Çocuğunu çalıştırana hapis geliyor!

Diyarbakır'da çocuklarına trafikte duran araçların camını sildirdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan anne ve baba, "kötü muamele" suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 23.03.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda trafikte cam silen çocuun anne ve babasna, yarglandklar davada kötü muamele suçundan 5 ay hapis cezas verildi.

Merkez Balar ilçesindeki Sento Caddesinde 17 Mays 2017de trafik klarnda duran araçlarn camn silen 13 yandaki C.P.K. hakknda güvenlik güçlerince tutanak tutuldu.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca çocuun babas H.K. ve annesi G.K. hakknda kötü muamele suçundan 2 aydan 1 yla kadar hapis cezas istemiyle hazrlanan iddianame, 12. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Mahkemede üzerine isnat edilen suçlamalar reddeden sanklar, beraat talebinde bulundu.

Madur çocuun soruturma aamasnda verdii ifadesini deitirmesi mahkeme tutanana yansd.

Mahkeme, baba H.K. ile anne G.Knin, suçun ileni biçimi ile suç konusunun önem ve deerini dikkate alarak kötü muamele suçundan 5 ay hapis cezasna çarptrlmasna karar verdi.

Sanklarn daha önce kastl suçtan mahkum olmamalar, sabkasz geçmileri, kiilik özellikleri ile durumadaki tutum ve davranlarn göz önüne alan mahkeme heyeti, hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verdi. Heyet, sanklarn Ceza Muhakemesi Kanununun 231/8 maddesi uyarnca 5 yl denetime tabi tutulmalarn kararlatrd.

Heyet ayrca sanklarn denetim süresince kasten yeni bir suç ilemeleri halinde mahkum olmalarna ve aykr davranmalar halinde de ertelenen cezann açklanmasna hükmetti.

Mahkemenin gerekçeli kararnda, unlar kaydedildi:

Madurun soruturma aamasnda durumu samimiyetle anlatm, kovuturma aamasnda sanklarn anne ve babas olmas nedeniyle onlar suçtan kurtarmaya yönelik beyanda bulunmutur. Madurun soruturma aamasnda verdii beyanna itibar edilerek sanklarn velayeti altnda bulunduu maduru çaltrarak kötü muamele suçunu ilediinin sabit olduu anlalmtr.

- Kurumumuz ve adli makamlar görevini kararllkla yürütecektir

Diyarbakr Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürü Halit Açar, çocuk içiliine kar, sokakta çaltrlan çocuklara yönelik mücadele verdiklerini söyledi.

Bu kapsamda mobil ekipler oluturduklarn belirten Açar, Mobil ekiplerimizin saysn artracaz. Daha çok sayda personel görevlendirip, çocuklarmzn eitime devamlarn salayarak ailelerimizin sosyal yardmlardan yararlanmalarna devam edeceiz. Sokakta çocuklarn cam silerek, mendil satarak ve dilendirilerek çaltrlmasn sfra indirecek ekilde çalmalarmz devam ettiriyoruz. diye konutu.

Vatandaa, cezalandrma yöntemiyle yaklamadklarna iaret eden Açar, sorunlar birlikte çözmeden yana olduklarn vurgulad.

Açar, u ifadeleri kulland:

Önce vatandamz bilinçlendiriyoruz. Ailelerimizi güçlendirmeye çalarak sorunu birlikte çözmeye çalyoruz. Fakat bilgilendirme, rehberlik ve farkl imkanlar sunmamza ramen çocuklarn sokakta çaltrmakla ebeveynlik görevini yerine getirmeyen ve eitimden yoksun brakan ailelere kar kurumumuz ve adli makamlar görevini kararllkla yürütecektir.

Ana Sayfaya Git