Büyükşehir astı valilik ise indirdi

Sahabi İyaz Bin Ganem'ın adını taşıyan caddeye Dr. İlhan Diken'in adının verilmesine ilişkin karar gerilim yaratırken, önceki gece asılan tabela, dün indirildi. İl valiliği, belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 18.07.2019 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Sur ilçesinde sahabe yaz Bin Ganem adn tayan caddeye, terör suçlusu olduu iddia edilen Dr. lhan Dikenin adn verme kararna ilikin tartmalar devam ederken, dün de tabela asma ve indirme gerilimi yaand. Belediye Valilikçe reddedilmesine ramen, caddenin tabelasn deitirdi. Gece yaplan deiiklii Karayollar BÖlge Müdürlüü ekipleri ise gündüz, müdahala ederek eski tabelay takt.

TABELA GECE DETRD

Gündüz, tabelann deitirilmedii görüntülere yansrken, yaz Bin Ganem adn tayan caddenin tabelas, önceki gün akam saatlerinde Dr. lhan Diken Caddesi eklinde deitirildi. Büyükehir Belediyesi, sahabe yaz bin Ganemin adn tayan caddeye, terör suçundan ceza olduu öne sürülen ve 5 yl önce vefat eden Dr. lhan Dikenin isminin verilmesi kararn almt.

KARAYOLLARI MÜDAHALES

Karayollar Bölge Müdürlüü ekipleri belediyenin ast, Dr. lhan Diken Caddesi tabelasn sökerek, yaz Bin Ganem Caddesi tabelasn ast. Bu srada söz konusu caddeye gelen ve belediyenin uygulamasna tepki gösteren baz sivil toplum kurulularnn temsilcileri, aydnlatma direklerine sahabenin ad yazl sticker yaptrd.

SEHABELER KENT DYARBAKIR

Diyarbakr nanç Özgürlüü Platformu Koordinatörü brahim Gökdemir, yapt açklamada, Diyarbakrn sahabeleriyle bilinen bir ehir olduunu belirterek, Mekke, Medine, am ve Kudüsten sonra en çok sahabenin bulunduu yerin Diyarbakr olduunu aktard.

Gökdemir, yaz Bin Ganemin Anadolunun birçok ehrinin fethinde görev yapan büyük bir komutan olduuna iaret eden Gökdemir, çileri Bakanlnca Büyükehir Belediyesine görevlendirme yaplan dönemde slam komutan yaz Bin Ganemin adnn caddeye verildiini anmsatt.

Gökdemir, unlar belirtti:

Ama ne yazk ki hizmet belediyeciliinden uzak, deerlerimize, inançlarmza, kültürümüze, slama, Kuran- Kerime ve özellikle sahabeye düman olan HDPli Büyükehir Belediyesi göreve balar balamaz ilk icraatn dün cami dümanlyla bugün ise sahabe dümanlyla yapt. Valimiz bu karar yerinde görmeyerek, karar sahabeye yaplan saygszlktan dolay durdurdu. Fakat ne yazk ki gece yarasa gibi Müslüman Kürt halkndan korkan vampirler gibi bu tabelay söktüler, yerine HDP yanda olan bir doktorun ismini verdiler.

MÜSLÜMAN KÜRT HALKI

Belediyenin tabelay deitirmesini, Valilie ve kanuna kar yaplm bir meydan okuma olarak nitelendiren Gökdemir, Bu çirkeflie, densizlie izin verilmemesini istiyoruz. Müslüman Kürt halk olarak buradayz. zin vermeyeceiz. Gece vampirlerine kar Müslüman Kürt halk meydanda ve tabelasnn, camisinin, sahabelerinin yannda olacak. diye konutu.

Diyarbakr Erdemliler Dernei Bakan Kasm Akgönül de HDPli Büyükehir Belediyesinin kentin en önemli deerlerinden bir olan sahabe yaz bin Ganemin adna tahammül edemediini dile getirerek, Bu adn deitirilmesi 2 milyon nüfuslu bu kente ihanettir. dedi.

TABELA ASILDI

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan dönemde, merkez Sur ilçesinde yeni açlan caddeye Diyarbakrn yan sra çou Anadolu ehrinin fethinde en etkin kii olarak tannan slam komutan yaz bin Ganemin ad verilmiti.

31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinde seçilen HDPli belediye yönetimince caddenin isminin deitirilmesi için 19 Haziranda meclis karar alnd. Caddeye, 5 yl önce vefat eden ve 1992 ylnda terör örgütüne yardm ve yataklk etmek suçundan 3 yl 9 ay hapis cezas ald iddia edilen doktor lhan Dikenin adnn verilmesi kararlatrld.

