Diyarbakır Barosu’ndan polis şiddetine suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, açlık grevindeki çocuklarının durumuna dikkat çekmek isteyen annelerin dün Koşuyolu Parkı'nda maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Haberler 04.05.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, öldürülen bakanlar Tahir Elçinin faillerinin bulunmas için her hafta düzenledikleri eylemin 174ünsünü gerçekletirdi. Birçok avukatn katld açklamada, Em te ji bir nakin/Seni unutmayacaz yazl pankart açld.

Diyarbakr Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Habibe Danman Deyar, açlk grevindeki çocuklar için eylem yapan tutuklu anneleri ve yaknlarn eylemlerine polisin müdahalesi üzerinde durdu.

Kzltepe, Gebze Cezaevi, Batman M Tipi Kapal Cezaevi önünde yaanan olaylarn ardndan Diyarbakr Kouyolu Parknda annelere dönük polis iddetine tank olduklar söyleyen Deyar, Baro olarak iddet uygulayan bu kolluk görevlileri hakknda suç duyurusunda bulunduklarn ifade etti.

Deyar, bakanlar Tahir Elçinin katledilmesinin üzerinden 174 hafta geçmesine ramen soruturma dosyasnda somut gerçee yönelik hiçbir ilem yaplmadn da ifade etti. Deyar, yine öldürülen bakanlarnn ideallerini yaatmak üzere kurulan Tahir Elçi Vakfna da insan haklar mücadelesinde baarlar diledi.

ÖLÜM ORUCU KRTK EN GEçLDNN GÖSTERGES

Cezaevlerinde 177 gündür devam eden ve 1 Mart 2019 tarihi itibariyle katlmn 3 bin mahpusa ulat açlk grevlerinin kritik aamay geçtiini vurgulayan Deyar, 30 Nisan itibariyle 15 mahpus, açlk grevlerini ölüm orucuna dönütürmütür. Açlk grevinde geçirilen 177 günün sonunda eylemin ölüm orucuna dönümesi, kritik eiin geçildiinin göstergesidir ifadelerini kulland.

ANNELERE YÖNELK DDET REDDEDYORUZ

19 Nisanda, Gebze Cezaevi önünde açlk grevlerinde olan çocuklarnn durumuna dikkat çekmek isteyen annelere yönelik polis iddetini Diyarbakr Barosu olarak kabul etmediklerini söykeyen Deyar, yine dün Kouyolu Parknda çocuklarnn durumlarn barçl bir ekilde dile getirmeye çalan ve çocuklarmz ölmesin diyen annelere, polis kadnlar eliyle iddet yöneltildiini belirtti. Deyar, Diyarbakr Barosu üyeleri olarak barçl gösteri hakkna yönelen her türlü iddeti reddettiklerini söyledi.

Baro olarak Avukatlk Kanunu uyarnca iddet uygulayan kolluk görevlileri hakknda suç duyurusunda bulunduklarn paylaan Deyar, ilgili mercilerden kolluk görevlileri hakknda gerekli adli-idari tahkikatn yaplmasn istedi.

DERHAL çÖZÜM ODAKLI ADIMLAR ATILMALI

Açlk grevi olgusunun ulusal ve uluslararas hukukta farkl yaklamlar olsa da bu anlamda hakl, meru ve yasal zeminde yer bulan her talep, Adalet Bakanlnca dinlenmeli ve derhal çözüm odakl admlar atlmaldr diyen Deyar, Diyarbakr Barosu olarak bu konuda üzerlerine düen sorumluluklar yerine getirmeye hazr olduklarn ifade etti.

Açklama, 5 dakikalk oturma eylemiyle son buldu.

Ana Sayfaya Git