Diyarbakır'ı 2'ye bölecek

Devlet Demir Yolları 5'inci Bölge Müdürlüğü tarafından tren hattının her iki yanına yapılması planlanan ihata duvarının kentin yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Haberler 02.09.2020 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Yeniehir ve Kayapnar ilçe snrlar içerisinde yer alan ve geçmii Cumhuriyetin ilk dönemlerine dayanan rayl sistem, aradan geçen onlarca yldan sonra ilk kez Devlet Demir Yollar (DDY) tarafndan revize edilecek.

DDY 5inci Bölge Müdürlüünce, çalma alan içerisinde yer alan tren hattnn her iki yanna 50 santimetre yüksekliinde beton duvar, üzerine 180 santimetre yüksekliinde panel çit ve 50 santimetre yüksekliinde jiletli tel yaplmas planlanyor.

Söz konusu ihata duvarnn tren ray güzergah boyunca çevresinde yer alan eitim kurumlar, hastane ve AVM gibi araç ve yaya trafiinin aktif olduu yaplar bulunmasnn yan sra birbirileriyle diyalog ve akrabalk balar olan aile ilikilerini de kopararak kentin sosyal ve kültürel yapsna zarar verecei öngörülüyor.

Yaplmas planlanan projenin oluturaca sorun ve skntlar dile getiren Sivil Toplum Örgütleri bu proje ile kentin; eitim, sosyal, psikolojik ve ekonomik yaam ile yaam kalitesinin göz ard edildiine dikkati çektiler.

nsan esas alan projeler gelitirilmeli

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas bakanlnda bir araya gelen 21 sivil toplum örgütü, dari kurumlarn kente dair bir planlama yaparken teknolojik ve bilimsel verileri sosyal verilerle birletirip analizler yaparak insan esas alan projeler gelitirmesi gerektiini belirttiler.

Sivil toplum örgütlerinin ortaklaa yaymladklar basn bildirisinde, bu projenin Diyarbakr halkna hiçbir fayda salamayaca ve yaam kalitesini olumsuz etkileyecei dile getirildi.

Bildiride, Kent için çok önemli olan ve yaamn her alann ilgilendiren, bata yaya ulam olmak üzere kent dokusuna, ekonomiye, doaya, toplum ilikilerine vb. birçok konuya etki edecek bu uygulamann çok basit ve dar bir çerçevede ele alndn düünmekteyiz. Projenin bilimsel ve teknik yeterlilikten, toplumcu olmaktan ve kamu yararndan bu kadar uzak düzenlenmesi bizleri rahatsz etmektedir. denildi.

Mevcut tren hatt, çan gereklerine ve teknolojisine uygun hale getirilmeli

Olabilecek skntlarn yaanmamas için çözüm önerilerinin paylald bildirimde, u ifadelere yer verildi:

çalmalarn bir an önce durdurulmas, gerekli saha tespitleri, teknik veriler, çED raporu hazrlanarak ihtiyaç duyulan noktalarda uygulama yaplmasnn salanmal ve tama amacyla kullanlmak üzere ehrin dndan geçen ayr bir hat yaplmas ve yük trenleri ile ve tehlikeli madde sevkiyatnn bu hattan gerçekletirilmeli, mevcut hatt çan gereklerine ve teknolojisine uygun hale getirilmesi suretiyle sadece yolcu tama için kullanlmaldr.

Diyarbakr var olduu günden bugüne kadar tarihin her döneminde insanln izlerini biriktirmi ve günümüze kadar esiz deerde miras ve hafza brakmtr. Bu mirasa sahip çkmak, korumak ve gelecee tamak bu kentte yaayan, misafir olan veya görevli gelen her bireyin olduu gibi bütün kamu kurum ve kurulular, meslek örgütleri ve toplum dinamiklerinin sorumluluudur.

Bu minvalde, Sivil Toplum Örgütleri olarak; bu projenin yukarda saydmz sorun ve öneriler dikkate alnarak yeniden deerlendirilmesini istiyoruz açklamasnda bulunan STKlar, yeni bir plann ehrin bugüne kadarki geliimine uyum salayacak ekilde tasarlanp uygulamaya konulmasn desteklediklerini ifade ettiler.

Ana Sayfaya Git