DEDAŞ 5 köyü elektriksiz ve susuz bıraktı

Mardin'de, DEDAŞ'ın borçları olduğu gerekçesiyle elektriklerini kestiği 5 köy, 8 gündür elektriksiz ve susuz. 3 bini aşkın insanın yaşadığı köylerde yaşayanlar hem kendileri hem besi hayvanlarının su ihtiyaçlarını çevre köylerden yada kuyulardan karşılıyor.

DEDAŞ 5 köyü elektriksiz ve susuz bıraktı

Mardin’in Derik ilçesine bağlı Koçyiğit (Rewşat), Köseveli (Kosewelî), Çağıl (Qûbik), Tavşanlı (Ernebî), Çadırlı (Şabana) kırsal mahalleleri 8 gündür hem elektriksiz hem susuz halde. Dicle Elektrik A.Ş’nin (DEDAŞ) borçlarını ödeyemez hale gelen abonelerin elektriğini kesmek yerine, komple bir cezalandırmaya giderek bu köylere giden akımı kesmesi nedeniyle elektriği kesilen köyler, karanlıkta kaldı. Elektrik kesintisi nedeniyle suların da akmadığı bu köylerde yaşayan ve makineye bağlı buhar tedavisi gören bazı yurttaşlar ise, jeneratör sayesinde tedavilerini sürdürmek zorunda bırakıldı.

Elektrik ve ona bağlı olarak yaşanan su kesintisi dolayısıyla gündelik ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken köylüler, hem kendilerinin hem de besledikleri hayvanların su ihtiyacını çevre köylerden ve kuyulardan çekerek karşılıyor. Elektriksiz ve susuz kalan Koçyiğit Köyü sakinleri, su ihtiyaçlarını köylerinde bulunan eski bir su kuyusundan karşılamaya çalışıyor. Bir kuyunun başında kuyruğa giren kadınlar,  kovalarla çektikleri suyu doldurdukları bidonlarını sırtlarında taşıyarak evlerine taşıyor.

Kameraya yansıyan görüntüler yaşanan mağduriyeti gözler önüne sererken, köylüler içerisine düşürüldükleri bu duruma dönük tepkilerini dile getirdi.

 ‘BİZE KERBELA'YI YAŞATIYORLAR'

Çağıl Köyü’nde yaşayan ve hayvanları ile birlikte zor günler yaşadıklarını dile getiren Perihan Bağlar, “Bizi adeta ölüme terk ettiler. Hastalık sarmış etrafımızı ama bulaşıklarımızı bile yıkayamıyoruz. Tankerle su taşımak zorundayız. Bu yaşadığımız zulümdür” diye belirtti.

Köylülerden Ramazan Yavuz, yaşadıkları zulmü "Bize Kerbala'yı yaşatıyorlar" sözleriyle dile getirirken, buhar tedavisi gören Şehmuz Bağlar da “zor günler yaşadığını” ifade eti.

Perişan olduklarını, günlerdir çocuklarına banyo dahi yaptıramadıklarından yakınan Dicle Neytullahoğlu ise, hayvanlarının susuzluktan kırıldığını ifade ederek, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

KUYU SUYUNU HAYVANLARI BİLE İÇMİYOR

Koçyiğit Köyü sakini Türkan Temel de, elektrik kesintisi nedeniyle buzdolaplarındaki bütün erzaklarının bozulduğunu, kuyulardan çektikleri suyun ise kirli olması nedeniyle hayvanlarının dahi içmediğini belirtti.

“DEDAŞ, kuyu trafolarının borcu var diyerek, herkesin elektriğini kesiyor, cezalandırıyor. Bu yapılanı akıl kabul etmiyor” diye tepkisini gösteren Cemil Temel ise, elektrikleri ve suları olmadığı için çocuklarını okula göndermeyerek durumu boykot etmeye başladıklarını ifade etti.

MUHTAR: MUHATAP BULAMIYORUZ’

Yaşanan bu sorunlar karşısında çözüm beklediklerini dile getiren Çağıl Köyü Muhtarı Abidin Mirzaoğlu, birçok yetkili ile görüştüklerini ancak muhatap bulamadıklarını söyledi. Sadece bir personelin mesken abonelerine jeneratör ile takviye verileceğini kendilerine bildirdiğini dile getiren Mirzaoğlu, jeneratörlerle sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını kaydetti. 21’inci yüzyılda ortaya çıkan görüntülerin utanç verici olduğunu söyleyen Mirzaoğlu, su ihtiyaçlarının kuyudan çekerek, köylülerin ve belediyenin tankerle su taşıyarak karşılamasının mümkün olmadığını vurguladı.

DEDAŞ’ın halkı ayaklanmaya zorladığını belirten Mirzaoğlu, “Bir bina düşünün, bir kişi elektriğini ödemedi diye bütün binanın elektriğini kesilemez. Ama burada bütün köylünün elektriğini kesiyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz