Değnekçilere fırsat kalmadı

İçişleri Bakanlığının "vale ve değnekçi" sorununu ortadan kaldırmak ve vale hizmetlerine standart getirmek amacıyla hazırladığı yönetmelik taslağına göre, vale hizmeti vermek isteyen işletme bunu ruhsatına işletmek zorunda olacak, müşteri, vale hizmeti almaya zorlanamayacak.

Haberler 13.08.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, özellikle büyükehirlerdeki yetkisiz çakar kullanm ve çekici sorununa yönelik tedbirlerin ardndan restoran, kafe ve elence mekanlar gibi iletmelerin önlerinde vale, kaldrm kenarlar veya otopark ruhsat olmayan alanlarda denekçi tabiriyle yetkisiz park yaptran ve vatandalardan zorla ücret talep edenlerin engellenmesi için harekete geçti.

çileri Bakanlnca hazrlanan ve vale hizmetine standart getirilmesini de hedefleyen yönetmelik taslana göre, bu hizmeti verecek iletmeler ruhsatna iletmek zorunda olacak.

Ruhsatna vale hizmetini iletmeyen i yerleri bu hizmeti veremeyecek. Vale hizmeti en fazla 3 kilometrelik çap içerisinde karlanacak.

Müteri, vale hizmeti almaya zorlanmayacak. Vale görevlisi, ivereni tarafndan kendisine verilen valelik görevlerini yerine getirecek, kendi ya da ivereni dnda baka kiiler hesabna bu hizmeti veremeyecek.

Vale hizmet bedeli, Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal Ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakknda Yönetmelik ile Tacir ve Sanayiciler Tarafndan Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakknda Yönetmelikte belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.

Vale hizmeti alan i yerleri, vale hizmeti veren iletmeye, kendi mülkiyeti içinde veya kiralayaca otopark alannda yer gösterecek. Bu alanda, vale görevlisinin bekleyebilecei hizmete özel kapal bir mekan oluturulacak.

HALKIN KULLANDII ALANLARDA VALE HZMET çN ALAN OLUTURULAMAYACAK

Yönetmelik taslana göre, ücretsiz otopark alanlar içerisinde, kara yollarnda ve halkn kullanmna açk alanlarda valelerin kullanmna özel alanlar oluturulamayacak.

Vale iletmesinin kii ve kurululara salayaca hizmetleri için yazl sözleme düzenlenecek. Bu sözlemelerde hizmeti alacak kii veya kuruluun ad, adresi, hizmetin kapsam, personel says, hizmetin süresi ve dier hususlar belirtilecek.

- Vale hizmeti veren iletmeler ve i yerlerine standart getirilecek

Söz konusu yönetmelik taslana göre, vale hizmeti veren iletmelere de standart getirilecek.

Vale hizmeti alan müterilerin sahip olduu haklar müterilerin görecei ekilde ilan edilecek.

Vale hizmet bedeli müterinin görebilecei ekilde tabelada belirtilecek.

Araç içerisinde kymetli eya braklmamasna ilikin müterilere yönelik uyar yazs bulundurulacak.

Kendi parseli içerisinde otopark olan i yerleri, ücretsiz otopark alanlarna müteriyi yönlendirmek için yönlendirme iaretleri kullanacak.

Vale noktalarnda, vale hizmeti almann zorunlu olmadn belirtir levha herkesin görecei ekilde aslacak.

Vale hizmeti sunulan alanlarda vale görevlilerine deiik hava artlar için gerekli ekipmanlar salanacak.

Araç teslim fii bastrlp vale görevlisine teslim edilecek.

Vale iletmesi ile i yeri arasnda hizmet sözlemesi yaplacak.

Vale görevlisinin fotorafl vale kimlik kart olacak, üzerinde vale ibaresi bulunan kyafet giyecek.

- MÜTERYE ARAç TESLM F VERMEK ZORUNLU OLACAK

Vale hizmeti veren iletme ve i yerleri, aracn teslimi srasnda araç sahibine, düzenleme tarihi, saati ve teslim alan görevlinin ad ile telefon numarasnn yazl olduu araç teslim fii verecek. Araç iadesi de bu fi ile yaplacak.

Vale hizmeti veren iletme ve i yerleri, söz konusu hizmetlere ilikin olarak hizmet süresi içinde ortaya çkan araç hasarlarn, trafik cezalarn ve araç çekme bedellerini tazmin edecek.

Bu i yerleri ve iletmeler ödenecek tazminatlar teminat altna almak amacyla gerekli sigorta poliçelerini yaptrp bunlar hizmet verdikleri iletmeyle yaptklar resmi hizmet sözlemesi ekinde sunacak.

Bu poliçeleri sözleme ekinde talep etmek, vale hizmeti alan iletmenin sorumluluunda olacak.

- VALE GÖREVLS OLABLME ARTLARI

Taslaa göre herhangi bir iletmede vale hizmetinde çaltrlacak kiilerde aranacak artlar ise öyle olacak:

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak,

Türk Ceza Kanununun 53üncü maddesinde belirtilen süreler geçmi ve affa uram veya hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verilmi olsa bile, devletin güvenliine kar suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, zimmet, irtikap, rüvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat kartrma, edimin ifasna fesat kartrma, suçtan kaynaklanan mal varl deerlerini aklama veya kaçakçlk suçlarndan mahkum olmamak veya bu suçlardan hakknda devam eden ya da uzlamayla neticelenmi bir kovuturma bulunmamak, son be yl içerisinde, bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarna karmam ve alkollü olarak araç kullanma ve hz kurallarn ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alnmam olmak.

Ana Sayfaya Git