CHP’den Silvan’daki intiharların raporu: Gençler iş bulma umudunu yitirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın Silvan’daki intihar vakalarına ilişkin hazırladığı raporda, ilçede gençlerin iş bulma umutlarını yitirdiği, bunun nedeninin belli çıkarlar karşılığı ve torpil ile işe alınmaların olduğu belirtildi.

CHP’den Silvan’daki intiharların raporu: Gençler iş bulma umudunu yitirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki intiharlara ilişkin 4 Kasım’da yaptığı incelemelere ilişkin rapor hazırladı. Raporda, Berat Yalçın’ın (18) 4 Eylül’de, Zehra Eken’in 10 Eylül’de, Ferhat Yavuz’un (18) 13 Eylül’de, İmam Kılıç’ın (18) 30 Eylül’de, Cennet Ortaç’ın (23) 25 Ekim’de, Dindar Gür’ün (26) 25 Ekim intihar ettiği hatırlatıldı. İlçede son iki ayda (Eylül ve Ekim) gerçekleşen intihar vakalarında 7 kişinin yaşamını yitirdiği, bu intiharların 16-28 yaş arasındaki çocuk ve genç ölümleri olduğu belirtildi.

‘GENÇLER İŞ BULMA UMUDUNU YİTİRDİ’

İntihar eden çocuklar ve gençlerin aileleriyle yapılan görüşmelerin yer aldığı raporun sonuç kısmında şunlar yer aldı: “Evlatlarını kaybeden ailelerle yapılmak istenen görüşme ve ziyaretlere bazı aileler olumlu yanıt vermemiş, ziyaret edilen ailelerin konuşmaktan ve bilgi vermekten çekinerek, bazı gerçekleri konuşmaktan kaçınarak görüşme yaptığı gözlemlenmiştir. İntihar vakalarının yaşandığı olayda intihar eden gençlerin ailelerinin geneli ekonomik anlamda maddi imkansızlıklar yaşayan ailelerdir. İntihar eden çocuk ve gençlerin aile yapılarına bakıldığında, çok çocuklu (3’ten fazla çocuğa sahip) geniş aileler olduğu göze çarpmaktadır. Yapılan görüşmelerin bazılarında; eşlerin birbirini koruduğu, savunma içerikli bir konuşma yaptıkları gözlemlendi. Sadece Dindar Gür ve Ferhat Yavuz ailesi intihara giden süreci açıklıkla ifade ettiler. Ailelerin hukuki ve psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları giderilmelidir. Abi ya da ablasını kaybeden ailenin diğer çocukları, devletin izleme mekanizmaları gereği özenle takip edilip desteklenmelidir. Silvan ilçesinde ve Diyarbakır genelinde genç işsizlik çok fazla olduğu, gençlerin iş bulma umutlarını yitirdiği, bunun nedeninin ise belli çıkarlar karşılığı ve torpil ile işe alınmaların olduğu, iş bulma konusunda umutlarını kaybeden ve gelecek ile ilgili bir beklenti içinde olmayan gençlerin uyuşturucu kullanmaya başladıkları, madde bağımlılığının giderek yaygınlaştığı, uyuşturucu kullanım yaşının çok düştüğü, gözlemlendi.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler