Büyükşehir astı valilik ise indirdi

Sahabi İyaz Bin Ganem'ın adını taşıyan caddeye Dr. İlhan Diken'in adının verilmesine ilişkin karar gerilim yaratırken, önceki gece asılan tabela, dün indirildi. İl valiliği, belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.

Büyükşehir astı valilik ise indirdi

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesinde sahabe İyaz Bin Ganem adını taşıyan caddeye, terör suçlusu olduğu iddia edilen Dr. İlhan Diken'in adını verme kararına ilişkin tartışmalar devam ederken, dün de tabela asma ve indirme gerilimi yaşandı. Belediye Valilikçe reddedilmesine rağmen, caddenin tabelasını değiştirdi. Gece yapılan değişikliği Karayolları BÖlge Müdürlüğü ekipleri ise gündüz, müdahala ederek eski tabelayı taktı.

TABELA GECE DEĞİŞTİRDİ

Gündüz, tabelanın değiştirilmediği görüntülere yansırken, İyaz Bin Ganem adını taşıyan caddenin tabelası, önceki gün akşam saatlerinde "Dr. İlhan Diken Caddesi" şeklinde değiştirildi. Büyükşehir Belediyesi, sahabe İyaz bin Ganem'in adını taşıyan caddeye, terör suçundan ceza olduğu öne sürülen ve 5 yıl önce vefat eden Dr. İlhan Diken'in isminin verilmesi kararını almıştı.

KARAYOLLARI MÜDAHALESİ

Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri belediyenin astığı, "Dr. İlhan Diken Caddesi" tabelasını sökerek, "İyaz Bin Ganem Caddesi" tabelasını astı. Bu sırada söz konusu caddeye gelen ve belediyenin uygulamasına tepki gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, aydınlatma direklerine sahabenin adı yazılı sticker yapıştırdı.

SEHABELER KENTİ DİYARBAKIR

Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın sahabeleriyle bilinen bir şehir olduğunu belirterek, Mekke, Medine, Şam ve Kudüs'ten sonra en çok sahabenin bulunduğu yerin Diyarbakır olduğunu aktardı.

Gökdemir, İyaz Bin Ganem'in Anadolu'nun birçok şehrinin fethinde görev yapan büyük bir komutan olduğuna işaret eden Gökdemir, İçişleri Bakanlığınca Büyükşehir Belediyesine görevlendirme yapılan dönemde İslam komutanı İyaz Bin Ganem'in adının caddeye verildiğini anımsattı.

Gökdemir, şunları belirtti:

"Ama ne yazık ki hizmet belediyeciliğinden uzak, değerlerimize, inançlarımıza, kültürümüze, İslam'a, Kur'an-ı Kerim'e ve özellikle sahabeye düşman olan HDP'li Büyükşehir Belediyesi göreve başlar başlamaz ilk icraatını dün cami düşmanlığıyla bugün ise sahabe düşmanlığıyla yaptı. Valimiz bu kararı yerinde görmeyerek, kararı sahabeye yapılan saygısızlıktan dolayı durdurdu. Fakat ne yazık ki gece yarasa gibi Müslüman Kürt halkından korkan vampirler gibi bu tabelayı söktüler, yerine HDP yandaşı olan bir doktorun ismini verdiler."

MÜSLÜMAN KÜRT HALKI

Belediyenin tabelayı değiştirmesini, Valiliğe ve kanuna karşı yapılmış bir meydan okuma olarak nitelendiren Gökdemir, "Bu çirkefliğe, densizliğe izin verilmemesini istiyoruz. Müslüman Kürt halkı olarak buradayız. İzin vermeyeceğiz. Gece vampirlerine karşı Müslüman Kürt halkı meydanda ve tabelasının, camisinin, sahabelerinin yanında olacak." diye konuştu.

Diyarbakır Erdemliler Derneği Başkanı Kasım Akgönül de HDP'li Büyükşehir Belediyesinin kentin en önemli değerlerinden bir olan sahabe İyaz bin Ganem'in adına tahammül edemediğini dile getirerek, "Bu adın değiştirilmesi 2 milyon nüfuslu bu kente ihanettir." dedi.

TABELA ASILDI

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan dönemde, merkez Sur ilçesinde yeni açılan caddeye Diyarbakır'ın yanı sıra çoğu Anadolu şehrinin fethinde en etkin kişi olarak tanınan İslam komutanı İyaz bin Ganem'in adı verilmişti.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde seçilen HDP'li belediye yönetimince caddenin isminin değiştirilmesi için 19 Haziran'da meclis kararı alındı. Caddeye, 5 yıl önce vefat eden ve 1992 yılında "terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası aldığı iddia edilen doktor İlhan Diken'in adının verilmesi kararlaştırıldı.

