Görüş Bildir

Diyarbakır'da Newroz

Diyarbakır'da Newroz kutlamaları için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Diyarbakır'da Newroz

Son yıllarda sancılı kutlamalara sahne olan Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları için tüm hazırlıklar tamamlandı. HDP öncülüğünde bu yıl yapılacak olan Nevruz kutlamalarına katılımın sağlanması için  Newroz Tertip Komitesi ve HDP adayları, ev ev, sokak sokak dolaşarak vatandaşları davet etti.

KATILIMCILAR KİMLERDEN

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP’li milletvekilleri ve belediye eşbaşkan adayları, HDP’nin yerel seçimler kapsamında ittifak sağladığı Kürt partileri, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Amedspor taraftar grupları, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DİSK’e bağlı sendika temsilcileri, MED-DER ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanı sıra eski Devlet Bakanı Ziya Halis'in katılması bekleniyor.

SEMBOL İSİMLERİN AİLELERİ

Diyarbakır’daki 21 Mart 2017'deki Newroz kutlamasına katılmak için alana gelmeye çalışırken polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ailesi, 28 Haziran 2013’te Diyarbakır Lice ilçesinde kalekol yapımını protesto ederken vurulan Medeni Yıldırım’ın ailesi, Şırnak Cizre’de 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ve DBP Parti Meclisi (PM) üyesi Mehmet Yavuzel’in ailelerinin aralarında bulunduğu bir çok ismin ailesinın katılacağı öğrenildi.

FRANSIZ HEYET GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, Diyarbakır Newroz’una katılmak için gelen Fransa Komünist Partisi yöneticileri Sylvie Jan ve Michel Laurent önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra dış hatlar bölümünde gözaltına alınmıştı. Jan ve Laurent 6458 sayılı yasanın 9’uncu maddesine göre, Türkiye’ye giriş yasağı kapsamında oldukları gerekçesiyle sınır dışı edilmeleri bekleniyor.

NORVEÇLİLER SERBEST BIRAKILDILAR

Buarada, Newroz kutlaması için Norveç’ten gelen Kürdistanlılarla Dayanışma İnisiyatifi üyelerinden Marie Sorhaug, Mads Opheim, Beth Hartmann ve Astrid Melmeim, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde intihar eden Zülküf Gezen’in Diyarbakır'daki taziyesine yaptığı ziyaret sonrası polislerce gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan heyet, yapılan pasaport kontrolleri ardından serbest bırakıldı.

KİMLER ALANA HİTABEN KONUŞACAK

Buarada, Nevruz kutlamalarında DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Kürt partileri temsilcilerinin birer konuşma yapacak.

YERLİ VE YABANCI GAZETECİLER

Newroz Parkı’ndaki Newroz kutlamasını çok sayıda gazetecinin izlemesi bekleniyor. Alınan bilgiye göre, şuana kadar 268 yerli ve yabancı gazeteci, akreditasyon için HDP’ye başvuru yaptı.  Newroz kutlamasında, Bajar, Koma Pel ve Pınar Aydınlar isimli sanatçılar sahne alacak.

BUGÜN KAPANACAK YOLLARA DİKKAT

 Bağcılar Mahallesi’nde bulunan Newroz Parkı’nda yapılacak Newroz kutlaması nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren trafiğe kapatılan yollar ile alternatif güzergahlar şöyle:

* Mehmet Uzun Caddesi’nde; Fidanlık Kavşağı ile Tüvtürk Kavşağı arası kapatılacak.

Trafik alternatif olarak Çevlik Caddesi ve Sento Caddesi takiben Urfa yoluna veya Mardin yoluna verilecek.

* Yenihal 2. Caddesi’nde; Çevlik Caddesi ile Mehmet Uzun Caddesi arası kapatılacak.

Trafik alternatif olarak Yenihal 1. Caddesi ve Çevlik Caddesi’ne verilecek.

* Evrim Alataş Caddesi’nde; Aram Tigran Caddesi kesişimi ile Evrim Alataş Newroz Caddesi kesişimi arası kapatılacak.

Trafik alternatif olarak Siverek Caddesi takiben Mardin yoluna veya Urfa yoluna verilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi