Demirtaş’ın avukatlarından açıklama

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Demirtaş hakkındaki kararına yönelik, “AİHM ve Bakanlar Komitesi’nin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanmasını ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberler 18.09.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan avukatlar Mahsuni Karaman, Benan Molu ve Ramazan Demir; Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) kararlarnn uygulanp uygulanmadn denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, Demirta ile ilgili kararn, yaptklar yazl açklama ile deerlendirdi.

Avukatlar, Bakanlar Komitesinin Demirta hakknda, serbest braklmas yönünde karar verdiini vurgulad ve AHM ve Bakanlar Komitesinin kesin ve balayc olan kararlarnn uygulanmasn ve Demirtan derhal serbest braklmasn istiyoruz dedi.

Avukatlarn açklamas öyle:

SYASETTEN SLNMEK çN TUTUKLANDII TESPT EDLMEL: AHMden Anayasa Mahkemesine Demirta ile ilgili yaplan ve kendisinin serbest kalmasn salayabilecek bireysel bavurularn, özellikle 2013te yapt bir konuma nedeniyle örgüt propagandas yapma suçundan Demirtaa verilen 4 yl 8 aylk hapis cezas kararna ve 22 Aralk 2020 tarihli AHM Büyük Daire Kararnn uygulanmamasna kar yaptmz iki bireysel bavurunun Anayasa Mahkemesi tarafndan karara balanmamasn dikkate alarak, Anayasa Mahkemesinin bavurucu için etkili bir yol olmadna karar verilmesini istiyoruz. Bunun yan sra, Demirtan muhalif bir milletvekili olarak yapt, siyasi ifade özgürlüü kapsamnda kalan açklamalar nedeniyle, somut bir delil olmadan ve siyaset sahnesinden silinmek amacyla tutuklandn ve tutukluluk halinin devam ettirdiini tespit etmesini bekliyoruz.

SERBEST BIRAKILMASINI TALEP EDYORUZ: Bugün, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafndan Demirtan serbest braklmas yönünde bir karar verilmitir. Bakanlar Komitesi, Demirtan serbest braklmas ve siyasi ifade özgürlüünü kulland için hakknda verilen mahkmiyet kararlarnn bozulmas da dahil olmak üzere, Demirta cezaevinde tutmay ve siyaset sahnesinden silmeyi amaçlayan bütün olumsuz yaptrmlarn sonuçlarnn ortadan kaldrlmas gerektiini belirtmitir. Anayasann 90. maddesi ve AHM Sözlemesinin 46. maddesi uyarnca, AHM ve Bakanlar Komitesinin kesin ve balayc olan kararlarnn uygulanmasn ve Selahattin Demirtan derhal serbest braklmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git