KARARA TEPKİLER

Karara, AK Parti, MHP, Saadet ve HÜDA-PAR Diyarbakır İl Yönetimleri tepki gösterirken, Diyarbakır valiliğinden de açıklama gelmişti. Açıklamada, "meclis kararının, mevzuat hükümlerine aykırı olduğu, Diyarbakır'ın İslam ile şereflenmesine vesile olan komutanın adının verildiği caddenin ismi değiştirilerek PKK/KCK terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan hapis cezası almış bir şahsın adının verilmesi kamu vicdanını yaralayacak nitelikte karar olduğundan, reddedilmişti." denildi.

Öte yandan, siyasi partilerden ve il valiliğinden gelen açıklamaya karşı, Büyükşehir Belediyesinden herhangi karşı bir beyanın gelmemesi de dikkat çekiyor.

VALİ'NİN PAYLAŞIMI

Buarada, sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Diyarbakır'ın İslam'la şereflenmesini sağlayan fethin komutanı, sahabeyi kiramdan İyaz bin Ganem (r.a.) ismini kaldırarak bir terör suçlusunun ismini veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kararı, valiliğimizce hukuka aykırı ve kamu vicdanını yaralayıcı olduğundan reddedilmiştir. Buna rağmen belediye kanunsuzca bu ismin tabelasını asmıştır. Hukuka aykırı bu tasarruf men edilerek, İyaz bin Ganem ismi yeniden konulmuş ve bu eylemin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.Hiç kimse ve hiçbir kurum hukuka aykırı bir tasarrufta bulunamaz ve davranamaz" diye konuştu.

VALİLİK: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, HDP'li Büyükşehir Belediyesi'nin astığı tabelayla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek, açıklamada, şöyle denildi:

"Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 19 Haziran 2019 tarihli ve 155 sayılı Belediye Meclis kararında Sur ilçesi sınırlarında bulunan 'İyaz bin Ganem' caddesinin adının 'Dr. İlhan Diken' olarak değiştirilmesi kararı alınarak, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 81'inci maddesi gereğince Valilik onayının alınması talep edilmiştir. Konuyla ilgili olarak yapılan tahkikat sonucunda İlhan Diken hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'PKK/KCK terör örgütü adına eylem ve faaliyette bulunmak' suçundan işlem yapıldığı ve 'PKK terör örgütüne yardım ve yataklık etmek' suçundan hapis cezasına çarptırıldığı tespit edilmiştir. Valilik makamının 16 Temmuz 2019 tarihli ve 17117 sayılı Onayı ile bahse konu meclis kararı Valiliğimizce reddedilmiştir. Herhangi bir işlem yapılabilmesi için belediyece makam oluru beklenmesi gerekirken, bu yapılmayıp alelacele cadde isminde değişikliğe gidilerek tabelanın Dr. İlhan Diken Caddesi olarak değiştirildiği tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 81'inci maddesi gereğince yeni tabela asılması hukuka aykırı olup yapılan bu işlemler suç teşkil etmektedir. Buna istinaden, Valiliğimizce gerekli tutanak eşliğinde Dr. İlhan Diken isimli cadde tabelası sökülerek yerine 17 Temmuz 2019 günü saat 11.30 itibari ile İyaz bin Ganem cadde tabelası asılmıştır. Konu ile ilgili olarak ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gerekli suç duyurusunda bulunulmuştur."

TABİP ODASI: YAFTALAYICI HABERLERİ KINIYORUZ

Diyarbakır Tabip Odası ise konuyla ilgili bir basın açıklama yaptı. Tabip Odası’nda gerçekleştirilen “Dr. İlhan Diken onurumuzdur’’ başlıklı açıklamayı Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir okudu. Demir, “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi aldığı bir kararla; halkın sağlığı, insan hakları, emeğin değeri ve barışa adanmış bir hayat süren, bir dönem Diyarbakır Belediye Başkan Vekilliği yapan ve 5 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu erken yaşta aramızdan ayrılan Dr. İlhan Diken’in adını bir caddeye vermiştir. Bu kararı yerinde buluyor ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne teşekkür ediyoruz. Öte yandan bu kararın devletin resmi haber ajansı tarafından Dr. İlhan Diken’i kriminalize edici ve yaftalayıcı bir biçimde haberleştirilmesini de üzüntü ile karşılıyor ve kınıyoruz, gerekli hukuki işlemleri başlatacağımızı buradan bir kez daha dile getiriyoruz. " denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz