Çözüme yol haritası!

Siyasiler, yazarlar, STK'lar, Odalar konuştu, konuşmayan Diyarbakır halkı oldu. Söz Haber, sokağın nabzını yoklarken, ailelere tam destek geldi, vatandaşlar, eylemin "çözüme dair bir yol haritası" olması temennisinde bulunuldu.

Haberler 19.09.2019 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Söz Haber ekibi, çocuklarn terörün pençesinden kurtarmak için HDP l Binas önünde oturan annelerin yank uyandran eylemini vatandalara sordu. çocuklarn isteyen annelere destek veren Diyarbakrllar, bu eylemin yeni bir çözüm sürecinin balamasna neden olmas için temennide bulundu.

SOKAKTAK VATANDA NE DÜÜNÜYOR?

Siyasiler, yazarlar ve STKlar konutu. Ancak sokaktaki vatandan nabzn Söz Haber ekibi tuttu. Diyarbakrl Hacire annenin oluna kavumasyla mutlu sonla biten HDP l Binas önündeki eylemi çocuklar terör örgütünce kaçrlan dier annelere örnek oldu. 40n üzerinde annenin hali hazrda parti binas önündeki eylemi 17. gününe girerken, sokaktaki vatandatan annelere destek çkt.

DER ANNELERDE UNUTULMAMALI

çocuklar terör örgütü PKK tarafndan kaçrlan annelerin eylemini ve aclarn paylaan Diyarbakrllar, Cumartesi Anneleri ile çocuklar çeitli nedenlerle dier örgütler tarafndan kullanlan annelerinde unutulamamas çarsnda bulundu. Söz Haber ekibine konuan vatandalar unlar kaydetti:

BR BARI ORTAMININ YARATILMASI LAZIM

Mesut Klç, Bütün anneleri eit tutmak gerekiyor, cumartesi anneleri ne ise HDP l Binas önündeki annelerde odur. Anne,annedir, u anne bu anne diye ayrt etmek doru deil. Daa kaçrlan annelerin evlatlarnn biran önce gelmelerini elbette can gönülden isterim. Kimsenin de daa çkmasna taraftar deilim. Bunun içinde bir bar ortamnn yaratlmas lazm. Devlet var devletin valisi var isterlerse o çocuklar getirilebilir. HDP Binas önü ne kadar çözüm olur açkças bilemiyorum. Bir çözüm sürecinin olmas art, daha önce nasl bir çözüm süreci olduysa imdi yine bir çözüm süreci olmas gerekiyor.

ANNELER GEç KALMI

Ali Haydar Canl, Evlatlarn aramak annelerin tabi bir hakkdr, yalnz evlatlar gittii zaman birkaç gün içersinde müracaatta bulunup da evlatlarn o zaman neden aramadlar. Aradan yllar geçtikten sonra bu davada evlatlarmz nerede demeleri bence biraz yersiz oluyor. Nedense ilk günden takip etmediler de bugüne kadar braktlar. Uzun yllar aradan geçti acaba evlatlar baka bir yerde mi belli deil. lk günden müracaat etmeliydiler bir evlat bir varlktr aacn fidandr. Küçükken emesen eilmez, gittiklerinde aileleri arayp sorsayd böyle olmazd. Bu nedenle anneler geç kalm.

DEVLETMZE BÜYÜK BR GÖREV DÜÜYOR

Ahmet çiçek, Bu konuda çok fazla bir söz söylenemez ac bir olay neticede ve annelerin hakkdr evlatlarn aramak. Bence burada devletimize büyük bir görev düüyor. sterlerse geri dönebilir çocuklar. Annelerin bu eyleminin yeni bir çözüm sürecini beraberinde getirmesi herkesin arzusu olur. Bar için huzur için Türkiyemiz için yeni bir çözüm süreci faydal ise neden olmasn. Siyaset ksmna pek girmek istemiyorum olmu bir olay için geç mi oldu erken mi oldu yorumu da bence tartlabilir. Ancak Türkiyemizde bçak kemie dayanana kadar bekliyoruz ondan sonra hakkmz aryoruz.

YEN BR çÖZÜM SÜREC OLURSA Y OLUR

Kemal Arslan, Diyarbakra ilk defa geliyorum, ama haberlerden takip ettiim kadaryla aileler bir bakma çocuklar için hakllar. Böyle olmamas lazm orda oturmalarnn da bir anlam yok çözüm o deil. çözüm büyüklerde büyükler çözmeli bu sorunu, bence annelerin orada oturmalar bo. Daha farkl yollarla çözmeleri lazm. Yeni bir çözüm sürecini tetikleyeceini zannetmem. Ama yeni bir çözüm süreci olursa iyi olur.

ARTIK ÜLKEMZ BARII STYOR

Mücahit Tekin, Bende herkes gibi basndan gündemi takip ediyorum annelerin aclarn anlyorum. Elbette ki hiçbir çocuun daa gitmesini istemiyorum ama yalnz sadece oradaki anneler anne deil. Bar annelerimiz var cumartesi anneleri var onlarnda dier annelerle kucaklamasn bekliyorduk. Belki o zaman bar süreci yeniden gündeme gelirdi. Temennimiz hiçbir annenin alamamas üzülmemesi. Birde u var ülkemizde sürekli gündem deitirmek için bir eyler yaplyor biz birazda dönüp arkamza bakalm ekonomi ne durumda. Bir gecede benzine zam geliyor elektrie, doalgaza zam geliyor. Elbette ki annelerin aclar bizim birinci dereceden aclarmz oluyor. Bizde üzülüyoruz ama birazda ekonomiye bakalm. Kimse zamlar konumuyor herkes baka eylere odaklanm durumda. Artk ülkemiz bar istiyor. Bunlar bittii zaman ekonomi düzelsin hiçbir anne alamasn. Annelerimiz yaral onlar anlyorum ama çocuklar uzun yllardr orda neden o zaman deil de imdi. Eer çözüm HDP l Binas önündeyse bizde gider o annelere destek veririz. Ama benim bildiim asl çözüm hükümetin kapsnn önü olmalyd.

ANNELERN BU EYLEM YEN BR çÖZÜM SÜRECN BALATABLR

Serkan Bal, Umarm bütün annelerin evlatlar geri gelir sonuçta anne yürei ne olursa olsun feryat eder. En ksa zamanda dönmelerini bekliyoruz. Annelerin bu eylemi yeni bir çözüm sürecini balatabilir. imdi deil ileriye dönük yani birkaç yla kadar olabilir. Her ey bir defada olmaz. Barn salanmas öyle kolay bir süreç deil. Önce sava bitirmeliyiz. Geç kalnmasn da bir önceki hükümetlerden dolay olduunu düünüyorum. Yoksa imdiye kadar çoktan çözülmü olabilirdi.

Ana Sayfaya Git