Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zaman yatırım zamanıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Teknopark İstanbul 2. etap açılış törenini gerçekleştirdi. Pendik'teki açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Tekonopark İstanbul Genel Müdürü Prof. Dr. Metin Yerebakan da katıldı.

Haberler 17.02.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan törende yapt konumada, 2. Dünya Savann ardndan kendilerine bilim ve sanayi alannda doru hedefler belirleyip planl ve kararl ekilde ilerleyen ülkeler, dünyada söz sahibi bir yere geldi. Türkiye, Menderes ve Özal dönemi dnda böyle bilinçli bir hedefe sahip olmad ve gerekenleri yapmad için yartan kopmutur. Yeniden bu yara dahil olmamz son 17 ylda demokraside ve ekonomide gerçekletirdiimiz admlar ve atlmlar sonucu gerçeklemitir. Nitekim içinde bulunduumuz Teknopark da rahmetli Turgut Özaln bir projesiydi. Bu bölge 1988 tarihinde, yani bundan tam 32 sene evvel Bakanlar Kurulu kararyla leri Teknoloji Endüstri Park ve Havaalan Proje Alan olarak belirlendi. çinde havaliman da olan uluslararas ölçekte projelerin yürütüldüü bir teknoloji merkezi oluturulmak amacyla bu adm atld. Ancak bu arazi yllarca bo kald. Sabiha Gökçen Havaliman 2001de biterken, iin teknoloji park boyutu tamamyla görmezden gelindi. Ne mutlu ki projenin teknopark ayan hayata geçirmek bize nasip oldu. Ülkemize 18 ylda yollar, köprüler, havalimanlar gibi dev eserler yannda bilimi, teknolojiyi ve inovasyonu destekleyecek bu tür merkezler kazandrdk. Sadece bu iklimi ve altyapy oluturmakla kalmadk, sürekli gelitirdik, olgunlatrdk, hayatta kalmas ve sürdürülebilirlii için her türlü destei verdik dedi.

VE CEVVAL GENçLERMZE EV SAHPL YAPIYOR

Erdoan, Türkiye 207 üniversitesi, bin 234 aratrma gelitirme merkezi, 365 tasarm merkezi ve 85 teknoloji gelitirme bölgesinden oluan güçlü aratrma altyapsna sahip bir ülke haline geldi. Bu merkezler birbirinden kymetli firmalara, giriimcilere ve cevval gençlerimize ev sahiplii yapyor. Akademik ve teknik bilginin ekonomik deere dönütüü bu sistemde üretilen her unsur, ülkemizin hedeflerine yaklamasna katk salyor. Sadece Teknopark stanbulda bugüne kadar yaplan iler dahi tek bana bu gerçein en müahhas ifadesidir eklinde konutu.

5 BNN ÜZERNDE STHDAM

Cumhurbakan Erdoan, Teknopark stanbulda 312 irket ve kuluçka merkezindeki giriimcilerin 5 binin üzerinde çalan istihdam ediyor. Savunma sanayi bata olmak üzere pek çok alanda öncü projeler burada ortaya çkt. ASELSAN, TAI, TEI, Roketsan, BMC Power gibi büyük irketler, Altnay Havaclk, Fourtech, Femsan, Armelsan, Figes gibi yüksek teknoloji firmalar burada yerli ve milli projelere imza atyor. Ülkemizin gururu MLGEM Korvet, Altay Tank, ANKA HA, AKYA Torpido ve LHD amfibi hücum gemisi gibi projelerin Ar-Ge çalmalar Teknopark stanbulda yürütülüyor. Odak teknoloji alanlarnda 10dan fazla üniversite burada akademi-sanayi ibirliinin baarl uygulamalarn hayata geçiriyor. Teknopark stanbul, sunduu nitelikli altyap, atölye, laboratuvar ve sosyal imkanlaryla yabanc irketleri de cezbediyor. Bunlar arasnda BASF yenilik merkezi, Boeingin ülkemizdeki inovasyon merkezi, küresel otomotiv sektörüne hizmet veren dünyann lider motor aktarma organlar ve araç mühendislii irketi FEV Türkiye de yer alyor eklinde konutu.

BÜYÜK BR HEYECANLA VATANLARINA DÖNDÜLER

Erdoan, Burada 43 bin aratrma gelitirme mühendisi çalyor. Dünyann sayl Ar-Ge merkezlerinden biri konumuna getirmeyi amaçlyoruz. Ülkemizdeki 85 teknoparkmzn hepsinde de firmalara son derece cazip tevikler sunuyoruz. Ülkemizin en yetenekli gençleri en baarl giriimcileri bu kampüslerde hayallerini gerçee dönütürüyor, ülke ekonomisine katkda bulunuyor. Bu gibi merkezler tersine beyin göçünü de tevik ediyor. Yurdumuza dönecek aratrmaclara birinci snf i ortamlar sunuyor. çok müahhas bir örnek vereyim, Türkiyenin daha ksa bir zaman önce Türkiyenin otomobili Projesi halkmz tarafndan büyük bir teveccühle karland. Türkiye ilk yerli otomobil için harekete geçtiinde birileri Türkiyede otomobil sanayi kurulamaz diye resmi raporlar yazp niyetlerini kayda geçiriyorlard. Bu zihniyet ülkemize 60 yl kaybettirdi. Biz bu adm attk ve gördük ki Türkiyenin gücü de potansiyeli de yeterli. Bu projenin beyin takm Biliim Vadisinde, Türkiyenin medar iftihar olabilecek teknoloji ve inovasyon merkezinde u anda çalmalarn sürdürüyor. Birçok Türk mühendis ve profesyonel, yurt dndaki prestijli ilerini brakp srf bu projede yer almak için büyük bir heyecanla vatanlarna döndüler. imdi Türkiyenin teknoloji üssü Biliim Vadisinde gelecei ekillendirecek çalmalar yürütüyorlar dedi.

