Dinç'ten Zazaki dili teşviği

HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç’ten, seçmeli ders eğitiminde “Zazaca dil” dersinin tercih edilmesini istedi.

Dinç'ten Zazaki dili teşviği

Bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden Ortaokullarda “seçmeli ders” kampanyalarına HÜDA PAR Mersin Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç’te katıldı.

ZAZACA DİLİNİ TEŞVİK ETTİ


Merkez bağlar İlçesinde bulunan Mevlana Halit Ortaokulunu ziyaret edene burada öğrencilere ana dilde ders erip sohbet eden ”zazaca” dilini öğrenmeleri gerektiğini söyleyen Dinç şöyle dedi;  "Aziz milletim, Dil milletlerin teminatı ve bel kemiğidir. Bizim dilimiz güzel ve tatlıdır. Dilimiz bize atalarımızın yadigarı ve istikbalimizin teminatıdır. Her kelime bizler için mücevher değerindedir. Bu yüzdendir ki dilimize sahip çıkmalı ve onu var etmeliyiz. Dilinizi çocuklarınıza da öğretin. Bu hepimizin vazifesidir. Okullar içerisinde dil öğrenme fırsatları vardır, bu imkanı değerlendirin. Gelin beraber istikbalimizi aydınlatacak adım atalım." 

ZAZACA YAPTIĞI KONUŞMA


Dinç’in Zazaca lehçesine göre, yaptığı konuşma ise şöyle;
"Şar û miletê ma yê Ezîzî, Ziwan, temînatê estîya û timatimîya miletan o. Ziwanê ma rind û şîrîn o. Ziwanê ma, ziwanê dadîya ma yo, ma rê kalikanê ma ra miras o, temînatê îstîqbalê ma yo. Her yew kelîmeyê ey qey ma zey mucewherê yo. Seba înay gerek ama wayir bivecîy ziwanê xwu, ziwanê xwu bimûsnê qicanê xwu. Ino wezîfe, wezîfeyê ma hemin o. Ino rid ra mektebo mîyanîn di dersa ziwanê dadî imkanêko pîl o. Bîyerên ma pîya estiya xwu zixm bikerê u îstîqbalê xwu roşn bikerê."

Açıklama sonrası öğrencilerle bir araya gelen Dinç; öğrencilere ders verdi, sınıfları gezdi, öğretmenlerden derslern işleyişi ve okul hakkında bilgier aldı. 

Haber: Yılmaz BEKLEYEN

Çeviri: İnternet Haber Editörü Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz