Cezada sınır 40 yıla çıktı

Cinsel istismar suçlarına ilişkin kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak.

Haberler 10.04.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cinsel istismar suçlarna ilikin kanun tasars TBMM Bakanlna sunuldu.

ALT SINIR 30 YIL

Tasarya göre, çocuun cinsel istismar suçu için öngörülen hapis cezasnn üst snr 20 yldan 40 yla çkarlacak. Suçun 12 yan tamamlamam çocua kar ilenmi olmas halinde ise 30 yldan 40 yla kadar hapis cezas verilebilecek.

MÜEBBET HAPS

12 yan tamamlamam çocua kar cebir ve tehditle veya silah kullanmak suretiyle cinsel istismar suçu ilenmesi halinde müebbet hapis cezas verilebilecek.

KMYASAL HADIM

Cinsel istismar suçlarna ilikin yasa tasarsna göre, cinsel suçlardan dolay hapis cezasna mahkum olanlar hakknda tahliye edilme tarihinden 3 ay öncesinden balamak üzere tahliyeden itibaren 5 yla kadar, ayakta veya yatarak cinsel istein ilaçla basklanmas tedbiri alnabilecek.

HABER MERKEZ

Cinsel istismar suçlarna ilikin düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasars, TBMM Bakanlna sunuldu.

Tasarsyla, çocuklarn cinsel istismar suçundan mahkum olmama hali, devlet memurluuna atanma artlar arasna alnyor.

TCKya göre, takdiri indirim nedenlerinin uygulanmas halinde, takdiri indirim nedenleri, gerekçesiyle birlikte kararda gösterilecek.

çocuklarn cinsel istismar suçunun nitelikli halleri için öngörülen hapis cezalar, caydrcln salanmas ve bu suçla etkin mücadele edilebilmesi amacyla arttrlyor.

çocuun cinsel istismar suçunun nitelikli hali için öngörülen hapis cezasnn üst snr, 20 yldan 40 yla çkarlyor.

Suçun 12 yan tamamlamam çocua kar ilenmi olmas halinde 30 yldan 40 yla kadar hapis cezas verilmesi öngörülüyor.

TCKnn çocuklarn Cinsel stismar balkl 103. maddesine iki yeni fkra eklenerek, çocuklara kar ilenen nitelikli cinsel istismar suçunun cezalar, belirli haller bakmndan önemli oranda arttrlyor.

Cinsel istismar suçunun nitelikli halinin 12 yan tamamlamam çocua kar ilenmesi ve arlatrc nedenlerden herhangi birinin bulunmas durumunda fail hakknda müebbet hapis cezasna hükmedilecek.

Suçun nitelikli halinin 12 yan tamamlam çocuklara kar cebir veya tehditle ilenmesi halinde fail hakknda müebbet hapis cezasna hükmedilecek.

Cinsel istismar suçunun nitelikli halinin çocuklara kar silah kullanlmak suretiyle ilenmesi halinde fail hakknda müebbet hapis cezas verilecek.

Suçun, cebir, tehdit, silahla ilenmesi ve birden fazla kii tarafndan, yaknlar tarafndan, nüfuz kötüye kullanlmas suretiyle ilenmesi gibi unsurlar içeren iki fkra kapsamnda olmas durumunda, arlatrlm müebbet hapis cezasna hükmolunacak.

Fail yararna cezay hafifletecek takdiri nedenlerin varl halinde, müebbet hapis cezas yerine verilecek 25 yl hapis cezas, 40 yla çkarlyor.

Süreli hapis cezalar için belirlenen süre ise 40 yldan fazla olamayacak.

çocuun fuha tevik edilmesi suçuna ilikin öngörülen adli para cezasnn alt snr da 2 bin günden balayacak.

Cinsel istein ilaçla basklanmas

TBMM Bakanlna sunulan cinsel istismar suçlarna ilikin, Türk Ceza Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasarsyla; cinsel saldr, çocuklarn cinsel istismar, reit olmayanla cinsel iliki, uyuturucu veya uyarc madde imal ve ticareti suçundan dolay hapis cezasna mahkum olanlara uygulanacak koullu salverilme süreleri uzatlyor ve ilgili kanunda düzenlenen tedbir ve yükümlülükler yeniden tanmlanarak ilave tedbirler getiriliyor.

Tasarya göre, hükümlü, çocua kar ilenen bir suçtan dolay arlatrlm müebbet hapis cezasna mahkumiyet halinde 50 yl, müebbet hapis cezasna mahkumiyet halinde ise 40 yl cezaevinde iyi halli olarak geçirmesi durumunda koullu salverilme hükümlerinden yararlanabilecek.

Uyuturucu ve uyarc madde kullanlmasn kolaylatrma suçu ilgili kanuna ekleniyor ve bu suçtan mahkum olanlara da koullu salverilme hükümlerinin uygulanabilmesi salanyor.

Koullu salverme süreleri; cinsel saldr, çocuklarn cinsel istismar, reit olmayanla cinsel iliki, uyuturucu veya uyarc madde imal ve ticareti ile uyuturucu ve uyarc madde kullanlmasn kolaylatrma suçundan dolay hapis cezasna mahkum olanlar hakknda da uygulanacak.

- kametgah veya iyeri deiirse bildirecek

nfaz hakimi; cinsel saldr, çocuklarn cinsel istismar, reit olmayanla cinsel iliki, uyuturucu veya uyarc madde imal ve ticareti ile uyuturucu ve uyarc madde kullanlmasn kolaylatrma suçlarndan dolay hapis cezasna mahkum olanlar hakknda; cezaevinden tahliye tarihinden itibaren 5 yla kadar süreyle, u tedbir veya yükümlülüklerden bir veya birkaçna karar verebilecek:

- Rehabilitasyon amaçl programlara katlmak.

- Suçun madurunun oturduu ve çalt yerleim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak.

- Madurun bulunduu yerlere yaklamaktan yasaklanmak.

- çocuklarla bir srada olmay gerektiren bir ortamda çalmaktan yasaklanmak.

- çocuklar hakknda bakm ve gözetim yükümlülüünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanmak.

- kametgah veya iyerinin deimesi durumunda ilgili kolluk birimine bildirilmek amacyla, 7 gün içinde denetimli serbestlik müdürlüüne yeni adresini bildirmek.

- 7 günden fazla ikametgahndan ayr bir yerde konaklayacak olmas durumunda, 3 gün önceden konaklayaca adresi ilgili kolluk birimine bildirilmek amacyla denetimli serbestlik müdürlüüne bildirmek.

nfaz hakimi; cinsel dokunulmazla kar ilenen suçlardan dolay hapis cezasna mahkum olanlar hakknda, cezaevinden tahliye edilmesinden üç ay önce balamak üzere; tahliyeden itibaren be yla kadar, ayakta veya yatarak cinsel istein ilaçla basklanmasna yönelik tedbire (kimyasal kastrasyon) tabi tutulmaya uzman raporu üzerine karar verilebilecek.

- Hakim, uzman deerlendirmesini dikkate alacak

Bu tedbir, tbbi gerekliliklere uygun olarak yerine getirilecek ve infaz hakimi tarafndan ylda bir defa deerlendirilecek, gerektiinde sonlandrlabilecek. nfaz hakimi tedbirin uygulanmasna veya devam etmesine yönelik kararlar verirken uzman deerlendirmesini dikkate alacak ve hükümlünün sal açsndan gerekli olmas durumunda tedbirin sona erdirilmesine karar verebilecek.

Bu suçlardan dolay mahkum olanlar, cezaevlerinde iken, rehabilitasyon amaçl programlara katlmak zorunda olacak. Aksi taktirde iyi halli kabul edilmeyecek ve koullu salvermeden faydalanamayacak.

Tasaryla, tedbir ve yükümlülüklere aykr davranlmas durumunda uygulanacak yaptrmlar düzenleniyor.

Buna göre; ihlalin denetimli serbestlik sürecinde gerçeklemesi halinde, denetimli serbestlik karar kaldrlarak, hükümlü kapal cezaevine gönderilecek. hlalin, koullu salverilmeden sonra denetim süresi içinde gerçeklemesi durumunda koullu salverilme karar geri alnacak. hlalin infazn tamamlanmasndan sonra gerçeklemesi halinde ise hükümlü hakknda 15 günden 3 aya kadar disiplin hapsi uygulanabilecek.

Cumhuriyet basavcl, tedbir ve yükümlülüklere karar verilmesini infaz hakimliinden talep edecek.

Bu tedbir ve yükümlülükler suç tarihinde çocuk olanlar bakmndan uygulanmayacak.

- Salk Bakanlnn görüü alnacak

Bu düzenlemelerin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar, Salk Bakanlnn görüü alnarak Adalet Bakanl tarafndan hazrlanan yönetmelikle düzenlenecek.

Cumhuriyet basavcl, mahkemeler, dier adli veya idari merciler, kolluk görevlileri, salk ve eitim kurulular, sivil toplum kurulular korunma ihtiyac olan çocuu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl il veya ilçe müdürlüklerine derhal bildirecek.

çocuk ile çocuun bakmndan sorumlu kimseler, çocuun korunma altna alnmas amacyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl il veya ilçe müdürlüklerine bavurabilecek. l veya ilçe müdürlükleri de kendisine bildirilen olaylarla ilgili olarak gerekli aratrmay derhal yapacak.

Yaynlara ilikin hüküm

Türk Ceza Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yapan Kanun Tasars, çocuk Koruma Kanununa, çocuklar hakknda yaplan yaynlara ilikin madde ekliyor.

Buna göre, cinsel istismar suçu maduru çocuun yüksek yarar gerektiriyorsa, soruturmann balangcnda, olayla ilgili internet de dahil basn yayn organlarnda yayn kstlanabilecek, yayn yasa konulabilecek, içerik çkarlabilecek ve eriim engellenebilecek.

Buna, çocuun anas, babas, vasisi, bakm ve gözetiminden sorumlu kimse veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn istemi üzerine ya da resen Cumhuriyet savcs tarafndan karar verilebilecek.

Karar, derhal Basn Yayn ve Enformasyon Genel Müdürlüü ile RTÜK tarafndan internet sitelerinde yaymlanacak. Bu duyurular, tebligat hükmünde saylacak.

-Yasaa uymayana ceza

Bu kararlara ramen yayn yaplrsa bin liradan 20 bin liraya kadar ar para cezasyla cezalandrlacak. Bu ceza bölgesel süreli yaynlarda 2 bin liradan, yaygn süreli yaynlarda 10 bin liradan az olamayacak

Basn Kanunu uyarnca getirilen yayn yasak ve kstlamalarna aykr olarak yayn yaplmas halinde, RTÜK tarafndan medya hizmet salayc kuruluun programlarnn yayn bir gün durdurulacak. Bir yl içinde aykrln tekrar halinde ise yaynlar 5 güne kadar, ikinci kez tekrar halinde 15 güne güne kadar durdurulmasna, üçüncü kez tekrarnda ise yayn lisansnn iptaline karar verilecek.

-4 saatte kaldrlacak

Cumhuriyet savcsnn karar, 24 saat içinde çocuk hakiminin onayna sunulacak. Hakim kararn 48 saat içinde açklayacak; aksi halde tedbir kendiliinden kalkacak.

Tedbir konulan içeriin internet ortamnda yaynlanmas halinde Cumhuriyet savcs tarafndan içeriin çkarlmas ve eriimin engellenmesine karar verilebilecek. Karar uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna gönderilecek. Kurum, bu karar eriim salayclar ile ilgili içerik ve yer salayclarna bildirecek, kararn gerei bildirim anndan itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde yerine getirilecek.

Eriimin engellenmesi kararlar, ihlalin gerçekletii yayn, ksm, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. eklinde) içerie eriimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak teknik olarak ihlale ilikin içerie eriim engellenmezse veya içerie eriimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemezse, internet sitesinin tümüne yönelik eriimin engellenmesi karar verilebilecek.

çerii çkarmayan veya eriimin engellenmesi kararnn gereini yerine getirmeyen eriim salayclar ile ilgili içerik ve yer salayclara, 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezas uygulanacak.

-Özel merkezler kurulacak

Tasarda, cinsel suç madurlarna yönelik hizmetler de sralanyor.

Cinsel suç madurlarnn tekrarlanan maduriyetini önlemek, adli ve tbbi ilemlerin bu alanda eitimli kiilerden oluan bir merkezde ve tek seferde gerçekletirilmesini salamak amacyla özel merkezler kurulacak. Salk Bakanlnca kurulacak bu merkezler, adli yarg ilk derece mahkemesi adalet komisyonu bulunan yerlerde olacak.

Bu merkezlerin, bölgelerin corafi durumlar ve i younluu göz önünde tutularak adalet komisyonu bulunan yerlerde kurulmamasna ya da bulunmayan yerlerde kurulmasna Adalet Bakanlnn görüü alnarak karar verilebilecek.

Madurlar bu merkezlere ya da mülki snrlara baklmakszn kendilerine en yakn merkezlere götürülerek, ilemler yerine getirilecek.

Bu merkezlerde Salk Bakanl personeli ve dier kurumlardan ihtiyaç duyulan uzman veya personel görevlendirilecek. Bakanln bu konudaki talepleri, ilgili kurum ve kurulularca öncelikle yerine getirilecek.

lemleri yerine getirmek üzere merkezin kurulduu yerde Cumhuriyet basavcl tarafndan Cumhuriyet savcs görevlendirilecek.

-Görüntü ve ses kayd zorunlu

Cinsel suç madurlarnn ifadesi bu merkezlerde Cumhuriyet savcsnn nezaretinde uzmanlar araclyla alnacak. Madurun rzasnn bulunmas halinde ifade srasndaki görüntü ve sesleri kayda alnacak. Madur çocuklarn ifadesinin alnmasnda bu kayt zorunlu tutulacak.

Maddi gerçein ortaya çkarlmas açsndan zorunluluk bulunan haller dnda soruturma ve kovuturmada madurun ifadesi yeniden alnmayacak, bu merkezde alnan ifadeyle yetinilecek.

-Madur ile sank ayn ortamda bulunmayacak

Maddi gerçein ortaya çkarlmasnda çocuk madurun kovuturma aamasnda ifadesinin alnmas veya bakaca bir ilem yaplmasnda zorunluluk varsa bu ilem, madur çocuk ile sann ayn ortamda bulunmayaca ekilde, mahkeme veya görevlendirecei naip hakim tarafndan bu merkezlerde uzmanlar araclyla yerine getirilecek.

Madurlarn ifadeleri bu merkezlerde ses ve görüntü biliim sistemi kullanlarak alnabilecek.

Cinsel suç madurlarnn beden muayenesi ile vücuttan örnek alnmas ilemleri, adli tp uzman veya yokluu halinde uzman hekim tarafndan bu merkezlerde yaplacak.

Gerekli standartlar salamalar halinde üniversiteler bünyesinde kurulan merkezlerde de bu hizmetler sunulabilecek.

Ayrca bu merkezlerde cinsel suç madurlarna yönelik ileri düzeyde tedavi ve rehabilitasyon hizmeti de sunulabilecek.

Bu merkezlerin kuruluuna, standartlarna, ileyiine, hizmet sunumuna, denetimine, personelin görevlendirilmesine, eitimine, görev ve sorumluluklarna ilikin usul ve esaslar, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar ile çileri bakanlklarnn uygun görüü alnarak Salk Bakanlnca çkarlan yönetmelikle düzenlenecek.

