Çukur siyaseti sandığa battı

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki sivil toplum kuruluşları halk oylaması sonuçlarını değerlendirdi; "Çukur siyasetinden bıkan Kürt halkı bunu sandığa yansıtmıştır"

Haberler 19.04.2017 - 08:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesindeki sivil toplum kurulularnn temsilcileri anayasa deiiklii halk oylamasnn bölgeye ilikin sonuçlarn deerlendirdi.

nsan Haklar Cemiyeti Bakan Mehmet Karada, evet cephesinin bölgedeki oy oranlarnn artnda en önemli unsurlarndan birinin PKKnn çukur siyaseti olduuna iaret etti.

çukur siyasetinden bkan Kürt halk bunu sanda yanstmtr. iddeti ehirlere tayan ve Kürt halkna zulmü yapan anlay reddettiini gösteren bir ipucudur. diyen Karada, insanlarn daha cesur bir ekilde sandk bana gittiini aktard.

Karada, Türkiye genelinde olduu gibi bölgedeki oy artnda Cumhurbakan Erdoan faktörü de bulunuyor. Bölgedeki evet oylarnn artmasnn dier bir nedeni de burada ciddi bir tabana sahip olan, ciddi bir siyasi aktör olan HÜDA PARn da evet cephesinde yer almasyd. dedi.

- Kürtler HDPye 16 Nisanda bir krmz kart göstermitir

Cihannüma Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Parlak, bölgede Evet cephesindeki oy artnn önemli olduunu belirtti.

Bölgede evet oran yüzde 53,5 Türkiye ortalamasnn üzerine çkmtr. Son yllarda bölgede yaanan çukur siyaseti ve terör örgütünün sivillere yönelik bombal saldrlarndan sonra milletin HDPye ve PKKya kar ciddi bir ekilde mesafeli durduunu söylememiz gerekiyor. ifadelerini kullanan Parlak, milletin bu süreçte demokratik bir anlamda kendi siyasi tercihini yapmas gerektii kanaatine vardn dile getirdi.

Parlak, unlar kaydetti: 16 Nisanda yaplan referandum sürecine baktmz zaman hakikaten Kürtlerin referandum sürecini deitirecek bir etkiye sahip olduunu söylememiz gerekiyor. Bölge halknn tamamnn süreçteki katksnn yan sra HÜDA PAR seçmeninin siyasal tercihinin olmas da sonucu deitirdi. Kürtlerin artk bu süreçte kendi siyasal tercihlerini net bir ekilde verdiklerini hep beraber görüyoruz. Kürtler HDPye 16 Nisanda bir krmz kart göstermitir. 7 Haziran ve 1 Kasmdan sonra özellikle bat kamuoyunda Kürt seçmene yönelik oluan o olumsuz algy 16 Nisan itibaryla bitirdiini söyleyebiliriz. çünkü ayn çanakkale ruhu gibi Türkler ve Kürtler yeni sistemi deitirdiler. Bu yeni sistemin deiiminde Kürtlerin ciddi anlamda katksnn olduunu tarih yazmtr.

- Bask unsuru ortadan kalknca irade salam bir ekilde ortaya çkt

çözüm Süreci Sivil nisiyatif Dernei (çÖZÜM-DER) Genel Bakan Ercan Ezgin, Dou ve Güneydouda vatandalarn terör örgütü PKKnn kirli çukur siyaseti nedeniyle hem PKKya hem de HDPye çok kzgn olduklarn dile getirdi.

Ezgin, Kürtlerin büyük bir ksm siyasi rotasn Cumhurbakan Erdoann insani, vicdani ve slami kimliine çevirdi. Sandklarda silah, tehdit ve bask unsurlar ortadan kalknca irade salam bir ekilde ortaya çkt. Evet sonucuna ulatran oylar bölgeden çkt. Her eye ramen kazanan Türkiye ile Türk ve Kürt kardelii olmutur. Bu halkn gerçekten gönlü krlm, yüreinin kazanlmas lazm. Cumhurbakan Erdoann Diyarbakr ziyaretinin dahi oylarn artmasnda çok büyük etkisi oldu. Türkiye artk darbe vesayet dönemlerine son vermitir.

- Bölge halkmz çukur siyasetinin ne kadar yanl olduunu anlad

Mardin nsani Yardm Dernei Bakan Mehmet Timuraaolu, bölgenin yeni sistemi güzel okuduunu ve desteini verdiini söyledi.

Dou ve Güneydounun Cumhurbakan Erdoana güvendiini ve desteklediini dile getiren Timuraaolu, bölge halknn son iki seçimde desteini artrdn anlatt.

Timuraaolu, bölge halknn Cumhurbakan Erdoana ve AK Partiye teveccühlerinin olduunu vurgulayarak, öyle konutu:

Birlik ve beraberlik içinde güçlenerek dünyada ezilen bütün halklarn haklarnn savunmas noktasnda önemli bir potansiyele ulaacamza inanyorum. Bata Suriye olmak üzere Ortadounun tamam Türkiye ve Erdoandan beklenti içerisinde ve bu seçimlerde ümitleri ksmen yeerdi. Bölge halkmz çukur siyasetinin ne kadar yanl olduunu anlad. Bu oy art ile millet kavgann ve ölümlerin olmad bir dönemi arzuladn gösteriyor. Silah zoruyla, bask altnda olmaktansa devletin snacak salam bir liman haline geldiini görebilmektedir.

Cihannüma Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Fatih Sevgili, çukur siyaseti ve PKKnn bu bölgedeki iddet politikalarna kar Kürtlerin, Recep Tayyip Erdoana güven tazelediini belirtti.

Bunda en önemli hususun krsal kesimdeki evetoylarndaki art olduunu aktaran Sevgili, Bu, Kürtler kendilerini güvende hissederse, herhangi bir bask unsuru olmadan, hür iradeleriyle oy kullanrlarsa her zaman devletten ve huzurdan yana olacaklarnn iaretidir. dedi.

Sevgili, Kürtlerin bilinçli ve sorumlu bir ekilde görevini yerine getirdiini düündüünü sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git