Görüş Bildir

Buda Silvan Çiftlik Bank

Türkiye'yi sarsan "Çiftlik Bank" vurgunun benzeri, Diyarbakır'da yaşandığı ortaya çıktı. Silvan ilçesinde, çiftçilerin büyükbaş hayvan alımı bahanesiyle dolandırıldığı iddiası üzerine soruşturma başlatıldı.

Buda Silvan Çiftlik Bank

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde kiraladığı çiftlikte yüzlerce büyükbaş ve mahalle sakinlerinden aldığı yüklü miktarda parayla ortadan kaybolan M.A.'nın yakalanması için jandarma ekiplerinin çalışması sürüyor.

Silvan ilçesine bağlı kırsal Gündüz Mahallesi'ne geçen yıl Mardin'den gelen M.A., hayvan ticaretiyle uğraştığını belirterek, mahalle sakinlerinden Mensur Aranacak'a ait çiftliği kiraladı. M.A. çiftliği kullandığı süre boyunca, mahalle sakinleri başta olmak üzere çevre ilçelerdeki havyan yetiştiricileriyle alışveriş yaptı.

İKİNCİ ÇİFTLİK BANK VURGUNU

Mensur Aranacak, çiftliğini kiraya verdiği M.A.'ya, parası geçen yılın Kasım ayında ödenmek üzere 600 bin lira tutarında 230 büyükbaş sattı. M.A. ayrıca, birçok hayvan üreticisinden senet karşılığında para ve hayvan aldı.

YÜZLERCE KİŞİ DOLANDIRILDI

Bir süre sonra hayvan sahipleri, borç para ve hayvan verdikleri M.A.'dan paralarını almak için dönem dönem çiftliğe geldi. Alacaklılardan süre isteyen M.A., daha sonra çiftlikteki hayvanları alıp, sırra kadem bastı. M.A.'nın çiftliği terk ettiğini gören alacaklıları, dolandırıldıklarını fark ederek jandarma başvurdu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

M.A.'ya çiftliği kiraya veren mahalle sakinlerinden Mensur Aranacak, 600 bin lira değerinde hayvan verdiğini, kendisi gibi çok sayıda hayvan yetiştiricisinin de dolandırıldığı ifade ederek suç duyurusunda bulundu.

'BİR ÇİFTLİK DAHA KURACAKLARDI'

Gündüz Mahallesi Muhtarı Mehmet Ezer'in babası Mehmet Sırrı Ezer (70), M.A. tarafından dolandırıldığını ve kendisinden şikayetçi olduğunu söyledi. Ezer, "Beni kandırdılar. Devlet onları yakalayıp, cezalandırsın. Arazimi benden alıp yeni bir çiftlik daha kuracaklardı. Yapmadan kaçtılar. Milletin hayvanlarını borçla aldılar. İflas ettiklerini söyleyip kaçtılar. Benden 20 dönüm arazi istediler. Ben de onlara verdim. Paramı da vermediler. Araziyi de bozdular. Ne kadar çakıl varsa getirdiler. Demir, çimento satıcılarına, kepçe operatörlerine bir kuruş para da vermemişler. Hiç kimseye bir kuruş para vermemişler. 25 milyon lira dolandırdıkları söyleniliyor. Parayı alıp Mardin'e gittiler. Burasını çiftlik yapacaklardı. Kimseye de para vermediler. Arazimin tapusunu vermemiştim. 150 bin TL'ye yakın zararım var. Savcılığa da dilekçemi vermişim. Dökülen betonu ben arazimden nasıl çıkarayım" diye konuştu.

50-60 MİLYON LİRALIK VURGUN

Mahalle sakinlerinden Süleyman Tuşek ise M.A.'nın sadece Gündüz mahallesindekilerini değil bir çok kişiden para ve hayvan aldığını önene sürerek, şunları söyledi: "Çiftliği kiraladılar. Bunlar ilk önce hayvan almaya başladılar. İlk önce peşin aldılar. Milletin gözüne girdikten sonra borç almaya başladılar. Silvan'da sadece 25 milyon vurgun yaptılar. Hazro, Lice, Kocaköy, Hani, Bismil tarafından 50-60 milyon vurgun yaptıklarından bahsediyorlar. Millet mağdurdur."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi