Dikkat! Sonbaharda artış olabilir!

7’den 70’e yaşam düzenimizi tepeden tırnağa değiştirmemize neden olan koronavirüs ile mücadelede yaz dönemi geride kalıyor. Sonbaharla birlikte gerek kapalı ortamlar, gerek mevsim hastalıklarının da eklenecek olmasıyla süreç daha zorlu geçeceğe benziyor. Bu zorlu süreçte sosyal mesafe, hijyen ve maske kritik önlemler olarak karşımıza çıkarken, artan tehlike karşısında ihmale gelmez bu kuralları çocuklara doğru bir yaklaşımla anlatmak ve onlara tehlikelerden korunmaya yönelik bilgilendirmek çok önemli.

Haberler 26.08.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Mine ahbaz Aylardr süren Covid-19a kar mücadele süreci gerek yetikinler gerek çocuklar için çok zorlayc oldu ve sonbaharla birlikte tehlikenin artabilecek olmas nedeniyle daha da zorlayc olacaa benziyor. Önümüzdeki yeni dönemde çocuklarmzn kurallara sk skya uymaya devam etmesi için, aile bireyleri olarak iletiim halinde olmak ve güvenli ortam oluturmak çok önemli diyor. Uzman Psikolog Mine ahbaz, sonbahar aylaryla birlikte artacak Covid-19 tehlikesinden korunmaya yönelik kurallar çocuklara anlatmann 6 yolunu anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

DUYGULARINIZIN FARKINDA OLUN

Öncelikle çocua bakm veren yetikinin kendi duygularn fark etmesi çok önemli. Kendi korkularnz ile çocuunuzun korkular bazen iç içe geçebiliyor. Buralarda kendinize dönüp bakmak, bir yetikin olarak kendi içinizdeki korkularla, zorluklarla mücadele edip edemediinizi fark etmeniz büyük önem tayor. çeriden gelen zorluklarnz fark etmek, yaanlan zorlua kar çözüm yolu aramanz kolaylatracaktr. Youn korku, uyku düzeninde bozulma, kaçnma davranlar, tedirginliin yaratt öfke duygusu gibi baedemediiniz durumlarda bireysel destek almay ihmal etmeyin.

KORKUTAN SENARYOLAR ÜRETMEKTEN KAçININ

Virüsten korunmann mümkün olduunu anlatn ve korkutan senaryolar üretmekten kaçnn. Korunma yollarnn neler olduunu konumak, bunu öncelikle ev içerisinde ve güvendii ortamda çocuun deneyimlemesini salamak gerekiyor. Eller ykanrken birlikte 20ye kadar sayp, çocuunuzun yana göre komik arklar söyleyerek süreci elenceli hale getirebilirsiniz. Daha küçük bebeklerde maskeleri bir oyun alanna çevirmek uyumlanmay kolaylatracaktr. En eski basit oyun olan ce eee oyununu maskeniz taklyken bebeklerinizle oynayarak, maskeyi sevilebilir hale getirmeyi deneyebilirsiniz.

BR GÜNÜ VEYA HAFTAYI PLANLAYIN

Buradaki en önemli ipucu önceden konuabilmek. çocuklar gidilecek yer, yaplacak i ya da karlalacak olas durumlar ile ilgili bilgilendirmek ve olas sorunlara kar plan yapmak hem zamandan kazanm salar hem de süreç içerisindeki gerilimi azaltr. Önceden yaplan hazrlklarda çocuk bir karmaann içine dümez, zihninde bu hazrln oluturduu, durmak, düünmek ve yapmak admlarna yol açlm olur. Bunlar evinizde müsait olduunuz bir zamanda çocuunuzla konumanz, ayn günün sabahnda da bir ödevi tekrar kontrol eder gibi konutuklarnz yeniden birlikte gözden geçirmeniz faydal olacaktr.

DUYGULARINI OYUNLARLA FADE ETMESN SALAYIN

çocuklarnzn korktuu ya da üzüldüü durumlar bir oyun haline getirerek bu duygusuyla ba edebilmesine ve yeni durumlara uyum salamasna yardmc olabilirsiniz. Oyunu siz balatn ancak oyunun aknda çocua müdahale etmeden, sadece merak duygusuyla onun süreci nasl devam ettirdiine bakn, merak duygusu ile çocua sorular sorun ve onun sizi yönlendirmesine izin verin. Ayn ekilde zorland duyguya dair kada çizimler yaptrp bunun üzerinden konuabilir, hissettii duyguyu kada ve resimlere yanstmasn salayarak yardmc olabilirsiniz.

HTYACA ODAKLANIN

Uzman Psikolog Mine ahbaz Beklenmedik ve istenmeyen deiimler çocuklar zorlayabiliyor. Böyle durumlarda sklkla çocuklarn kendilerini bedenleri üzerinden ifade ettiklerini görüyoruz. Yani, çocuk dardan bakldnda anlalmayan ama içeriden onu rahatsz eden, üzen duygularn igalinde olduunda bunu darya davranlar ile gösteriyor. Alyor, baryor, vuruyor,kaçp saklanyor,susup küsüyor ve belki baka bir sürü davrann da vurulma hali. Böyle anlarda davrana odaklanmamak, u anda çocuumun neye ihtiyac var diyebilmek ve duygusunu fark etmek önemli. Bu duyguda kalabilmek,bu duygusunu ona yanstabilmek ,onu anladnz hissetmesini ve bir parça rahatlamasn salayacaktr.

HAREKET HAYATINIZA KATIN

Olumsuz duygular bedende biriken ve serbest braklmas gereken enerjiler gibidir diyen Uzman Psikolog Mine ahbaz u bilgileri veriyor: Olumsuz duygulanmlarn bedende yaratt kstlanma ve engellenme hissini rahatlatmak için, çocuk yogas, ritimli danslar, bouma oyunlar, küçük yürüyüler ya da koular gibi hareketi da vurabileceiniz etkinliklere yönelmeniz, bunlar çocuklarnzla birlikte yapmanz normalleme süreci içerisinde rahatlamalarn salayacaktr.

Ana Sayfaya Git