DEDAŞ 5 köyü elektriksiz ve susuz bıraktı

Mardin'de, DEDAŞ'ın borçları olduğu gerekçesiyle elektriklerini kestiği 5 köy, 8 gündür elektriksiz ve susuz. 3 bini aşkın insanın yaşadığı köylerde yaşayanlar hem kendileri hem besi hayvanlarının su ihtiyaçlarını çevre köylerden yada kuyulardan karşılıyor.

Haberler 28.02.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesine bal Koçyiit (Rewat), Köseveli (Kosewel), çal (Qbik), Tavanl (Erneb), çadrl (abana) krsal mahalleleri 8 gündür hem elektriksiz hem susuz halde. Dicle Elektrik A.nin (DEDA) borçlarn ödeyemez hale gelen abonelerin elektriini kesmek yerine, komple bir cezalandrmaya giderek bu köylere giden akm kesmesi nedeniyle elektrii kesilen köyler, karanlkta kald. Elektrik kesintisi nedeniyle sularn da akmad bu köylerde yaayan ve makineye bal buhar tedavisi gören baz yurttalar ise, jeneratör sayesinde tedavilerini sürdürmek zorunda brakld.

Elektrik ve ona bal olarak yaanan su kesintisi dolaysyla gündelik ihtiyaçlarn karlamakta zorluk çeken köylüler, hem kendilerinin hem de besledikleri hayvanlarn su ihtiyacn çevre köylerden ve kuyulardan çekerek karlyor. Elektriksiz ve susuz kalan Koçyiit Köyü sakinleri, su ihtiyaçlarn köylerinde bulunan eski bir su kuyusundan karlamaya çalyor. Bir kuyunun banda kuyrua giren kadnlar, kovalarla çektikleri suyu doldurduklar bidonlarn srtlarnda tayarak evlerine tayor.

Kameraya yansyan görüntüler yaanan maduriyeti gözler önüne sererken, köylüler içerisine düürüldükleri bu duruma dönük tepkilerini dile getirdi.

BZE KERBELAYI YAATIYORLAR

çal Köyünde yaayan ve hayvanlar ile birlikte zor günler yaadklarn dile getiren Perihan Balar, Bizi adeta ölüme terk ettiler. Hastalk sarm etrafmz ama bulaklarmz bile ykayamyoruz. Tankerle su tamak zorundayz. Bu yaadmz zulümdür diye belirtti.

Köylülerden Ramazan Yavuz, yaadklar zulmü Bize Kerbalay yaatyorlar sözleriyle dile getirirken, buhar tedavisi gören ehmuz Balar da zor günler yaadn ifade eti.

Perian olduklarn, günlerdir çocuklarna banyo dahi yaptramadklarndan yaknan Dicle Neytullaholu ise, hayvanlarnn susuzluktan krldn ifade ederek, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

KUYU SUYUNU HAYVANLARI BLE çMYOR

Koçyiit Köyü sakini Türkan Temel de, elektrik kesintisi nedeniyle buzdolaplarndaki bütün erzaklarnn bozulduunu, kuyulardan çektikleri suyun ise kirli olmas nedeniyle hayvanlarnn dahi içmediini belirtti.

DEDA, kuyu trafolarnn borcu var diyerek, herkesin elektriini kesiyor, cezalandryor. Bu yaplan akl kabul etmiyor diye tepkisini gösteren Cemil Temel ise, elektrikleri ve sular olmad için çocuklarn okula göndermeyerek durumu boykot etmeye baladklarn ifade etti.

MUHTAR: MUHATAP BULAMIYORUZ

Yaanan bu sorunlar karsnda çözüm beklediklerini dile getiren çal Köyü Muhtar Abidin Mirzaolu, birçok yetkili ile görütüklerini ancak muhatap bulamadklarn söyledi. Sadece bir personelin mesken abonelerine jeneratör ile takviye verileceini kendilerine bildirdiini dile getiren Mirzaolu, jeneratörlerle sorunun çözülmesinin mümkün olmadn kaydetti. 21inci yüzylda ortaya çkan görüntülerin utanç verici olduunu söyleyen Mirzaolu, su ihtiyaçlarnn kuyudan çekerek, köylülerin ve belediyenin tankerle su tayarak karlamasnn mümkün olmadn vurgulad.

DEDAn halk ayaklanmaya zorladn belirten Mirzaolu, Bir bina düünün, bir kii elektriini ödemedi diye bütün binann elektriini kesilemez. Ama burada bütün köylünün elektriini kesiyorlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git