CHP’den Silvan’daki intiharların raporu: Gençler iş bulma umudunu yitirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın Silvan’daki intihar vakalarına ilişkin hazırladığı raporda, ilçede gençlerin iş bulma umutlarını yitirdiği, bunun nedeninin belli çıkarlar karşılığı ve torpil ile işe alınmaların olduğu belirtildi.

Haberler 11.11.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Bakan Yardmcs ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Diyarbakrn Silvan ilçesindeki intiharlara ilikin 4 Kasmda yapt incelemelere ilikin rapor hazrlad. Raporda, Berat Yalçnn (18) 4 Eylülde, Zehra Ekenin 10 Eylülde, Ferhat Yavuzun (18) 13 Eylülde, mam Klçn (18) 30 Eylülde, Cennet Ortaçn (23) 25 Ekimde, Dindar Gürün (26) 25 Ekim intihar ettii hatrlatld. lçede son iki ayda (Eylül ve Ekim) gerçekleen intihar vakalarnda 7 kiinin yaamn yitirdii, bu intiharlarn 16-28 ya arasndaki çocuk ve genç ölümleri olduu belirtildi.

GENçLER BULMA UMUDUNU YTRD

ntihar eden çocuklar ve gençlerin aileleriyle yaplan görümelerin yer ald raporun sonuç ksmnda unlar yer ald: Evlatlarn kaybeden ailelerle yaplmak istenen görüme ve ziyaretlere baz aileler olumlu yant vermemi, ziyaret edilen ailelerin konumaktan ve bilgi vermekten çekinerek, baz gerçekleri konumaktan kaçnarak görüme yapt gözlemlenmitir. ntihar vakalarnn yaand olayda intihar eden gençlerin ailelerinin geneli ekonomik anlamda maddi imkanszlklar yaayan ailelerdir. ntihar eden çocuk ve gençlerin aile yaplarna bakldnda, çok çocuklu (3ten fazla çocua sahip) geni aileler olduu göze çarpmaktadr. Yaplan görümelerin bazlarnda; elerin birbirini koruduu, savunma içerikli bir konuma yaptklar gözlemlendi. Sadece Dindar Gür ve Ferhat Yavuz ailesi intihara giden süreci açklkla ifade ettiler. Ailelerin hukuki ve psiko-sosyal destee ihtiyaçlar giderilmelidir. Abi ya da ablasn kaybeden ailenin dier çocuklar, devletin izleme mekanizmalar gerei özenle takip edilip desteklenmelidir. Silvan ilçesinde ve Diyarbakr genelinde genç isizlik çok fazla olduu, gençlerin i bulma umutlarn yitirdii, bunun nedeninin ise belli çkarlar karl ve torpil ile ie alnmalarn olduu, i bulma konusunda umutlarn kaybeden ve gelecek ile ilgili bir beklenti içinde olmayan gençlerin uyuturucu kullanmaya baladklar, madde bamllnn giderek yaygnlat, uyuturucu kullanm yann çok dütüü, gözlemlendi.

Ana Sayfaya Git