Çırpınışları görebilseler

Dicle Üniversitesi (DÜ) bünyesindeki pandemi hastanesinde görev yapan Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahir Kuyumcu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede hastalara şifa olabilmek için görevini özveriyle sürdürüyor.

Haberler 11.09.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede kararllkla yürütülen Kovid-19 ile mücadelede ön cephede yer alan, görevini en iyi ekilde yerine getirebilmek için gayret gösteren salk personelinden biri de Diyarbakrda görev yapan Doç. Dr. Mahir Kuyumcu.

Diyarbakrda salgnla mücadelenin önemli merkezlerinden olan ve pandemi hastanesi olarak hizmet veren DÜ Kalp Hastanesinde görevli Kuyumcu, hastalarn bu virüsle mücadele sürecine tanklk ederken yaad ac tecrübeleri AA muhabirine anlatt.

Kuyumcu, mart ayndan bu yana zorlu bir süreç yaadklarn belirterek, u ana kadar yaklak 300 hastaya hizmet verdik. Bu hastalarn içinde kötü sonuçlar da iyi sonuçlar da oldu. yi eyler de kötü eyler de yaadk. Yal hastalarn daha çok youn bakm ihtiyac douyor ama bu süreçte ve özellikle son dönemde genç hastalar da youn bakmda görmeye baladk. diye konutu.

OKSJEN AçLII NEDENYLE NANILMAZ SOLUNUM SIKINTISI YAAYANLAR OLUYOR

Kendileri için en zor eyin hasta yaknlarna ölüm haberi vermek olduunu anlatan Kuyumcu, öyle devam etti:

Artk genç yata youn bakm hasta saymz çok fazla oldu. Genç yata kaybettiimiz hastalar da var 70 yanda kurtulan hastamz da var. Bu dönemde youn bakma alnan hastalar içinde oksijen açl nedeniyle inanlmaz solunum sknts yaayan, oksijen açlyla gözlerindeki o korkuyu gördüümüz hastalar da oldu. Buna ramen umudu da hastalarn gözünde görebiliyoruz. Bir hastay o zor durumda görmek bizi çok üzüyor. Bu zorlu dönemde gerçekten baz hastalar hayata tutunuyor. Tedaviye direnç göstermeyip, bize yardm ettiklerinde o hastalardan daha iyi sonuçlar alyoruz.

Youn bakmda tedavi gören hastalarn umutlarn kaybetmemesi gerektiine iaret eden Kuyumcu, Biz onlardan ümidimizi kesmiyoruz. Onlar da kendilerinden ve bizden ümidini kesmesinler. dedi.

Genç bir hastay yal bir hastayla hemen hemen ayn dönemde youn bakm servisine aldk. Genç hasta hala youn bakmda. Yal hastann hayattan umudunu kesmemesi iyilemesine katk salad ve taburcu ettik. ifadesini kullanan Kuyumcu, bu iki hastann tedavi sürecinde yaadklarna ilikin öyle konutu:

Yal hastann akcierleri daha kötüydü. Genç hastann akcierleri nispeten daha iyiydi. Ya ilerlemi olan hastamz, Hocam ben yaamak istiyorum. Lütfen bana yardm et. dedi. Yaamak istiyorum. diyen hasta uyguladmz tedaviye uydu ama genç hasta umudunu çok çabuk kesmiti. O hastada çok zorlandk, çok sknt yaadk.

BR NEFES çN BÜTÜN VARLIIMI VERECEM DYEN NSANLAR VAR

Kaybettikleri her bir hasta için büyük üzüntü duyduklarn dile getiren Kuyumcu, bu hastalkta nefes alabilmenin öneminin daha çok anlaldn aktard.

Doç. Dr. Mahir Kuyumcu, Bir nefes için sal için ya da hayata tekrar tutunmak için bütün varlm vereceim diyen insanlar var. Maddi durumu iyi olan insanlar, Hocam ne gerekiyorsa yapmaya hazrz. diyor. Parann gücü elinde olan hasta ve yaknlarndan bile çaresiz bir ekilde hastane kaps önünde bekleyenler oldu. diye konutu.

GERçEKTEN NEFES ALAMIYORLAR

Kuyumcu, Koronavirüs hastalar gerçekten nefes alamyorlar ya da aldklar nefes onlara yetmiyor. nsanlar bir hastamzn solunum sknts çekerken o çrpnn görebilseler gerçekten maskelerini çkarmazlar. eklinde konutu.

nsanlara maske takmalar, sosyal mesafe kuralna uymalar ve hijyen kurallarna dikkat etmeleri yönünde uyarda bulunan Kuyumcu, unlar kaydetti:

nsann kendi hayatn tehlikeye atma hakk yoktur ama bakasnn hayatn tehlikeye atmaya hiç hakk yok. Öncelikle bakasna zarar vermemek için sonra da o oksijen açln, o solunum skntsn yaamamak için maskemizi takalm. Koronavirüse yakalanan hastalar youn bakm ünitesinde yaam mücadelesi veriyor. Yaama sarlmak, yaamdan ümidini kesmemek önemli. Youn bakmdaki hastalar ümitlerini kesmesinler. Sonuna kadar onlarla el ele mücadele edip hayata kalmalar için elimizden geleni yapmaya çalyoruz.

Ana Sayfaya Git