AVRUPA VE JAPONYA GB BLM VE TEKNOLOJ DEV BÖLGELERN YERNE GEçMEYE ADAY

Erdoan, Geçen sene uygulamaya baladklar Uluslararas Lider Aratrmaclar Programna gelen talep ümit verici seviyede. Dünyann en iyi üniversitelerinden, dünyann en iyi aratrma merkezlerinden üst düzey aratrmaclar, çalmalarn yürütmek için artk ülkesini Türkiyeyi seçiyor. Gelen aratrmaclar akademik birikimlerini ve saha tecrübelerini ülkemize aktaryor, doktora örencileri yetitiriyor ve gençlerimize rol model oluyorlar. Türkiye genç nüfusuyla giderek yalanan Avrupa ve Japonya gibi bilim ve teknoloji devi bölgelerin yerine geçmeye aday diye konutu.

BU YIL DA ÖNGÖRÜLERN çOK ÜZERNDE BR BÜYÜME RAKAMINA ULAACAIMIZA CAN-I GÖNÜLDEN NANIYORUM

Cumhurbakan Erdoan, Biz kendimizi savunma sanayide ispatladk. imdi sra üretimin dier alanlarna geldi. Bilinçli bir stratejiyle bunu baaracamza inanyorum. Milli gelirde, ihracatta, iktisadi ve sosyal kalknma göstergelerinde geldiimiz yer, bize bu cesareti veriyor. Bu baarlarn üzerine yenilerini koyacak topyekn bir üretim seferberlii ile Türkiyeyi küresel bir yatrm merkezi yapacaz. 2018in son çeyreinde ve geçen sene tamamen d kaynakl bir ekonomik saldr sebebiyle, hedeflerimizin biraz gerisinde kaldk. Hamdolsun bu ekonomik tuza bozduk ve ekonomimiz yeniden yükselie geçti. Türkiye için en kötü senaryolar yazan uluslararas kurulularn tahminlerini boa çkarttk. imdi hepsi de biz hata etmiiz, aslnda Türkiye daha hzl toparlanacak demeye baladlar. 2019u her eye ramen, pozitif büyüme ile kapatacamz anlalyor. Bu yl da öngörülerin çok üzerinde bir büyüme rakamna ulaacamza can- gönülden inanyorum eklinde konutu.

ZAMAN YATIRIM ZAMANIDIR

Erdoan, Finansman maliyetlerinin dümesiyle yatrm iklimi yeniden canlanmaya balad. Otomobilden konuta kadar her sektörde bunun iaretlerini görüyoruz. Ekonomiye güven artyor. Üretim cephesinden rekorlar gelmeye balad. Sanayi üretimimiz 21 ay sonra yüzde 8,6lk bir artla rekora imza att. malat sanayinde sipariler artyor. ç talep güçleniyor. Buradan tüm i dünyamza seslenerek diyorum ki, zaman yatrm zamandr. Yatrm olacak ki üretim olsun ve istihdam artsn. Hükümet olarak yatrm destei veriyoruz, üretim destei veriyoruz, AR-GE destei veriyoruz, istihdam destekleri veriyoruz ve faizler ciddi manada tek haneli rakama dümü vaziyette. Öyleyse imdi giriimcinin artk yatrm zamandr. Yatrm istihdam getirecektir. stihdam üretimi ve ardndan da rekabeti getirecektir. Yani üzerimize düen her eyi biz yapyoruz. Giriimci de üzerine düeni yapsn. Sonra geç kalrsnz. Yatrm için gereken öngörülebilirlii salayacak tüm makro politikalar effaf bir biçimde uyguladk. Eksik olan ne varsa el birlii ile üzerine gideceiz, Türkiyeyi en ksa sürece 2023 hedefleriyle buluturacaz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoana Savunma Sanayii Müstear smail Demir tarafndan stanbulun fethi öncesi yaanan Kanl Ay tutulmas esnasnda gökyüzü haritas ilenmi, cam fanus içerisinde; gök cisimlerinin ufuk çizgisine göre konumunu ölçmek için Müslüman bilim adamlar tarafndan kefedilen Usturlab ile Roketsan tarafndan gelitirilmi, günümüz teknolojisinde ayn amaçla kullanlan ataletsel seyrüsefer ölçüm sistemi, küresel konumlama sistemi ve elektro-optik yldz takip sisteminin yer ald hediye verildi. Ardndan açl kurdelesi kesildi.

Ana Sayfaya Git