Görüş Bildir

Diplomatın katili HDP'linin ağabeyi

Irak'ın Erbil kentinde Türk diplomatın şehit edildiği saldırıda aranan failinin HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın ağabeyi olduğu ortaya çıktı.

Diplomatın katili HDP'linin ağabeyi

Irak'ın Erbil kentinde geçtiğimiz gün Türkiye Konsolosyuğunda görevli bir diplomatın şehit edildiği saldırının failinden birinin HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın ağabeyi Mazlum Dağ olduğu ortaya çıktı. Dağ'ın resmini, Erbil Emniyet Müdürlüğü basına dağıttı.

Önceki gün Irak'ın Erbil kentindeki bir lokantada silahlı saldırı gerçekleştirilmiş, olayda bir Türkiyenin Erbil'deki Konsolosluğunda görevli diplomat Osman Köse şehit düşmüştü. Saldırı sonrası Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) emniyet teşkilatı, olayın failinin Diyarbakır nüfusuna kayıtlı 1992 doğumlu Mazlum Dağ olduğunu duyurdu.

KARDEŞİ İÇİN DEVREYE GİRDİ İDDİASI

Mazlum Dağ'ın HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın ağabeyi olduğu ortaya çıktı. Dağ ailesinin 13 çocuğundan biri. İddiaya göre Mazlum Dağ'ın kardeşi Dersim Dağ'ın milletvekili olması için terör örgütüne baskı yaptığı, Dersim Dağ'ın bu nedenle milletvekili listesine alındığı kaydedildi. Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Dağ ailesinin İstanbul'da yaşadığı da öğrenildi.

Mazlum Dağ'ın kardeşlerinden "İsyan" kod adlı İbrahim Dağ ile "Numan" kod adlı Lütfi Dağ'ın da terör örgütü PKK üyesi oldukları tespit edildi. Erbil'deki saldırının faili Mazlum Dağ'ın Şubat 2015'te Habur Sınır Kapısı'ndan çıkarak terör örgütüne katıldığı belirlendi.

DERSİM DAĞ KİMDİR?

2 Şubat 1996 Bismil doğumlu ve 12 çocuklu bir ailenin kızı olan Dersim Dağ, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Dersim Dağ, 24 Haziran'da HDP'den Diyarbakır Milletvekili seçildi. TBMM'nin en genç iki üyesinden biri oldu.

KARANLIK SALDIRI AYDINLANSIN

Öte yandan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasıyla Erbil'deki Türkiye Başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

"Erbil’deki (Hewlêr) karanlık saldırı bir an önce aydınlatılmalıdır" başlıklı açıklamada, "Beklentimiz, bu karanlık ve pek çok soru işaretini barındıran olayın bir an önce ve herhangi bir şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aydınlatılması, faillerinin bulunması yönündedir" denildi.

Bir restoranda, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik yaşanan silahlı saldırıda diplomat Osman Köse ile iki Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı hayatlarını kaybetti.

HDP Eş Genel Başkanları imzasıyla yayımlanan açıklama şöyle:

‘VEKİLİMİZ HEDEF HALİNE GETİRİLEMEZ’

“Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkenti Erbil’de 17 Temmuz tarihinde Türkiye’nin diplomatik misyon temsilcisine yönelik silahlı saldırıyı sert biçimde kınıyoruz.

Yaygınlaştırılan çatışma siyasetinin sivil yaşam alanlarına taşırılmasını, nerede olursa olsun konsolosluk çalışanlarının hedef alınması asla kabul edilemez. Kimden gelirse gelsin, partimiz bu vahim saldırının karşısındadır.

Beklentimiz, bu karanlık ve pek çok soru işaretini barındıran olayın bir an önce ve herhangi bir şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aydınlatılması, faillerinin bulunması yönündedir.

Öte yandan bu saldırı gerekçe gösterilerek, kardeşinin adı üzerinden bir milletvekilimizin hedef haline getirilmesi de ağır bir provokasyon girişimidir ve asla kabul edilemez.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümetinden yapılan açıklamada, Erbil’de düzenlenen saldırıyla ilgili 'önemli gelişmelerin kaydedildiği' belirtildi.

ÇÖZÜM SİYASETİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Meselenin buraya vardırılmış olması da bu saldırıya ilişkin kaygı ve kuşkularımızı derinleştirmektedir. Bir kez daha vurgulayalım ki, partimiz herhangi bir şiddet olayı ile ilişkilendirilemez. Şiddet, çatışma ve savaşların karşısında barış siyasetimiz, sorunları diyalog ile çözme anlayışımız çok açık ve nettir. Kim hangi hesabı güdüyor olursa olsun, HDP barış ve çözüm siyasetinden asla vazgeçmeyecektir.

Bu olay üzerinden hedef alınan, HDP’nin barış siyasetidir. Yapılmak istenen savaş ve şiddetin yaygınlaştırılmasıdır. Bu vesileyle bir kez daha şiddet, çatışma ve savaşın tahribatlarının derinleştirilmemesi ve Ortadoğu coğrafyasında demokratik müzakere arayışlarının güçlendirilmesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi