Çağlar Demirel hakkında ‘zorla SEGBİS’ kararı

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP eski milletvekili Çağlar Demirel hakkında 26 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada zorla SEGBİS’le hazır edilmesine karar verdi.

Haberler 17.07.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr eski Milletvekili çalar Demirel hakknda örgüt üyelii ve örgüt propagandas iddialaryla yargland yerel mahkemenin verdii 7 yl 6 ay hapis cezasnn Gaziantep stinaf Mahkemesince esastan bozulmas üzerine Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesine geri gönderilen dosyann 3üncü durumas görüldü.

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Kapal Cezaevinde tutuklu bulunan Demirelin katlmad durumada, avukatlar hazr bulundu.

SAVCI TUTUKLULUUNUN DEVAMINI STED

Tutuklua ilikin mütalaasn açklayan iddia makam, Demirelin katld toplant ve gösteri yürüyülerinin büyük bir ksmnn siyasi parti faaliyeti olarak deerlendirilemeyecei, somut delillerin bulunmas, alm olduu cezann CMK 100/3 maddesinde saylan katalog suçlardan olmas, adli kontrolün yetersiz kalmas ve uzun süren tutukluluun yasama faaliyetinden alkonulmam olmas gerekçesiyle tutukluluk halinin devamna karar verilmesi talebinde bulundu.

CEZANIN TAMAMI NFAZ EDLM BR YARGILAMA

Tutuklulua ilikin verilen mütalaaya kar savunma yapan Demirelin avukat ehmus Bayhan, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa (2911 sayl kanun) göre müvekkilim tüm dosyalardan beraat etmitir. 2911e muhalefet olmayan ve propaganda suçu, örgüt üyeliinin temelini oluturmaz. Birleen dosya itibariyle müvekkil bu dosya kapsamnda 2 yl 7 ay, dier dosya kapsamnda ise 2 yl 9 aydr tutukludur. Cezann tamamnn infaz edildii bir yarglamayla kar karayz. Müvekkil 3 ay sonra bu dosyann infazn bitirmi olacaktr. Yeni yarg paketinde tartlan tutukluluk süresi ve müvekkilin tutuklu kald süre nazara alnarak tahliyesini talep ediyoruz diye konutu.

Demirelin dier avukat Serdar çelebi ise, müvekkilin tutuklu kald sürenin dahi göz önüne alnmas halinde tahliye edilmesi gerektiini belirtti. Av. çelebi, Tutukluluk, mahkemelerce cezalandrma olarak kullanlmaktadr. Müvekkilin tahliyesini talep ediyoruz dedi.

ZORLA SEGBS KARARI

Somut delillerin bulunmas, CMK 100/3 maddesi, adli kontrolün yetersiz kalmas gerekçesiyle avukatlarn tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, Demirelin bir sonraki durumada Ses ve Görüntü Bileim Sistemi (SEGBS) üzerinden zorla hazr edilmesine karar vererek durumay erteledi.

26 YILA KADAR HAPS CEZASI STENYOR

stinaf Mahkemesinden dönen dosya ile Surda ilan edilen sokaa çkma yasaklaryla ilgili hazrlanan yeni iddianameyle birletirilen davada Demirel hakknda örgüt üyelii, örgütü propagandas ve Kanuna aykr toplant-yürüyülere katlma gerekçesiyle 10 yldan 26 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git