KARARA TEPKLER

Karara, AK Parti, MHP, Saadet ve HÜDA-PAR Diyarbakr l Yönetimleri tepki gösterirken, Diyarbakr valiliinden de açklama gelmiti. Açklamada, meclis kararnn, mevzuat hükümlerine aykr olduu, Diyarbakrn slam ile ereflenmesine vesile olan komutann adnn verildii caddenin ismi deitirilerek PKK/KCK terör örgütüne yardm ve yataklk yapmak suçundan hapis cezas alm bir ahsn adnn verilmesi kamu vicdann yaralayacak nitelikte karar olduundan, reddedilmiti. denildi.

Öte yandan, siyasi partilerden ve il valiliinden gelen açklamaya kar, Büyükehir Belediyesinden herhangi kar bir beyann gelmemesi de dikkat çekiyor.

VALNN PAYLAIMI

Buarada, sosyal medya hesabndan deerlendirmede bulunan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Diyarbakrn slamla ereflenmesini salayan fethin komutan, sahabeyi kiramdan yaz bin Ganem (r.a.) ismini kaldrarak bir terör suçlusunun ismini veren Diyarbakr Büyükehir Belediyesi karar, valiliimizce hukuka aykr ve kamu vicdann yaralayc olduundan reddedilmitir. Buna ramen belediye kanunsuzca bu ismin tabelasn asmtr. Hukuka aykr bu tasarruf men edilerek, yaz bin Ganem ismi yeniden konulmu ve bu eylemin sorumlular hakknda suç duyurusunda bulunulmutur.Hiç kimse ve hiçbir kurum hukuka aykr bir tasarrufta bulunamaz ve davranamaz diye konutu.

VALLK: SUç DUYURUSUNDA BULUNULMUTUR

Diyarbakr Valiliinden yaplan açklamada, HDPli Büyükehir Belediyesinin ast tabelayla ilgili suç duyurusunda bulunulduu belirtilerek, açklamada, öyle denildi:

Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanlnn 19 Haziran 2019 tarihli ve 155 sayl Belediye Meclis kararnda Sur ilçesi snrlarnda bulunan yaz bin Ganem caddesinin adnn Dr. lhan Diken olarak deitirilmesi karar alnarak, 5393 sayl Belediye Kanununun 81inci maddesi gereince Valilik onaynn alnmas talep edilmitir. Konuyla ilgili olarak yaplan tahkikat sonucunda lhan Diken hakknda Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan PKK/KCK terör örgütü adna eylem ve faaliyette bulunmak suçundan ilem yapld ve PKK terör örgütüne yardm ve yataklk etmek suçundan hapis cezasna çarptrld tespit edilmitir. Valilik makamnn 16 Temmuz 2019 tarihli ve 17117 sayl Onay ile bahse konu meclis karar Valiliimizce reddedilmitir. Herhangi bir ilem yaplabilmesi için belediyece makam oluru beklenmesi gerekirken, bu yaplmayp alelacele cadde isminde deiiklie gidilerek tabelann Dr. lhan Diken Caddesi olarak deitirildii tespit edilmitir. 5393 sayl Belediye Kanununun 81inci maddesi gereince yeni tabela aslmas hukuka aykr olup yaplan bu ilemler suç tekil etmektedir. Buna istinaden, Valiliimizce gerekli tutanak eliinde Dr. lhan Diken isimli cadde tabelas sökülerek yerine 17 Temmuz 2019 günü saat 11.30 itibari ile yaz bin Ganem cadde tabelas aslmtr. Konu ile ilgili olarak ayrca Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gerekli suç duyurusunda bulunulmutur.

TABP ODASI: YAFTALAYICI HABERLER KINIYORUZ

Diyarbakr Tabip Odas ise konuyla ilgili bir basn açklama yapt. Tabip Odasnda gerçekletirilen Dr. lhan Diken onurumuzdur balkl açklamay Tabip Odas Bakan Mehmet erif Demir okudu. Demir, Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisi ald bir kararla; halkn sal, insan haklar, emein deeri ve bara adanm bir hayat süren, bir dönem Diyarbakr Belediye Bakan Vekillii yapan ve 5 yl önce geçirdii kalp krizi sonucu erken yata aramzdan ayrlan Dr. lhan Dikenin adn bir caddeye vermitir. Bu karar yerinde buluyor ve Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Meclisine teekkür ediyoruz. Öte yandan bu kararn devletin resmi haber ajans tarafndan Dr. lhan Dikeni kriminalize edici ve yaftalayc bir biçimde haberletirilmesini de üzüntü ile karlyor ve knyoruz, gerekli hukuki ilemleri balatacamz buradan bir kez daha dile getiriyoruz. denildi.

Ana Sayfaya Git