Buldan: Demirtaş, Yüksekdağ ve tutuklu siyasetçi arkadaşlarımız tahliye edilmelidir

'Hukuksuzca cezaevinde tutulan Demirtaş, Yüksekdağ ve tutuklu tüm milletvekili, belediye eşbaşkanı arkadaşlarımız ve yine hasta tutsaklar derhal tahliye edilmelidir.'

Haberler 04.12.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Pervin Buldan, partisinin grup toplantsnda konutu.

Buldan, sözlerine Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDPnin önceki E Genel Bakan Selahattin Demirtan salk durumuna bilgi vererek balad. Buldan, Sevgili Selahattin Demirtan 26 Kasmda nefes daralmas ve göüs skmas sonucu geçici bir süre bilinç kayb yaadn üzülerek örendik. Kendisi yaad salk probleminin kamuoyuna yansmasn istememitir. Cezaevine giden arkadalarmz ve avukatlarla da bu durumu paylamam, bilgi vermemitir. Bunun özellikle bilinmesini isteriz dedi.

DEMRTAIN DURUMUNU YAKINEN TAKP EDYORUZ

HDPli milletvekillerin dün Demirta ile görütüünü söyleyen Buldan, Demirtan salk durumunun iyi olduunu paylat. Buldan, Partimizin giriimleri sonucu kendisi tam teekküllü hastaneye sevk edildi. Gerekli kontrol ve tetkikleri yapld. uan için genel salk durumunun iyi olduunu ve gelimeleri yakinen takip ettiimizi belirtmek isterim. 3 yldr hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutulan Sevgili Demirta, Sevgili Figen Yüksekda ve tutuklu tüm milletvekili, belediye ebakan arkadalarmz ve yine hasta tutsaklar derhal tahliye edilmeli ve bu hukuksuzlua, rehine politikasna bir an önce son verilmelidir. Demirta, Yüksekda ve tüm arkadalarmzn sal dahil yaayaca her olumsuzluktan bu iktidar sorumlu olacaktr diye konutu.

ÖZGÜR BASINI YILDIRAMADILAR

Konumasnda Özgür Ülke Gazetesinin bombalanmasnn 25inci yl dönümüne olmas dolaysyla saldrda yaamn yitirenleri anan Buldan, unlar söyledi: O dönem özgür basn bombalarla, faili meçhul cinayetlerle, gözaltnda kaybetmelerle susturmaya, gerçeklerin üzerini karartmaya çaltlar. Ama özgür basn yldramadlar. Bugün de özgür basn susturmaya çalan ayn anlayn devam ettiini görüyoruz. ktidarn emriyle gazeteciler gözaltna alnp tutuklanyor. Ancak biliyoruz ki gerçekler asla karartlamayacak, bu ülkede özgür basn hiçbir zaman susmayacaktr.

ENGELLLERN YAAM STANDARDI ÜLKENN VCDANINI YANSITIR

3 Aralk Uluslararas Engelliler Gününü nedeniyle engelli yurttalarn sorunlarna da deinen Buldan, Türkiye nüfusunun yüzde 13ünü engelliler oluturmaktadr. Engellilerin yaam standard bir ülkenin toplumsal vicdann yanstr. Eitimden sala, sosyal ve ekonomik her türlü alann dnda braklmann yan sra, toplumsal sürece katlmda demokratik haklar ve en temel insan haklarndan dahi mahrum braklan engelliler, meselenin sosyal bir olgu olarak alglanamamas sebebiyle ancak vicdani duygularla üzerinde durulan hayrseverlik faaliyetlerinin konusu olmak durumunda brakldlar. Engellilii kiisel bir trajedi olmaktan çkarp, bu konuda engellileri merkeze koyan bir baka acilen ihtiyaç vardr. HDP olarak engelli yurttalarmzn eit yurttalk bata olmak üzere tüm taleplerinin sonuna kadar yanndayz ve bu talepler gerçekleinceye kadar birlikte mücadele etmeye devam edeceiz dedi.

KADIN CNAYETLER KTDARIN SORUMLULUUNDA LENYOR

Her gün yeni bir kadn cinayetinin yaandn belirten Buldan, Sokaklar kadna kar yeni bir iddete sahne olmasn. Eskiehirde Aye Tuba Arslan, alt ay önce ayrld ve hakknda uzaklatrma karar bulunan kiinin satrl saldrs sonucu ne yazk ki hayatn kaybetmitir. Saldrgan hakknda 23 kez ikyette bulunmasna ramen kadnn bavurusu takipsizlikle sonuçlanmtr. Savcln gerekçesi bildik ve tandk: Delil ve tank yokluu. Oysa delilde ortada, fail de ortada, tank da ortada. Bunlar dikkate alacak bir yarg yok. Ve yargnn bu takipsizlii kadn cinayetlerini beraberinde getirmektedir Kadn cinayetleri devletin, iktidarn, yargnn ve güvenlik kurumlarnn sorumluluunda ilenmektedir ifadelerini kulland.

