarnda 230 büyükba satt. M.A. ayrca, birçok hayvan üreticisinden senet karlnda para ve hayvan ald.

YÜZLERCE K DOLANDIRILDI

Bir süre sonra hayvan sahipleri, borç para ve hayvan verdikleri M.A.dan paralarn almak için dönem dönem çiftlie geldi. Alacakllardan süre isteyen M.A., daha sonra çiftlikteki hayvanlar alp, srra kadem bast. M.A.nn çiftlii terk ettiini gören alacakllar, dolandrldklarn fark ederek jandarma bavurdu.

SUç DUYURUSUNDA BULUNULDU

M.A.ya çiftlii kiraya veren mahalle sakinlerinden Mensur Aranacak, 600 bin lira deerinde hayvan verdiini, kendisi gibi çok sayda hayvan yetitiricisinin de dolandrld ifade ederek suç duyurusunda bulundu.

BR çFTLK DAHA KURACAKLARDI

Gündüz Mahallesi Muhtar Mehmet Ezerin babas Mehmet Srr Ezer (70), M.A. tarafndan dolandrldn ve kendisinden ikayetçi olduunu söyledi. Ezer, Beni kandrdlar. Devlet onlar yakalayp, cezalandrsn. Arazimi benden alp yeni bir çiftlik daha kuracaklard. Yapmadan kaçtlar. Milletin hayvanlarn borçla aldlar. flas ettiklerini söyleyip kaçtlar. Benden 20 dönüm arazi istediler. Ben de onlara verdim. Param da vermediler. Araziyi de bozdular. Ne kadar çakl varsa getirdiler. Demir, çimento satclarna, kepçe operatörlerine bir kuru para da vermemiler. Hiç kimseye bir kuru para vermemiler. 25 milyon lira dolandrdklar söyleniliyor. Paray alp Mardine gittiler. Burasn çiftlik yapacaklard. Kimseye de para vermediler. Arazimin tapusunu vermemitim. 150 bin TLye yakn zararm var. Savcla da dilekçemi vermiim. Dökülen betonu ben arazimden nasl çkaraym diye konutu.

50-60 MLYON LRALIK VURGUN

Mahalle sakinlerinden Süleyman Tuek ise M.A.nn sadece Gündüz mahallesindekilerini deil bir çok kiiden para ve hayvan aldn önene sürerek, unlar söyledi: çiftlii kiraladlar. Bunlar ilk önce hayvan almaya baladlar. lk önce pein aldlar. Milletin gözüne girdikten sonra borç almaya baladlar. Silvanda sadece 25 milyon vurgun yaptlar. Hazro, Lice, Kocaköy, Hani, Bismil tarafndan 50-60 milyon vurgun yaptklarndan bahsediyorlar. Millet madurdur.

Ana Sayfaya Git