'Çöl çekirgesi' açıklaması: Geliyorlar bizi yok edecekler' gibi bir durum yok

Prof. Dr. Hasan Sevgili, Afrika'dan başlayarak yayılan ve Türkiye'nin İran ile Irak sınırına kadar gelen çekirge istilasını değerlendirdi. Çöl çekirgesi sürüsünün Türkiye'ye gelebileceğini düşünmediğini belirten Sevgili, "Geliyorlar bizi yok edecekler' gibi bir durum yok. Ülkemizde var olan tehdit edici türler var, bunları kontrol etmek gerekiyor" dedi.

Haberler 16.03.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hasan Sevgili, çekirgelerin zaman zaman farkl ülkelerde youn popülasyonla kendini gösterdiini, son çekirge istilasnn ise Afrikann dou kesimleri, Arabistan, Pakistan, ran, Irakn kuzey taraflar ve Pakistan-Hindistan snr bölgelerinde çok youn görüldüünü belirtti. çöl çekirgelerinin 3 yl önce youn ekilde görüldüünü, 1 kilometrekare alanda 150 milyon kadar çekirgenin olabildiine de dikkat çeken Prof. Dr. Sevgili, Bunlara çöl çekirgesi deniyor. Bunlar birbirleriyle çok yakn temas halinde olduklar zaman bulunduklar alanda bitkileri hzla bitirip, toplu bir ekilde daha baka bölgelere göç etme durumuna geçiyorlar. ndikleri her alandaki bitkilerle beslenip, onlar yok edip, o alanda çiftleip üreyip tekrar baka bir alana gidiyorlar. Tarm alanlar için çok büyük sknt oluturuyorlar. Ktlk oluturuyor. 2020de bu dönemde görülen bu çekirgeler özellikle Dou Afrikay, Arabistann baz ksmlarn, Kuveyt, Sudan, Yemen, Pakistan gibi alanlarda çok büyük sorunlar yaatt dedi.

AIRI ÜREDKLERNDE ZARARLAR VERYOR

çöl çekirgeleri Türkiyeye gelir mi ? sorusunun akla geldiini belirten Prof. Dr. Sevgili, Zaman zaman tarihte gelmiler, fakat oradaki türler açsndan çok büyük tehlike olduunu düünmüyorum. çöl çekirgesinden farkl olarak bizim ülkemizde yaayan baz çekirge türleri var. Bunlar bizim ülkemizde zaman zaman çok ar ürediklerinde lokalde olsa baz zararlar veriyor. Geçen ve önceki sene anlurfann deiik bölgelerinde baz çekirge türleri lokal alanlarda ciddi zararlara neden oldu. çöl çekirgesi Türkiyeye gelir mi? Türkiyeye gelebileceklerini düünmüyorum. Daha çok üreme, dolanm alanlar Sudan, Somali, Etiyopya, Kenya, Arabistann güney kesimlerinde daha çok hareket halindeler ve üreme alanlar o bölgeler. Ama rüzgar ve baka etkenler, küresel snma, iklim deiimleri nedeniyle Türkiyeyi etkilerse, sadece Güneydou Anadolu Bölgesi gibi yerleri etkileyebilir diye konutu.

ÜLKEMZDE TEHDT EDC TÜRLER VAR

çöl çekirgelerinin Türkiyeye gelmeleri halinde topraa brakacaklar yumurtalarnn da önemli olduunu, yine de çiftçilerin bu konuda uyarlmas gerektiini anlatan Prof. Dr. Hasan Sevgili, Bunlar yumurtalarn belli tipteki toprak yapsna, çöl karakterinde olan bölgelere daha çok braktklar için uygun toprak yaps ve iklim koullar da lazm. çekirge yumurta brakabilir, ama yumurtadan yavrular çkamayabilir. O nedenle dikkate alp izlemek, çiftçileri uyarmak lazm. Geliyorlar bizi yok edecekler gibi bir durum yok. Dikkat etmemiz gereken husus bizim kendi ülkemizde var olan baz potansiyel tehdit edici türler var, bunlar kontrol etmek gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git