Cezaevlerinde ihlaller çok!

Düzce T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutuklu ve hükümlülerin milletvekillerine anlatımına göre cezaevinde kurumun daha önce verdiği sandalye parayla satılmaya başladı, nakil taleplerinde ise yüksek meblağlarda para isteniyor. Gardiyanlar ise cezaevinde kapasitesinin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmasından şikayet etti.

Haberler 19.02.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarn nceleme Alt Komisyonunun Düzce T Tipi Kapal ve Açk Ceza nfaz Kurumu inceleme raporunda cezaevinde yaanan hak ihlalleri anlatld. Rapora göre tutuklu ve hükümlülerin hastaneye ve revire salkç saysnn az olmas nedeniyle gidemiyor, hatta darya sevkler kimi zaman birkaç ay buluyor. Hastaneye sevk edilen tutuklu ve hükümlülerden kelepçeli doktor muayenesini kabul etmeyeler, muayeneleri yaptrlmadan geri getiriliyor. Baz hastalklar için yeterli kontrol yaplmyor ve ilaçlar geç yazlyor.

Komisyon üyelerine skntlarn anlatan tutuklu ve hükümlüler unlar dile getirdi:

-Kantindeki ürünler darya göre ar pahal ve ürün çeitlilii yeterli deil. Baz ürünler kantin listesinde olmasna ramen satn alnamyor. Yemeklerin iyi deil, hijyen koullar salanmyor. Porsiyonlar ve yemek çeitlilii az. Sular zaman zaman pasl ve yal akyor, scak sular vücutta alerji ve kantya neden oluyor.

ÜCRET KARILII SANDALYE

-Önceden kurum tarafndan verilen sandalye gibi kimi malzemeler daha sonra ücretli hale getirildi. Önceden olduu gibi bu malzemelerin ücret karl tedarik edilmesi yerine idare tarafndan her hükümlü ve tutukluya verilmesi gerek.

-Görü için belirlenen sürenin çou görü alanna gidi ve gelite geçiyor ve görü süresi fiilen kullandrlmyor. Aile görüleri keyfi olarak kstlanyor, gelen ziyaretçilere kötü davranlyor ve ödül uygulamas yaplyor.

NAKL ÜCRETNDE YÜKSEK MEBLALAR

- Nakil talepli dilekçelere cevap alnamyor, talepleri olumlu karlanan mahkmlardan ise nakil masraf olarak çok yüksek meblalar talep ediliyor.

-Kütüphaneden alnabilen kitap says 15 olmasna ramen talep edilen baz kitaplar alnamyor. Yasakl olmayan baz gazete ve yaynlar ise verilmiyor. Sosyal ve sportif aktiviteler snrl, olanlardan da yararlanma haklar kstl.

FZKSEL VE PSKOLOJK DDET

- Özellikle baz infaz ve koruma memurlar, fiziksel ve psikolojik iddet uyguluyor. Sadece kurum idaresi tarafndan belirlenen televizyon kanallar izlenebiliyor. Talep olmasna ramen birçok kanaln hatta herhangi bir saknca oluturmayacak kanallarn bile izlenmesine izin verilmiyor.

AIR YÜKÜMÜZ VAR

Komisyon üyeleri raporlarnda infaz koruma memurlaryla yaptklar görümenin sonucunu da yazd. nfaz koruma memurlar cezaevinin kapasitesi üzerinde tutuklu ve hükümlü barndrdn ve sorunlar beraberinde getirdiini belirterek, Youn ve ar i yükü altnda çalan infaz ve koruma memurlarnn özlük haklar bata olmak üzere çalma koullarnda iyiletirme yaplmas faydal olacak. Sözlemeli ve kadrolu olanlarn özlük haklar bata olmak üzere birçok konuda farkl hükümlere tabi tutuluyoruz, eit ie eit ücret ilkesi ve frsat eitlii ilkelerine aykrlk tekil ediyor. 3600 ek gösterge hakkndaki yasal düzenlemenin en ksa sürede hayata geçirilmesi, sendikal faaliyetlerde bulunma imknnn tannmas adm atlmal dedi.

PERSONEL YOK

Komisyon üyesi vekiller cezaevine ilikin baz önerilerini öyle sralad:

- Özellikle fiziki imkn ve koullarn düzeltilmesinde önemli bir ihtiyac karlayaca düünülmektedir. Salk konusunda yaanan sorunun en önemli nedenlerinden birinin, personel eksiklii olmas nedeniyle bu alanda ihtiyaç duyulan yeteri kadar personelin istihdam edilerek sorunun çözülmesi gerekmektedir.

- Salk personeli konusunda yaanan skntlarn çözülmesi adna Salk Bakanl ve Adalet Bakanl Arasnda Ceza nfaz Kurumlarndaki Salk Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakknda Protokolde gereken düzenlemeler yaplarak belli saynn üzerinde hükümlü ve tutuklu barndrlan ceza infaz kurumlarnda, kurum kapasitesine bal olarak bulundurulacak doktor ve dier salk personeli saylarnn açkla kavuturulmas seçeneinin göz önünde bulundurulmas uygun olacaktr. Protokole göre 1000 ve üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunan her kurumda aile hekimlii pozisyonu ihdas edilerek salk hizmeti sunulmakta ve kampüs içerisinde bulunup 1000 ve üzerinde hükümlü ve tutuklu barndran kurumlar da bu kapsamda deerlendirilmektedir.

KEYF KELEPçEYE DKKAT

- Muayenelerin kelepçeli olarak yapld ve bu uygulamann kabul edilmemesi halinde muayenenin yaptrlmayarak hükümlü ve tutuklularn kuruma geri getirildii ikyetleri karsnda mezkr protokol hükmünün titizlikle uygulanmasna özen gösterilmesine dikkat çekilmitir. Bu ekilde keyfi kelepçeli muayene uygulamalarnn önüne geçilebilecek ve personelin daha dikkatli davranmas temin edilmi olabilecektir.

- Yemeklerin yeterli ve besleyici olmad ve ayn zamanda yemek kalitesinin düük olduuna dair ikyetlerin giderilmesi için bütçe imknlar elverdii ölçüde günlük iae bedelinin uygun görülecek miktarda artrlmas yönünde çalmalar yaplmas uygun olacaktr.

- sim zikredilememekle birlikte kimi infaz ve koruma memurlarnn, hükümlü ve tutuklulara insan onuruyla badamayacak ve kiilik haklarn ihlal edecek ekilde hitap ettii iddialar varit olduundan, bu iddialarn aratrlmas ve bu ekilde tavr sergileyen personel var ise haklarnda gerekli takibatn yaplmas gerekmektedir.

- Ceza infaz kurumlarnda kapasite üstünde hükümlü ve tutuklu barndrlmasnn beraberinde kimi sorunlar getirdii açk bir biçimde görülmektedir. Bu sorunun bir sonucu da kurumlarda görev yapan personel saysnn ihtiyac karlamamasdr. Personelin youn ve ar i yükü altnda çalt bilinen bir gerçek olmakla birlikte bizzat yerinde yaplan incelemelerde de görülmektedir. Bu sorunun çözülmesi için personel saysnn yeterli seviyeye çkarlmas için gereken admlarn atlmasnn elzem olduu görülmektedir.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolu da cezaevinde yaanan sorular TBMMde düzenledii basn toplantsnda gündeme getirmiti.

Ana Sayfaya Git