AMED SPOR AKPYE GOL ATMAYA DEVAM EDECEKTR

Buldan, açklamalarn öyle sürdürdü: Kadn, yurtta korumayan iktidar, 7 gün 24 saat HDPyle, toplumsal muhalefetle, demokrasi mücadelesi verenlerle uramaktadr. Yetmiyor. Amed Sporla urayorlar, hedef gösteriyorlar. Futbol topundan korkan bir iktidar var. Amed Sporun büyümesi, gelimesi bunlar rahatsz ediyor. Amed Spor bata olmak üzere bölgedeki futbol takmlar halkmzn gözbebeidir. Amed Spor sadece bir takm deildir, bir kimliktir, iddiadr, hedeftir ve halk arkasndadr. Amed Spor, tüm engellemelere ve baskya ramen AKPnin kalesine gol atmaya devam edecektir.

HDPNN NEREDEYSE YARISI çERDEDR

Evet siyasi ligden düeceini anlayan AKP iktidar, ayakta kalabilmek için gece gündüz HDPye gözalt operasyonlar yaptrmaktadr. Geçen hafta HDP, DTK, yöneticileri, insan haklar savunucular, sendikaclar, gazeteciler dahil 150ye yakn kii hukuksuzca gözaltna alnd. Son bir ayda partimize yönelik Van, Ankara, Antalya, Antep, Mardin, Urfa, Batman, Kocaeli ve stanbulda gerçekletirilen operasyonlarda aralarnda belediye e bakanlarmz ve parti yöneticilerimizin de bulunduu 350ye yakn siyasetçi gözaltna alnd, büyük çounluu tutukland. HDPnin neredeyse yars içeridedir. AKP polisi, AKP savcs resmen HDPli avna çkmtr.

GERçEK SUçLULAR DIARIDA, HDP çERDE

Biz bir ayda 350 IDlinin yakalandn duymadk. 350 suç örgütünün çökertildiini görmedik. Hrszlk, yolsuzluk yapan 350 suçlunun gözaltna alndna tank olmadk. Gerçek suçlular darda, HDP içeride. 10 Ekim katliamnda da ortaya çkt IDliler elini kolunu sallaya sallaya dolar ama HDPliler tutuklanr. Kadnlar sokak ortasnda göz göre göre öldürülür, faile dokunulmaz, ama basn açklamas yapt diye HDPliler, demokratik kurum temsilcileri gözaltna alnr. Yolsuzluk yapan kayymlar görev banda tutulur, ancak hrszl ortaya çkard için Diyarbakr Belediye Ebakanmz Selçuk Mzrakl tutuklanr. Bu nasl bir adalet anlaydr. Bu nasl bir rezil anlaytr. Ülkeyi getirdikleri yer tam bir çürümedir.

DEMOKRATK SYASET SUçMU GB GÖSTERYORLAR

AKP-MHP ittifak, yasal demokratik faaliyetleri, demokratik etkinlikleri, siyasi parti faaliyetlerini suç haline getirmek için uramaktadr. Vekillerimizin her konumas ve katld etkinlik fezleke konusu yaplyor. Neredeyse nefes alp vermemize dahi dava açacak düzeye gelmiler. Demokratik siyaseti suçmu gibi göstermek isteyen AKP, cemaatle birlikte bir dönem iledii suçlara önce bir baksn. Suç aryorlarsa, teröre destek aryorlarsa cemaat geçmilerine baksnlar. Orada her eyi görürler. Cemaati 15 Temmuzda darbe yapacak düzeye getiren, kamunun her kademesine darbecileri yerletiren, onlarn her istediini yapan, darbenin siyasi ayan kendi içinde sr gibi saklayan kendileridir. Suç aryorlarsa beraber yürüdükleri yollara baksnlar.

AKP YEN BR PARALEL REJM NA ETMEYE çALIIYOR

Anayasay, yasalar çineyerek halkn seçtii belediye bakanlarn tek tek görevden alp, yerine kayym atayan bu zihniyet, paralel devlet zihniyetinin devamdr. AKP, kayym atamalaryla tüm ülkeyi kuatacak yeni bir paralel rejim ina etmeye çalyor. Anayasann, yasann, hukukun, adaletin, halk iradesinin, demokrasinin yok sayld bir rejimdir bu.

HDPye bu denli yüklenmelerinin sebebini çok iyi biliyoruz. Hedefleri, demokratik siyaset alann kapatmak, toplumsal muhalefeti tasfiye etmek, Saray iktidarn ve faizm politikalarn kalc hale getirmektir. AKP-MHP iktidarnn önündeki tek engel HDPdir. 31 Martta ve 23 Haziranda HDPnin gücü görüldü. imdi bu gücü bitirmenin gayreti içerisindeler. HDPyi bitirdikleri gün demokratik taleplerin, toplumsal muhalefetin de biteceini, herkesin susacan ve iktidarlarnn salamlaacan düünüyorlar. Bu nedenle bize yöneliyorlar. Ama yanlyorlar. HDP bitmez, bu mücadele bitmez. Evet, biz bedel ödüyoruz. Ama büyük kaybeden kendileri olacaktr.

Ana Sayfaya Git