Cezaevi hafıza müzesi olsun!

Meclis Diyarbakır Cezaevini İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Miroğlu, 1980'den sonra kendisinin de 6,5 yıl kaldığı cezaevinin, "hafıza müzesi" olmasını önerdi.

Haberler 24.11.2016 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclis Diyarbakr Cezaevini nceleme Alt Komisyonu Bakan, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolu, 1980den sonra kendisinin de 6,5 yl kald cezaevinin hafza müzesi olmasn önerdi.

TBMM nsan Haklarn nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan 12 Eylül Askeri Darbesinden Sonra Oluturulan Diyarbakr 5 Nolu Cezaevi nceleme Alt Komisyonu çalmalarn sürdürüyor.

Bugüne kadar 30dan fazla maduru dinleyen komisyon, skyönetim mahkemelerinin verdii kararlarn nasl oluturulduuna ilikin bilgi için, söz konusu dönemde davalara giren hukukçularn bilgisine bavuracak.

Alt komisyon, çalmalarn Diyarbakr Cezaevi, Süleymaniye Cezaevi ve Ulucanlar Cezaevi Müzesini ziyaret ederek sürdürecek.

Hafza müzesi önerisi

Alt Komisyon Bakan, AK Partili Mirolu, komisyon çalmalarna ilikin sorular yantlad. Mirolu, hazrlayacaklar raporda, Diyarbakr Cezaevinin hafza müzesi haline getirilmesini önereceklerini, bu konuda örnek gösterilebilecek baz cezaevlerinde incelemelerde bulunacaklarn kaydetti.

Ulucanlar Cezaevini de bu kapsamda ziyaret edeceklerini vurgulayan Mirolu, Komularmzda, Ortadouda, sonradan hafza müzesi haline getirilmi cezaevleri varsa buralar da ziyaret edebiliriz. Bildiim kadaryla Süleymaniyede böyle bir cezaevi var. Onlarn da raporda yer almasn salayacaz. diye konutu.

Mirolu, Tam da iklimin yumuamasn arzu ettiimiz, terörle mücadelenin baars için hepimizin temennide bulunduu bir zamanda, bölge insannn moral dünyasna iyi gelebilecek, geçmite yaanan bu maduriyetleri belirli oranda da olsa hafifletecek çalmalar önemli. Bu açdan Diyarbakr Cezaevinin bir hafza müzesi haline getirilmesi önemli. deerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakr Cezaevinin, tüm dünyaya, bu tür eylerin yaand cezaevlerine örnek oluturacak, hafza mekan olabilecek gibi düzenlenmesini istediklerini vurgulayan Mirolu, müzede o döneme ait mektup, fotoraflar yer alabileceini belirtti.

Dünyada insan haklar alanndaki mücadelenin hep Avrupa merkezli olarak düünüldüüne iaret eden Mirolu, Avrupann çifte standard insanlarn adalet duygusunu ypratt, incitti. Benim bir hayalim var: Türkiye, dünya insan haklar mücadelesi alannda Asya ve Ortadou ülkelerine bir merkez olabilir. Elbirliiyle Türkiyemizi uluslararas insan haklar mücadelesi alannda bir merkez ülke haline getirebiliriz. çalmamz, belki buna da katkda bulunacak. dedi.

-Karlkl gözya döktük

Kendisi de 6,5 yl Diyarbakr Cezaevinde kalan Mirolu, komisyona davet edilen tanklarn bir çouyla da kou arkada.

Mirolu, komisyonda bu kiilerin dinlenmesi srasnda hissettiklerini, Dünü yaam gibi olduk. Zaman zaman oturduk, karlkl gözya döktük, ortak anlarmz çkt. Bir zaman tüneline girip, geçmie dönmü gibiydik. Bunlarn paylalmas çok iyiydi, hepimizin ruhuna iyi geldi. Dinlediimiz arkadalar için de öyle olduunu zannediyorum. diyerek paylat.

-Madurlar ve görevlilerin anlatm kitap olacak

Mirolu, komisyon olarak maduru ve cezaevinde görev yapan kiileri dinlediklerini anmsatarak, bu anlatmlardan oluan bir kitap çkaracaklarn söyledi.

Orhan Mirolu, 1979dan 1984e kadar geni bir medya taramas yaptklarn anlatarak, bu çalmann da bitmek üzere olduunu, bunu da kitaplatrabileceklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git