-çocuklarn youn bulunduu i kollarnda çalamayacaklar

Tasar, Türk Ceza Kanununda sralanan baz suçlardan haklarnda kesinlemi mahkumiyet karar bulunanlar kamu veya özel sektöre ait çocuk hizmet birimleri, adli görüme odalar, okul, okul servisi, okul kantini, yurt, kre, gündüz bakmevi, çocuk kulübü, çocuk park, oyun bahçesi, oyun salonu gibi çocuklarn youn olarak bulunduu i kollarnda çaltrlamayaca ve bu yerleri iletemeyecei hükmünü getiriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl ile çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, bu yerleri birlikte belirleyecek.

Vücuda organ veya sair bir cisim sokmak suretiyle cinsel saldrda bulanmaktan, reit olmayanla cinsel ilikide bulunmaktan, uyuturucu veya uyarc madde imal ve ticareti yapmaktan, bunlarn kullanlmasn kolaylatrmaktan, bir çocua müstehcen görüntü göstererek, okumaktan, bunlarn içeriklerini çocuklarn girebilecei yerlerde göstermekten, müstehcen görüntü, yaz veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocuklar, temsili çocuk görüntülerini veya çocuk gibi görünen kiileri kullanmaktan ve fuhutan mahkumiyet karar bulunanlar, bu yerlerde çalamayacak.

Belirtilen önlemlerin uygulanmas, hükmün kesinlemesiyle balayacak ve cezann tamamen infazndan itibaren 5 yl süreyle devam edecek.

Sralanan bu suçlardan yarglanan sanklar hakknda kovuturma aamasnda mahkemece, ayn tedbirler uygulanacak.

-Ruhsat iptal edilecek

çalma ve iletme yasana ramen veya tedbir kararlarna aykr davrananlara mülki idare amiri tarafndan 10 bin liradan 30 bin liraya kadar idari para cezas verilecek. Tekrar halinde idari para cezas iki kat orannda uygulanacak. Yükümlülüün ikiden fazla ihlal edilmesi durumunda ilgili iletmenin ruhsat iptal edilecek.

Sralanan suçlarndan dolay haklarnda kovuturma bulunanlar için mahkemece baz tedbir karar verilebilecek. Buna göre, haklarnda kavuturma bulunanlar, ikametgah veya iyerinin deimesi durumunda 7 gün içinde yeni adresini bildirecekler. 7 günden fazla ikametgahndan ayr bir yerde konaklayacak olmas durumunda 3 gün önceden konaklayaca adresi bildirecek. Bunlar bildirmezse mülki amir tarafndan 3 bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezas kesilecek.

Bu tedbirlere ilikin verilen kararlar denetimli serbestlik müdürlükleri tarafndan ilgili kurumlara gönderilecek.

-verenler uyarlacak

Bu kiilere ait veriler, SGK tarafndan Adalet Bakanlndan salanacak ve kaytlar takip edilecek; iverenlere biliim sistemleri üzerinden gerekli uyarlar yaplacak.

Ayrca, bu kapsama giren kiilere ait sorgulama bilgileri denetim amacyla çileri Bakanlna bildirilecek. Belirtilen iyerlerinin açlmas veya iletilmesi için izin ve ruhsat verilmeyecek; bu kiilerce iletildiinin tespit edilmesi halinde verilen izin ve ruhsatlar, bunlar veren kamu kurum ve kurulular tarafndan iptal edilecek.

Kovuturma sonunda mahkumiyet dnda bir karar verilmesi halinde belirtilen tedbirler mahkemece kaldrlacak.

Bu madde hükümleri suç tarihinde çocuk olanlar hakknda uygulanmayacak. Kurulacak özel merkezler, en geç 1 Temmuz 2019 tarihine kadar faaliyete geçirilecek.

Ana Sayfaya Git