Depreme yönelik "hayat kurtaran" uyarılar

Deprem anında merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmaması, sarsıntı bitene kadar içeride kalınması, güvenli bir yer bularak "çök-kapan-tutun" hareketiyle baş ve boynunu korunması hayat kurtarıyor.

Haberler 27.09.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silivri ilçesi açklar Marmara Denizinde meydana gelen ve vatandalarda panie sebep olan 5,8 büyüklüündeki deprem, alnmas gereken hayati önlemleri hatrlatt. Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnn (AFAD) Afete Hazr Türkiye Projesi kapsamnda deprem öncesi, annda ve sonrasnda dikkat edilmesi gereken hususlar öne çkt. Buna göre, deprem annda bina içinde bulunanlarn kesinlikle panik yapmamas, sabitlenmemi dolap, raf, pencere gibi eyalardan uzak durmas gerekiyor. Varsa salam sandalyelerle desteklenmi masa altna ya da dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandk gibi koruma salayabilecek eya yanna çömelerek veya uzanarak hayat üçgeni oluturulmas önem tayor.

AFAD tarafndan Banz iki elinizin arasna alarak veya bir koruyucu (yastk, kitap vb.) malzeme ile koruyun. Sarsnt geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü çök, ba ve enseyi koruyacak ekilde kapan, dümemek için sabit bir yere tutun hareketini yapn. Deprem srasnda sarsnt durana kadar olduunuz yerde kaln. uyars yapld.

çOU YARALANMALAR, BNADAN çIKMAYA çALIIRKEN OLUYOR

Yaralanmalarn çounluu bina içinde hareket ederken veya dar çkmaya çalrken olutuu için deprem esnasnda merdivenlere ya da çklara doru koulmamas, sarsnt bitene kadar içeride kalnmas ve bu esnada bulunulan binann terk edilmemesi gerekiyor. Cam, pencere, darya bakan duvar ve kaplardan, aydnlatma tesisat veya armatürü gibi düebilecek her tür eyadan uzak durulmas, balkona çklmamas, balkon ve pencerelerden atlanmamas ve asansör kullanlmamas yaplmas gerekenler arasnda yer alyor.

Acil durum ve yangnlar bildirmek dnda telefonlarn kullanlmamas, elektrik dümelerine dokunulmamas ve sarsnt geçtikten sonra elektrik, gaz, su vanalarnn kapatlmas gerekiyor.

SARSINTILAR TAMAMEN BTENE KADAR HASARLI BNALARA GRMEYN

Deprem öncesi, deprem an ve sonrasna ilikin AFAD tarafndan yaplan uyarlar arasnda unlar yer alyor:

Depremlerde en önemli tedbirlerden biri de evlerin hangi bölümlerinin daha güvenli olduunu bilmekten geçer. Devrilen eyalarn bulunduu odalar tehlike arz ederken, sarsnt srasnda banza düecek cisimlerden de kendinizi korumanz gerekmektedir. Bu nedenle evinizde güvenli yerleri önceden tespit etmeniz hayati önem tar.

Her büyük depremden sonra mutlaka artç deprem olur. Artç depremler zaman içerisinde seyrekleir ve büyüklükleri azalr. Artç depremler hasarl binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsntlar tamamen bitene kadar hasarl binalara girmeyin. Deprem annda açk alandaysanz deniz kysndan, enerji hatlar ve direklerinden, aaçlardan, dier binalardan ve duvar diplerinden uzaklalmal.

Deprem öncesi, annda ve sonrasnda alnabilecek önlemlere ilikin detayl bilgiye AFADn internet sitesinden ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git