Diyarbakır'da "AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), AB Bilgi Merkezi ve Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle "AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı" düzenlendi.

Haberler 16.12.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜ Kongre Merkezinde düzenlenen konferansn açl konumasn yapan Mühendislik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Abdullah Toprak, petrol ve doalgaz gibi kaynaklarn yok denecek kadar az olduu ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarnn özellikle güne enerjisinin büyük önem arz ettiini söyledi.

Toprak, bu kaynaklardan daha fazla nasl yararlanabilecekleri konusunda aratrmalar yaplmas gerektiini ifade etti.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Türkiyede ve dünya genelinde büyük enerji sorunlar olduunu ve kullanlan konvansiyonel enerji kaynaklarnn hzla azalarak çevreye ciddi zarar verdiini aktard.

Enerji Politikalarnda ve Yatrmlarnda Gelecee Yönelik Öngörüler ile ilgili sunum yapan stanbul Teknik Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran ahin de dünyada toplam elektrik üretiminin yüzde 65ini kömür ve doalgaz kaynakl üretimin oluturduunu ifade etti.

AB-Türkiye Güne Enerjisi

ahin, yenilenebilir enerjinin kaynak baznda yaanan süreksizlik ve teknolojik anlamda düük verimlilik gibi sorunlar ile karlatn belirtti.

Makine mühendisi Murat Kaplaner ise Türkiyede Yenilenebilir Enerji Potansiyeli, Yatrmlar ve lgili Mevzuat ile ilgili yapt sunumda, Türkiyede son 10 yllk dönemde enerji talep artnn gerçekletiini belirterek, dünyada ise 2002 ylndan bu yana elektrik ve doalgazda çinden sonra Türkiyenin en fazla talep art hzna sahip ikinci büyük ekonomiye sahip olduunu kaydetti.

Konferans, çeitli üniversitelerden gelen ve yenilenebilir enerji konusunda uzman akademisyenlerin sunumlaryla iki gün devam edecek.

Konferansn açl oturumuna, DÜ Rektör Yardmcs Prof. Dr. Tahsin Klçolu, DTSO Bakan Ahmet Sayar, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, akademisyenler, kamu kurum ve kurulu temsilcileri ile örenciler katld.

Ana Sayfaya Git