Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırının cevabını misliyle vermiş durumda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'deki saldırıya ilişkin, "Türkiye, bu saldırının cevabını misliyle vermiş durumda, vermeye devam ediyor." dedi.

Haberler 04.02.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 8. Toplants dolaysyla Ukraynaya hareketi öncesinde düzenledii basn toplantsnda, konumasna dlibdeki saldryla balad.

Yeni bir harekat olup olmayacana yönelik bir soru üzerine Erdoan, unlar söyledi:

u anda zaten harekat devam ediyor. Tespit edilen 40a yakn nokta u anda sürekli operasyonun hedefleri arasnda ve ilk belirlemelere göre de 30 ila 35 civarnda kar taraftan Suriyeli, o ekibin içerisinde, etkisiz hale getirilmi vaziyette. Fakat noktay koymak yok, ayn ekilde operasyon devam ediyor. Özellikle Rus yetkili makamlarna da Burada muhatabmz siz deilsiniz, tamamyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasn. çünkü burada biz bir taraftan ehit verirken, bunlara kar sessiz kalmamz mümkün deil. Bunun hesabn sormaya devam edeceiz. u anda biz F16larmz da dahil olmak üzere frtna obüslerimiz, toplarmz hepsi arazide MTin belirlemi olduu noktalar tamamen at altnda tutuyor.

Erdoan, Bu hadisenin ardndan bir diplomatik giriim olacak m? Rusyayla bir görümeniz oldu mu veya görüme planlanyor mu? sorularn, öyle yantlad:

Bu konuyla ilgili olarak da Dileri Bakanmz olsun MT Bakanmz olsun Savunma Bakanmz olsun muhataplaryla görüme kanallarn u anda aralyorlar. Dileri Bakanmz zaten dün veya evvelsi gün bir görüme yapmt. Ama bu arada çok daha önemlisi, bu süreçte eer istediimiz neticeyi alamazsak, tabii ki ben de muhatabmla görümek suretiyle burada artk iin ciddiyetini kendilerine özellikle ifade edeceim. Ancak arazide gerek Rus gerekse bizim generallerimiz var. Generallerimiz sk sk görümeleri yapyorlar ve yaptlar. Bu görümelere dayal olarak da operasyonlarmz sürdürüyoruz.

Türkiye cevabn misliyle verdi

Bugün Suriye Rejimi tarafndan düzenlenen kalle saldrda ehit olan 4 askerimize Allahtan rahmet, yaknlarna ve aziz milletimize ba sal diliyorum. Ayn saldrda biri ar 9 askerimiz de yaraland. diyen Erdoan, yarallarn tedavilerinin hastanelerde sürdüünü anlatt.

Türkiyenin daha önceki saldrlar gibi bu saldrnn da cevabn misliyle verdiini ve vermeye de devam ettiini vurgulayan Erdoan, öyle devam etti:

çok çok farkl bir ekilde orada gerek frtna obüslerimizle, gerekse havadan F-16larmzla u anda oradaki belirlenen noktalara vurular devam ediyor. Ülkemizin, milletimizin ve dlibli kardelerimizin güvenliini temin için yürüttüümüz operasyonlarmz sürdürmekte kararlyz. Bu tarz alçak saldrlarla Türkiyenin kararlln snayanlar büyük bir hata yaptklarn anlayacaklardr. Bir kez daha ehitlerimize Rabbimden rahmet, yaral askerlerimize acil ifalar temenni ediyorum.

Kiev temaslar

Ukrayna ile 2011 ylnda tesis ettikleri yüksek düzeyli stratejik konsey toplantlarn devam ettirdiklerini anlatan Erdoan, Bu defa 8. için az sonra Kieve hareket edeceiz. Malum Ukrayna Devlet Bakan Sayn Vladimir Zelenskiy göreve balamasndan ksa bir süre sonra, geçen yl austos aynda Türkiyeye resmi bir ziyaret gerçekletirmiti. Bu defa ülkelerimiz arasnda düzenli olarak ileyen stratejik konsey mekanizmas çerçevesinde bir araya geleceiz. Heyetimde ilgili bakanlarmz ve kurum bakanlarmzn yan sra deerli milletvekillerimiz de bulunuyor. Hatta savunma bakanmz bu gelimeler sebebiyle, dedik ki; Siz Ankarada kaln, süreci yönetin. ifadelerini kulland.

Erdoan, ziyaret kapsamnda Zelenskiy ile ba baa ve heyetler aras görümeler gerçekletireceklerini belirterek, bu vesileyle ikili ilikileri tüm boyutlaryla da ele alma imkan olacan, güncel bölgesel meseleler hakknda fikir alveriinde bulunacaklarn dile getirdi.

Muhtelif alanlarda yeni anlamalara imza atarak ilikilerimizin ahdi zeminini de güçlendireceiz diyen Cumhurbakan Erdoan, Ukrayna ile ilikilerin ticaret, yatrm, turizm ve savunma sanayi ibirlii gibi alanlarda gelime kaydettiini, turizm rakamlarnda da her yl yeni rekorlar krldn söyledi.

2019da Türkiyeye gelen Ukraynal turist saysnn 1,5 milyonu bulduunu ifade eden Erdoan, unlar kaydetti:

kili ticaret hacmimiz 5 milyar dolar seviyesini yakalam vaziyette. 2019 senesinde Ukraynaya olan ihracatmzda yüzde 30luk bir art yaand. Ocak ay rakamlar hem Ukrayna hem de dier ülkelerle ihracatmzn yükseli trendini sürdürdüünü gösteriyor. Ülkemiz karlat onca badireye ramen hamdolsun ihracatçlarmzn gayretiyle d ticarette destan yazmaya devam ediyor. Sayn Zelenskiy ile ticaretimizi 10 milyar dolara çkarmay hedefliyoruz. Bu amaçla ülkelerimiz arasnda serbest ticaret anlamas imzalamak istiyoruz.

Krm

Stratejik ortak ve Karadenizde komu olan Ukraynann toprak bütünlüünü her platformda savunduklarn ve bundan sonra da savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoan, Krmn yasa d ilhakn tanmadk, tanmayacaz. Ülkenin dousundaki duruma barçl yöntemlerle çözüm alnmas yönündeki tüm gayretleri destekliyoruz. AGT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu bu süreçte önemli role sahiptir. 2014 ylndaki kuruluundan bu yana misyonun bakanl Türk büyükelçiler tarafndan yönetiliyor. deerlendirmesini yapt.

Cumhurbakan Erdoan, Ukrayna ile yakn ilikilerin önemli bir boyutunun da Krm Tatarlar olduuna dikkati çekerek, Krm Türklerinin durumunu ve skntlarn çok yakndan takip ediyoruz. Krm liderlii ve Ukrayna makamlaryla da bu konuyu sk sk ele alyoruz. Krmdaki kardelerimizin durumu, Kievde yapacamz görümelerin gündeminde her zamanki gibi üst sralarda yer alyor. Ziyaretimizin ülkemiz ve milletimizi için hayrl sonuçlar dourmasn niyaz ediyorum diye konutu.

Hamas lideri ile görüme

Bir gazetecinin ABD Bakan Donald Trumpn Yüzyln Plann açklamasnn ardndan slam birlii Tekilat Filistin için bugün olaanüstü toplanacak. Siz hem Mahmud Abbas ile telefonda konumutunuz hem geçtiimiz hafta sonu Hamas Lideri smail Haniye ile bir araya gelmitiniz. Türkiyenin tavr bundan sonra nasl olacak? sorusu üzerine Cumhurbakan Erdoan, bu planla ilgili gerek cuma günü gerekse daha önce yapt açklamalarda bunun bir igal plan olduunu, bir bar plan olmadn açkladn söyledi.

Bu yaplan açklamadan öte, buradan çkardklar balklarn önem arz ettiini dile getiren Erdoan, sözlerine öyle devam etti:

Bunlardan bir tanesi bir defa metinde Filistin taraf eklindeki ifadelerin hepsi birer aldatmacadr. Metnin içinde Filistin taraf Yahudi yerleimlerinin srail snrlar içinde kaldn kabul etmeli diyor. ki, Yüzyln Anlamas bentlerini kabul ettii takdirde Bamsz Filistin Devletinin kurulmas diyor. Bu da yalan. Üç, Hamasn silahlarnn toplanlarak Gazzenin silahszlandrlm bir bölge haline getirilmi olmas diyor. Yani Hamas, silahlarn verecek, srailin silahlar ne olacak? srailin nükleer silahlar ne olacak? Böyle bir ey olabilir mi?

Bunlarn hepsi, orada bir yerde topraklarndan direni mücadelesi veren insanlar. Ben de dün Hamasn lideriyle stanbulda görümemi yaptm. Dierleri PKK, PYD, YPG ile Amerikada, Rusyada her yerde görümelerini yapyorlar, biz kendi topraklarnn kurtuluu için mücadele verenler adna herhangi bir görüme yapmayacaz. Yaptmz zaman da beyler rahatsz olacak. Öyle bir ey olamaz.

Bir dier konunun, Filistinlilere Yüzyln Anlamasn tanmalar için 4 yl süre tannmas olduunu ifade eden Erdoan, Ciddi bir sknt da burada. Yüzyln Anlamas dikkat edin 80 sayfadan oluuyor. Birleik Kudüs srail Devletinin bakentidir. Böyle bir bal da atmlar. Birleik Kudüs bakent olurken, Dou Kudüste Filistin Devletine bakent vaadi, Netanyahu Dou Kudüsteki Ebudis köyünde olacan söylüyor. Yurt dnda yaayan Filistinlilerin dönüü engelleniyor. En büyük felaket bu. u anda Filistinin dnda ne kadar Filistinli varsa, bunlar artk oraya gidemeyecekler. Bu rakam 5-6 milyon. Böyle bir durum, böyle bir cinayet, böyle bir felaket ayrca var. Bamsz Filistin Devletinde ABD Büyükelçilii açlmas, Bar Süreci için yol haritas hazrlanarak ortak komite oluturulmas, Bamsz Filistin Devletindeki projeler için 50 milyar dolar temin edilmesi. Bunlarn hepsi yalan, hikaye. Yllarca hep bunlar söylemilerdir. u kadar destek, bu kadar destek...Kime? Yine sraile. Filistine falan deil. Filistinlilerin haklar olan vermemilerdir. Toplanan vergilerden onlara verilmesi gereken paralar dahi yllarca vermemilerdir. Gazzenin elektriini, suyunu, her eyini kesmilerdir. Zulmün snr olur mu? Olmaz. Bunu yaptlar hep. diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, konumasna öyle devam etti:

slam dünyasnn, sraili devlet olarak tanmas... Emir buyurdunuz efendim. Ne demek, tabii yaparz. Öyle saçmalk olur mu? Arap ülkeleri ile srail arasndaki ilikilerin düzeltilmesi için çallmas. Bunun da cevabn zaten her ne kadar sürpriz de olsa Arap Ligi toplantsnda güzel bir cevap verdiler. Bu cevap için de Arap Liginin bu ferasetinin devamn temenni ederiz. Tablo u anda bu durumda ve Netenyahunun Trump ile yan yana yapt basn toplants gerçekten manidardr. Seçim kaybetmi, geçici olarak iin banda bulunan bir kii ile Trumpn bir araya gelmesi ve orada da üç tane Arap ülkesinin büyükelçisinin bulunarak alk tutmas, maalesef zilletin bir ifadesidir.

Cumhurbakan Erdoan, konumasnn sonunda, dlibdeki saldryla ilgili, bugün 06.15 itibaryla 46 rejim hedefine 122 frtna, 100 havan mühimmatyla at yapldn, operasyonun kararllkla devam ettiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git