Büyük tepki!

Darbe çığırtkanlığı yapan amirallerin bildirisi Diyarbakır'daki sivil toplum örgütlerinde büyük tepki görürken, 910 dernek, 408 vakıf, 114 oda, 550 sendika ve 46 federasyon suç duyurusunda bulunuyor.

Haberler 06.04.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelindeki tüm illerde 2 bin 55 sivil toplum kuruluu, üniversite, sendika ile meslek odas, baz emekli amirallerin bildirisine ilikin suç duyurusunda bulundu.

81 ildeki adliyeler önünde sivil toplum kuruluu, üniversite, sendika ve meslek odas temsilcileri, baz emekli amirallerin bildirisine ilikin basn açklamas yapt. Konumalarn ardndan 910 dernek, 408 vakf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika ve 46 federasyon, suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu yapanlar arasnda Hak- Konfederasyonu, Memur-Sen, nsan Hak ve Hürriyetleri (HH) nsani Yardm Vakf, Türkiye Gençlik Vakf (TÜGVA), Türkiye Muharip Gaziler Dernei, Türkiye Gaziler ve ehit Aileleri Vakf, Kadn ve Demokrasi Dernei (KADEM), Salk-Sen, Diyanet-Sen, Anadolu Gençlik Dernei (AGD), TÜMSAD, Alperen Ocaklar, Kzlay, Yeilay, lim Yayma Cemiyeti, illerin ticaret ve sanayi odalar da yer ald.

AVUKATLARDAN SUç DUYURUSU

Diyarbakr Adliyesi önünde bir araya gelen 8 avukat ve baz sivil toplum kurulularnn temsilcileri, baz internet siteleri ve sosyal medyada yaymlanan açklamay hazrlayanlar hakknda suç duyurusu yapt.

Grup adna açklama yapan avukat Mehmet Sddk Demir, gece yars yayna konulan bu açklamann askeri vesayet dönemlerindeki darbe ve muhtralar ima eden bir dile sahip olduunu belirterek, meru fikir özgürlüü snrlarn atn söyledi. Demir, unlar kaydetti:

Tehdit içeren ve cebre teebbüs eder mahiyetteki bu açklamalar nedeniyle emekli amirallerin 5237 sayl Türk Ceza Kanununun 309. maddesi ve devam maddeleri gereince hukuk önünde hesap vermeleri gerekmektedir. Soruturmann geniletilmesini, üphelilerden ikayetçi olduumuzu belirterek haklarnda soruturma açlmasn, akabinde kamu davas açlmas ve en nihayetinde cezalandrlmalar amacyla ikayet dilekçesiyle bavurma zarureti hasl olmutur.

MEMUR-SEN L BAKANLII

Öte yandan, Memur-Sen l Bakanlnda bir araya gelen sendika temsilcileri de baz emekli amirallerin açklamasna ilikin tepkilerini dile getirdi.

Memur-Sen Diyarbakr l Bakan Nurhak Ensariolu, Memur-Sen olarak 81 ilde milletin iradesine kar bir müdahale hevesi olarak gördükleri açklamaya imza atanlar hakknda suç duyurusunda bulunduklarn belirtti.

Ensariolu, Millet olarak irademize uzanmak isteyen elin ve arkasndakilerin ortaya çkarlmasn, yarglanmasn, cezalandrlmasn istiyoruz. Vesayet sevdallarna hadleri bildirilmeli, darbe heveslileri yarg önünde hesap vermelidir. Öte yandan bu bildiriye imza atanlarn siyasete müdahale arac olarak kullandklar rütbeleri ellerinden alnmal, o rütbeler üzerinden elde ettikleri kazanç ve imtiyazlar sona erdirilmelidir. ifadelerini kulland.

Sendika üyeleri, daha sonra adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu.

DESOBA BALI ODALARDAN BLDR TEPKS

Diyarbakr Esnaf ve Sanatkrlar Odalar Birliine bal odalar ortak bir açklama ile Amirallerin bildirisini knad. 39 oda adna DESOB tarafndan yaplan yazl açklamada öyle denildi; Esnaf ve sanatkrlarn tüm hizmet faaliyetlerini, içtenlikle bal olduu Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnda ve ilgili yasalarda yer alan hükümlere dayal olarak sürdüren ve bata ifade özgürlüü olmak üzere bütün demokratik hak ve özgürlüklerin rejimin olmazsa olmaz olduunu benimseyen Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) olarak; seçilmi hükümetleri/yönetimleri bask altna alma, Cumhurbakanl yönetimi üzerinden vesayet kurma veya demokrasimizi her ne ekilde olursa olsun kesintiye uratma amaçl giriimlerin nereden ve kimden gelirse gelsin iddetle karsndayz.

Yarg, Diplomasi, Siyaset ve Ordu dhil Cumhuriyetin tüm kurumlarnn ortak deerler konusunda ortak bir aklla hareket etmesinin ülke bekas açsndan önemine inanyoruz. Kurum olarak duruumuz bu yöndedir ve demokrasinin yannda, vesayet ve dier karanlk/kirli odaklarn net bir biçimde karsndayz. Tarihimizin utanç sayfalar olarak nitelendirilen bu ve benzeri müdahaleler hafzalarda halen yer almaktayken kurumumuz ve temsil ettiimiz tüm esnaf ve sanatkrlarmz olarak; Türkiye Cumhuriyetinin ve tüm kurumlarnn deer ve kazanmlar ile demokrasi gelenei konusunda samimi ve kararl bir ekilde demokrasinin yannda ve vesayetin karsnda olduumuzu, siyasetin askeri vesayet basks altnda deil, siyasiler tarafndan yaplmas gerektiine inandmz, darbe çartran demokrasi tehditlerine ve bütün benzeri oluumlara net bir ekilde kar olduumuzu kamuoyuna saygyla duyururuz.

Ana Sayfaya Git