Demirtaş’ın avukatlarından açıklama

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Demirtaş hakkındaki kararına yönelik, “AİHM ve Bakanlar Komitesi’nin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanmasını ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Demirtaş’ın avukatlarından açıklama

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları Mahsuni Karaman, Benan Molu ve Ramazan Demir; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Demirtaş ile ilgili kararını, yaptıkları yazılı açıklama ile değerlendirdi.

Avukatlar, Bakanlar Komitesi’nin Demirtaş hakkında, “serbest bırakılması” yönünde karar verdiğini vurguladı ve “AİHM ve Bakanlar Komitesi’nin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanmasını ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Avukatların açıklaması şöyle:

"SİYASETTEN SİLİNMEK İÇİN TUTUKLANDIĞI TESPİT EDİLMELİ: AİHM’den Anayasa Mahkemesi’ne Demirtaş ile ilgili yapılan ve kendisinin serbest kalmasını sağlayabilecek bireysel başvuruların, özellikle 2013’te yaptığı bir konuşma nedeniyle örgüt propagandası yapma suçundan Demirtaş’a verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezası kararına ve 22 Aralık 2020 tarihli AİHM Büyük Daire Kararı’nın uygulanmamasına karşı yaptığımız iki bireysel başvurunun Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanmamasını dikkate alarak, Anayasa Mahkemesi’nin başvurucu için etkili bir yol olmadığına karar verilmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra, Demirtaş’ın muhalif bir milletvekili olarak yaptığı, siyasi ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle, somut bir delil olmadan ve siyaset sahnesinden silinmek amacıyla tutuklandığını ve tutukluluk halinin devam ettirdiğini tespit etmesini bekliyoruz.

SERBEST BIRAKILMASINI TALEP EDİYORUZ: Bugün, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde bir karar verilmiştir. Bakanlar Komitesi, Demirtaş’ın serbest bırakılması ve siyasi ifade özgürlüğünü kullandığı için hakkında verilen mahkûmiyet kararlarının bozulması da dahil olmak üzere, Demirtaş’ı cezaevinde tutmayı ve siyaset sahnesinden silmeyi amaçlayan bütün olumsuz yaptırımların sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirtmiştir. Anayasa’nın 90. maddesi ve AİHM Sözleşmesi’nin 46. maddesi uyarınca, AİHM ve Bakanlar Komitesi’nin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanmasını ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz