Diyarbakır'da Newroz

Diyarbakır'da Newroz kutlamaları için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Haberler 21.03.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda sancl kutlamalara sahne olan Diyarbakrdaki Newroz kutlamalar için tüm hazrlklar tamamland. HDP öncülüünde bu yl yaplacak olan Nevruz kutlamalarna katlmn salanmas için Newroz Tertip Komitesi ve HDP adaylar, ev ev, sokak sokak dolaarak vatandalar davet etti.

KATILIMCILAR KMLERDEN

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) E Bakan Berdan Öztürk, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) E Genel Bakan Mehmet Arslan, Halklarn Demokratik Kongresi (HDK) E Sözcüsü Sedat enolu, Özgür Kadn Hareketi (TJA), HDPli milletvekilleri ve belediye ebakan adaylar, HDPnin yerel seçimler kapsamnda ittifak salad Kürt partileri, SYKP E Genel Bakan Canan Yüce, ESP Genel Bakanvekili ahin Tümüklü, HD E Genel Bakanlar Eren Keskin ve Öztürk Türkdoan, Amedspor taraftar gruplar, KESK E Genel Bakan Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Bakan Selma Gürkan, DSKe bal sendika temsilcileri, MED-DER ve çok sayda sivil toplum kuruluunun yan sra eski Devlet Bakan Ziya Halisin katlmas bekleniyor.

SEMBOL SMLERN ALELER

Diyarbakrdaki 21 Mart 2017deki Newroz kutlamasna katlmak için alana gelmeye çalrken polisin açt ate sonucu hayatn kaybeden üniversite örencisi Kemal Kurkutun ailesi, 28 Haziran 2013te Diyarbakr Lice ilçesinde kalekol yapmn protesto ederken vurulan Medeni Yldrmn ailesi, rnak Cizrede 14 Aralk 2015 tarihinde ilan edilen sokaa çkma yasa srasnda öldürülen Cizre Halk Meclisi Ebakan Mehmet Tunç ve DBP Parti Meclisi (PM) üyesi Mehmet Yavuzelin ailelerinin aralarnda bulunduu bir çok ismin ailesinn katlaca örenildi.

FRANSIZ HEYET GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, Diyarbakr Newrozuna katlmak için gelen Fransa Komünist Partisi yöneticileri Sylvie Jan ve Michel Laurent önceki gün stanbul Atatürk Havalimanna ini yaptktan sonra d hatlar bölümünde gözaltna alnmt. Jan ve Laurent 6458 sayl yasann 9uncu maddesine göre, Türkiyeye giri yasa kapsamnda olduklar gerekçesiyle snr d edilmeleri bekleniyor.

NORVEçLLER SERBEST BIRAKILDILAR

Buarada, Newroz kutlamas için Norveçten gelen Kürdistanllarla Dayanma nisiyatifi üyelerinden Marie Sorhaug, Mads Opheim, Beth Hartmann ve Astrid Melmeim, Tekirda 2 Nolu F Tipi Cezaevinde intihar eden Zülküf Gezenin Diyarbakrdaki taziyesine yapt ziyaret sonras polislerce gözaltna alnmt. Gözaltna alnan heyet, yaplan pasaport kontrolleri ardndan serbest brakld.

KMLER ALANA HTABEN KONUACAK

Buarada, Nevruz kutlamalarnda DTK Ebakan Berdan Öztürk, HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, DBP E Genel Bakan Mehmet Arslan, Kürt partileri temsilcilerinin birer konuma yapacak.

YERL VE YABANCI GAZETECLER

Newroz Parkndaki Newroz kutlamasn çok sayda gazetecinin izlemesi bekleniyor. Alnan bilgiye göre, uana kadar 268 yerli ve yabanc gazeteci, akreditasyon için HDPye bavuru yapt. Newroz kutlamasnda, Bajar, Koma Pel ve Pnar Aydnlar isimli sanatçlar sahne alacak.

BUGÜN KAPANACAK YOLLARA DKKAT

Baclar Mahallesinde bulunan Newroz Parknda yaplacak Newroz kutlamas nedeniyle baz yollar trafie kapatlacak. Diyarbakr Valiliinden yaplan açklamada, dün akam saatlerinden itibaren trafie kapatlan yollar ile alternatif güzergahlar öyle:

* Mehmet Uzun Caddesinde; Fidanlk Kava ile Tüvtürk Kava aras kapatlacak.

Trafik alternatif olarak çevlik Caddesi ve Sento Caddesi takiben Urfa yoluna veya Mardin yoluna verilecek.

* Yenihal 2. Caddesinde; çevlik Caddesi ile Mehmet Uzun Caddesi aras kapatlacak.

Trafik alternatif olarak Yenihal 1. Caddesi ve çevlik Caddesine verilecek.

* Evrim Alata Caddesinde; Aram Tigran Caddesi kesiimi ile Evrim Alata Newroz Caddesi kesiimi aras kapatlacak.

Trafik alternatif olarak Siverek Caddesi takiben Mardin yoluna veya Urfa yoluna verilecek.

Ana Sayfaya Git