Dinç'ten Zazaki dili teşviği

HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç’ten, seçmeli ders eğitiminde “Zazaca dil” dersinin tercih edilmesini istedi.

Haberler 07.02.2024 - 14:20 Son Güncelleme : 07.02.2024 - 14:20

Bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden Ortaokullarda seçmeli ders kampanyalarına HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinçte katıldı.

ZAZACA DİLİNİ TEŞVİK ETTİ


Merkez bağlar İlçesinde bulunan Mevlana Halit Ortaokulunu ziyaret edene burada öğrencilere ana dilde ders erip sohbet eden zazaca dilini öğrenmeleri gerektiğini söyleyen Dinç şöyle dedi; Aziz milletim, Dil milletlerin teminatı ve bel kemiğidir. Bizim dilimiz güzel ve tatlıdır. Dilimiz bize atalarımızın yadigarı ve istikbalimizin teminatıdır. Her kelime bizler için mücevher değerindedir. Bu yüzdendir ki dilimize sahip çıkmalı ve onu var etmeliyiz. Dilinizi çocuklarınıza da öğretin. Bu hepimizin vazifesidir. Okullar içerisinde dil öğrenme fırsatları vardır, bu imkanı değerlendirin. Gelin beraber istikbalimizi aydınlatacak adım atalım.

ZAZACA YAPTIĞI KONUŞMA


Dinçin Zazaca lehçesine göre, yaptığı konuşma ise şöyle;
Şar milet ma y Ezz, Ziwan, temnat estya timatimya miletan o. Ziwan ma rind şrn o. Ziwan ma, ziwan dadya ma yo, ma r kalikan ma ra miras o, temnat stqbal ma yo. Her yew kelmey ey qey ma zey mucewher yo. Seba nay gerek ama wayir bivecy ziwan xwu, ziwan xwu bimsn qican xwu. Ino wezfe, wezfey ma hemin o. Ino rid ra mektebo myann di dersa ziwan dad imkanko pl o. Byern ma pya estiya xwu zixm biker u stqbal xwu roşn biker.

Açıklama sonrası öğrencilerle bir araya gelen Dinç; öğrencilere ders verdi, sınıfları gezdi, öğretmenlerden derslern işleyişi ve okul hakkında bilgier aldı.

Haber: Yılmaz BEKLEYEN

çeviri: İnternet Haber Editörü Nazime Aslı çAVLAN

Ana Sayfaya Git