'Covid-19 kalp krizi ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor'

KARDİYOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Serkan Akdağ, kalp hastalığı olmayan bireylerde de Covid-19 sırasında kalp hastalıklarının gelişebildiğini belirterek, "Covid-19 olan 45 yaşında bir hastamız, 7'nci veya 10'uncu gününde kriz geçirdi. Ana damar yüzde 100 kapandı. Kolesterol, şeker ve tansiyon yok. Koronavirüs, beyni ve akciğeri tuttuğu gibi kalbi de tutabiliyor. Pıhtı oluşumunu tetiklediği için kalp krizine yol açabiliyor. Kalp kasını tutarak miyokardit dediğimiz kalp yetmezliğine yol açabiliyor" dedi.

Haberler 06.10.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda özel hastanede görevli Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Serkan Akda, kronik kalp rahatszl olup, koronavirüse yakalanan hastalara daha dikkatli olmalar uyarsnda bulundu. Kalp hastalarnn koronavirüse yakalanmalaryla süreci daha ciddi geçirebileceklerine dikkat çeken Akda, Covid-19 pht oluumunu tetikledii için kalp krizine yol açabiliyor. Kalp kasn tutarak miyokardit dediimiz kalp yetmezliine yol açabiliyor. Öte yandan kalbimizin etrafn saran zarda bulunan svnn artmasna ve iltihaplanmasna yol açabiliyor ve ritim bozukluu yapabiliyor. Bu anlattmz hasta gruplarndan hepsiyle karlatk. Bu komplikasyonlar hastaln aktif döneminde olabilecei gibi sonrasnda da görülebilir diye konutu.

TEST POZTF çIKTIKTAN 10 GÜN SONRA KALP KRZ GEçRD

Baz hastalarda, koronavirüsü atlattktan birkaç hafta sonra nefes darl, göüs ars ve çarpnt ikayetlerinin gelitiini aktaran Doç. Dr. Akda, unlar kaydetti:

Hastalar bize sklkla efor dispnesi dediimiz hareket etmekle özellikle merdiven çkmakla oluan nefes darl ikayetiyle geliyorlar. Bu hastalarn muayenelerini ve kardiyak görüntüleme tetkiklerini yaptmzda, kalp tutumunu görebiliyoruz. Maalesef bu örneklerin hepsini gördük ve yaadk. En son 45 yanda bir hastamz, Covid-19 testi pozitif çktktan 7nci ile 10uncu gününde kalp krizi geçirdi. Ana damar yüzde 100 kapalyd ve müdahale edip açtk. Yaptmz anjiografisinde ana damarda yüzde 100lük darlk saptadk ve stent uyguladk. Sonrasnda detayl bir aratrma yaptk ancak kolesterol, eker ve tansiyon gibi ek risk faktörlerine rastlamadk. Hastamz Covid-19 zemininde gelien bir kalp krizi vakasyd. Kronik kalp hastalarnda bu hastalk iddetli geçirilebilecei gibi kalp hastal olmayan bireylerde de Covid-19 esnasnda kalp hastalklar geliebilir. Dikkatli olacaz, özellikle hastaln iyileme döneminde kalp hastaln düündüren ikayetlerimiz olursa örnein; eforla gelien veya artan nefes darl, göüs ars, çarpnt gibi ikayetlerimiz olursa mutlaka kalp muayenemizi yaptrmay ihmal etmeyeceiz.

KALP YETMEZL HASTALARINA DENK GELDK

Covid-19dan sonra kalp yetmezlii yaayan hastalara da denk geldiklerini kaydeden Doç. Dr. Akda, Perikardit olan ve ritim bozukluu gelien de gördük. Bu hastalarn iyi takip edilmesi gerekiyor. Hastalarn da dikkatli olmas gerekiyor. Efor kapasitenizde azalma hissediyorsanz, Eski efor kapasitem yok diyorsanz, Covid-19 oldu bitti, 2 ay geçti, ben hala bir kat çkamyorum diyorsanz mutlaka kardiyak bir muayeneden geçmeniz gerekiyor. Hastaln aktif sürecinde kaybettiimiz hastalarmzn ölüm nedenlerinden biri de araya giren kardiyak komplikasyonlarn olduunu biliyoruz. Özellikle kalp krizi, kalp yetmezlii ve ritim bozukluklar gelimesi maalesef ölümcül seyredebiliyor. Baz hastalarn bu süreçte kalp ilaçlarna ara verdiklerini gördük. Bu çok büyük bir hata. Brakn ilaçlara ara vermeyi biz u an Covid-19 olan hastalara kan sulandrc ilaçlar veriyoruz ki oluabilecek phtlarn önüne geçelim. Kalbe veya baka bir organa zarar vermesin diye konutu.

Ana Sayfaya Git