Diplomatın katili HDP'linin ağabeyi

Irak'ın Erbil kentinde Türk diplomatın şehit edildiği saldırıda aranan failinin HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın ağabeyi olduğu ortaya çıktı.

Haberler 20.07.2019 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn Erbil kentinde geçtiimiz gün Türkiye Konsolosyuunda görevli bir diplomatn ehit edildii saldrnn failinden birinin HDP Diyarbakr Milletvekili Dersim Dan aabeyi Mazlum Da olduu ortaya çkt. Dan resmini, Erbil Emniyet Müdürlüü basna datt.

Önceki gün Irakn Erbil kentindeki bir lokantada silahl saldr gerçekletirilmi, olayda bir Türkiyenin Erbildeki Konsolosluunda görevli diplomat Osman Köse ehit dümütü. Saldr sonras Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) emniyet tekilat, olayn failinin Diyarbakr nüfusuna kaytl 1992 doumlu Mazlum Da olduunu duyurdu.

KARDE çN DEVREYE GRD DDASI

Mazlum Dan HDP Diyarbakr Milletvekili Dersim Dan aabeyi olduu ortaya çkt. Da ailesinin 13 çocuundan biri. ddiaya göre Mazlum Dan kardei Dersim Dan milletvekili olmas için terör örgütüne bask yapt, Dersim Dan bu nedenle milletvekili listesine alnd kaydedildi. Diyarbakr nüfusuna kaytl Da ailesinin stanbulda yaad da örenildi.

Mazlum Dan kardelerinden syan kod adl brahim Da ile Numan kod adl Lütfi Dan da terör örgütü PKK üyesi olduklar tespit edildi. Erbildeki saldrnn faili Mazlum Dan ubat 2015te Habur Snr Kapsndan çkarak terör örgütüne katld belirlendi.

DERSM DA KMDR?

2 ubat 1996 Bismil doumlu ve 12 çocuklu bir ailenin kz olan Dersim Da, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü mezunu. Dersim Da, 24 Haziranda HDPden Diyarbakr Milletvekili seçildi. TBMMnin en genç iki üyesinden biri oldu.

KARANLIK SALDIRI AYDINLANSIN

Öte yandan, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasyla Erbildeki Türkiye Bakonsolosluu çalanlarna yönelik saldrya ilikin yazl açklama yapld.

Erbildeki (Hewlr) karanlk saldr bir an önce aydnlatlmaldr balkl açklamada, Beklentimiz, bu karanlk ve pek çok soru iaretini barndran olayn bir an önce ve herhangi bir üpheye yer braklmayacak ekilde aydnlatlmas, faillerinin bulunmas yönündedir denildi.

Bir restoranda, Türkiyenin Erbil Bakonsolosluu çalanlarna yönelik yaanan silahl saldrda diplomat Osman Köse ile iki Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatanda hayatlarn kaybetti.

HDP E Genel Bakanlar imzasyla yaymlanan açklama öyle:

VEKLMZ HEDEF HALNE GETRLEMEZ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bakenti Erbilde 17 Temmuz tarihinde Türkiyenin diplomatik misyon temsilcisine yönelik silahl saldry sert biçimde knyoruz.

Yaygnlatrlan çatma siyasetinin sivil yaam alanlarna tarlmasn, nerede olursa olsun konsolosluk çalanlarnn hedef alnmas asla kabul edilemez. Kimden gelirse gelsin, partimiz bu vahim saldrnn karsndadr.

Beklentimiz, bu karanlk ve pek çok soru iaretini barndran olayn bir an önce ve herhangi bir üpheye yer braklmayacak ekilde aydnlatlmas, faillerinin bulunmas yönündedir.

Öte yandan bu saldr gerekçe gösterilerek, kardeinin ad üzerinden bir milletvekilimizin hedef haline getirilmesi de ar bir provokasyon giriimidir ve asla kabul edilemez.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümetinden yaplan açklamada, Erbilde düzenlenen saldryla ilgili önemli gelimelerin kaydedildii belirtildi.

çÖZÜM SYASETNDEN VAZGEçMEYECEZ

Meselenin buraya vardrlm olmas da bu saldrya ilikin kayg ve kukularmz derinletirmektedir. Bir kez daha vurgulayalm ki, partimiz herhangi bir iddet olay ile ilikilendirilemez. iddet, çatma ve savalarn karsnda bar siyasetimiz, sorunlar diyalog ile çözme anlaymz çok açk ve nettir. Kim hangi hesab güdüyor olursa olsun, HDP bar ve çözüm siyasetinden asla vazgeçmeyecektir.

Bu olay üzerinden hedef alnan, HDPnin bar siyasetidir. Yaplmak istenen sava ve iddetin yaygnlatrlmasdr. Bu vesileyle bir kez daha iddet, çatma ve savan tahribatlarnn derinletirilmemesi ve Ortadou corafyasnda demokratik müzakere araylarnn güçlendirilmesi yönündeki çarmz yineliyoruz.

Ana Sayfaya Git