Dolar Yükseldi Esnaf Şaşırdı!

Dün ABD Başkanı Donald Trump ve Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında dolar hızla yükseldi. Diyarbakır esnafı ne yapacağını şaşırdı.

Haberler 11.08.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerika Birleik Devletleri Bakan Trumpn sosyal medyada Türkiye ile ilgi vergi art yönündeki açklamas sonrasnda dolardaki yükseli hz kazanrken, dün Diyarbakrdaki Kapal çarda kuyumcu esnaf alverii durdurdu. Fiyatlarn anlk deimesi nedeniyle aknlk yaayan esnaf, duruma tepki gösterdi.

Sur ilçesindeki Kapal çarda gün boyu piyasalarn nabzn tutan Söz Haber ekibi, kuyumcu esnafnn görüüne bavurdu. Vatandalardan Fahrettin Nehir, Dolar artk Türkiyede her eyi etkiliyor. Türkiyede Dolar kullanm yasaklansn. Millet parasn bozsun, ekonomiye can versin. Millet Dolarlar yastk altnda bekletiyorlar, bozmalar lazm. Kimse çalmak istemiyor. Her gün Dolar yükseliyor. Benim Dolarm yok, olmasn da istemiyorum. Olsa bozdururdum. Böyle devam ederse daha çok yükselir. Sayn Cumhurbakanmz buna bir dur desin ifadelerini kulland.

FLZ YAA/ABAN YILMAZ

DYARBAKIR- Amerika merkezli finansal saldrya maruz kalan Türkiyede döviz kurundaki yükseli altn da tetikledi. Dün gün içinde ba döndürücü bir seyir izlen Dolar ve altn rekor seviyeleri gördü.

Amerika Birleik Devletleri Bakan Trumpn sosyal medyada Türkiye ile ilgi vergi art yönündeki beyanlarnn ardndan Dolardaki yükseli hz kazanrken, dün Diyarbakrdaki Kapal çarda kuyumcu esnaf alverii durdurdu. Fiyatlarn anlk deimesi nedeniyle aknlk yaayan esnaf, duruma tepki gösterdi.

Sur ilçesindeki Kapal çarda gün boyu piyasalarn nabzn tutan Diyarbakr Söz Gazetesi ekibi, kuyumcu esnafnn görülerini ald. te vatandalarn döviz ve altn ile ilgili görüleri;

TÜRKYEDE DOLAR KULLANIMI YASAKLANSIN

Fahrettin Nehir, Dolar artk Türkiyede her eyi etkiliyor. Türkiyede Dolar kullanm yasaklansn. Millet parasn bozsun, ekonomiye can versin. Millet Dolarlar yastk altnda bekletiyorlar, bozmalar lazm. Kimse çalmak istemiyor. Her gün Dolar yükseliyor. Benim Dolarm yok, olmasn da istemiyorum. Olsa bozdururdum. Böyle devam ederse daha çok yükselir. Sayn Cumhurbakanmz buna bir dur desin.

ALIVER YAPMIYORUZ

Abdulbasit Tofan, Dolar geçen yl bu vakitler 3 lirann altndayd. Bu yl altn ise son iki yln Ons/Dolar baznda çok düük seviyesindedir. Faka iç piyasamzda Dolar çok pahal olduu için Külçe Altn uan 230 Türk lirasna doru gidiyor. Biz kuyumcular olarak zor durumdayz. uan kepenk indirdik, alveri yapmyoruz. Bir süre böyle bekleyeceiz. Bakalm iç piyasamzda Dolar nereye gider diye. Sabah 6 liray geçti ve fiyatlar sürekli deiiyor, fakat alveri olmuyor. Bugün Merkez Bankasnn bir adm atmasn bekliyoruz. ç piyasaya ya Dolar sürecek, yada faizlerle ilgili bir karar verecek.

AMERKA LE OLAN GERGNLKLERDEN ÖTÜRÜ DÖVZDE YÜKSEL SÜRÜYOR

Tayyar allolu, Dolardaki yükseli d piyasalardan kaynakl. Amerika ile olan gerginliklerden ötürü dövizde yükseli sürüyor. Buda altna yansyor, bu yükseli bir süre daha da devam edecee benziyor. Öyle gözüküyor. Bu durumu bizi kötü etkiliyor. uan alveri durmu durumda. Gelen altna fiyat verdiimiz zaman fiyat düük diyorlar. Altn almnda ise Türk lirasndan ötürü durmu durumda. Piyasa kilitlenmi durumda.

AN YÜKSEL BZ ETKLYOR

Enis Erda, Döviz ve altnda uan çok ani yükseliler var. Bu piyasay çok etkiliyor. uan alm satm durmu durumda. Tektük alm satm var ama genelde piyasa çok durgun. Altnda yükseldii için bizim karmz oldu ama satamadktan sonra kar etmiiz bir önemi yok. Mühim olan düsün biz ciro çekelim. Fazla sat yapalm, sürümden kazanalm. imdi pahal olmu, satamyoruz, faydas yok. Ben bu saatten sonra fazla bir yükseli beklemiyorum, belki ileride düebilir de.

KUYUMCU SATTIINI TEKRAR YERNE KOYAMIYOR

Ylmaz Özakbulut, uan çarya giren çkan yok, altnn yükseliinden dolay ve kuyumcu sattn tekrar yerine koyamyor. çünkü ani yükseliler yaad için satyor zarar ediyor. uan alveri yapmyoruz. stanbula telefon açtk orada da alm satm yok. Bu durum ülke ekonomisi için büyük bir kayptr. Büyük irketler dar ihracat yaptklar için Dolar ve Avro ile yapyorlar. Bundan dolay ar bir zarar var. Bunun önüne geçilmesi lazm ama nasl bunu bizde bilmiyoruz. Biz elimizdeki altn paraya çevirdiimiz için bir kaybmz olmuyor ama esnaf arkadalarmz paray ellerlinde tuttularsa eer kesinlikle büyük kayplar var. Dünden bugüne altnn gramna 30 Türk liras zam geldi. Bu müthi bir para. Esnaf arkadalar sattklar gibi paray altna balasnlar. Bir hafta daha bu ekilde art olabilir diye tahmin ediyorum.

Ana Sayfaya Git