Görüş Bildir

Çağlar Demirel hakkında ‘zorla SEGBİS’ kararı

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP eski milletvekili Çağlar Demirel hakkında 26 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada zorla SEGBİS’le hazır edilmesine karar verdi.

Çağlar Demirel hakkında ‘zorla SEGBİS’ kararı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır eski Milletvekili Çağlar Demirel hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla yargılandığı yerel mahkemenin verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasının Gaziantep İstinaf Mahkemesi’nce esastan bozulması üzerine Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilen dosyanın 3’üncü duruşması görüldü.

Kocaeli 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirel’in katılmadığı duruşmada, avukatları hazır bulundu.

SAVCI TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINI İSTEDİ

Tutukluğa ilişkin mütalaasını açıklayan iddia makamı, Demirel’in katıldığı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin büyük bir kısmının siyasi parti faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceği, somut delillerin bulunması, almış olduğu cezanın CMK 100/3 maddesinde sayılan katalog suçlardan olması, adli kontrolün yetersiz kalması ve uzun süren tutukluluğun yasama faaliyetinden alıkonulmamış olması gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.

‘CEZANIN TAMAMI İNFAZ EDİLMİŞ BİR YARGILAMA’

Tutukluluğa ilişkin verilen mütalaaya karşı savunma yapan Demirel’in avukatı Şehmus Bayhan, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na (2911 sayılı kanun) göre müvekkilim tüm dosyalardan beraat etmiştir. 2911’e muhalefet olmayan ve propaganda suçu, örgüt üyeliğinin temelini oluşturmaz. Birleşen dosya itibariyle müvekkil bu dosya kapsamında 2 yıl 7 ay, diğer dosya kapsamında ise 2 yıl 9 aydır tutukludur. Cezanın tamamının infaz edildiği bir yargılamayla karşı karışayız. Müvekkil 3 ay sonra bu dosyanın infazını bitirmiş olacaktır. Yeni yargı paketinde tartışılan tutukluluk süresi ve müvekkilin tutuklu kaldığı süre nazara alınarak tahliyesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Demirel’in diğer avukatı Serdar Çelebi ise, müvekkilin tutuklu kaldığı sürenin dahi göz önüne alınması halinde tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Av. Çelebi, “Tutukluluk, mahkemelerce cezalandırma olarak kullanılmaktadır. Müvekkilin tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

ZORLA SEGBİS KARARI

Somut delillerin bulunması, CMK 100/3 maddesi, adli kontrolün yetersiz kalması gerekçesiyle avukatların tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, Demirel’in bir sonraki duruşmada Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) üzerinden zorla hazır edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

26 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İstinaf Mahkemesi’nden dönen dosya ile Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili hazırlanan yeni iddianameyle birleştirilen davada Demirel hakkında “örgüt üyeliği”, “örgütü propagandası” ve “Kanuna aykırı toplantı-yürüyüşlere katılma” gerekçesiyle 10 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi