Dolar Yükseldi Esnaf Şaşırdı!

Dün ABD Başkanı Donald Trump ve Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında dolar hızla yükseldi. Diyarbakır esnafı ne yapacağını şaşırdı.

Dolar Yükseldi Esnaf Şaşırdı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın sosyal medyada Türkiye ile ilgi vergi artışı yönündeki açıklaması sonrasında dolardaki yükseliş hız kazanırken, dün Diyarbakır’daki Kapalı Çarşıda kuyumcu esnafı alışverişi durdurdu. Fiyatların anlık değişmesi nedeniyle şaşkınlık yaşayan esnaf, duruma tepki gösterdi.

Sur ilçesindeki Kapalı Çarşıda gün boyu piyasaların nabzını tutan Söz Haber ekibi, kuyumcu esnafının görüşüne başvurdu. Vatandaşlardan Fahrettin Nehir, “Dolar artık Türkiye’de her şeyi etkiliyor. Türkiye’de Dolar kullanımı yasaklansın. Millet parasını bozsun, ekonomiye can versin. Millet Dolarları yastık altında bekletiyorlar, bozmaları lazım. Kimse çalışmak istemiyor. Her gün Dolar yükseliyor. Benim Dolarım yok, olmasını da istemiyorum. Olsa bozdururdum. Böyle devam ederse daha çok yükselir. Sayın Cumhurbaşkanımız buna bir dur desin” ifadelerini kullandı.

FİLİZ YAŞA/ŞABAN YILMAZ

DİYARBAKIR- Amerika merkezli finansal saldırıya maruz kalan Türkiye’de döviz kurundaki yükseliş altını da tetikledi. Dün gün içinde baş döndürücü bir seyir izlen Dolar ve altın rekor seviyeleri gördü.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın sosyal medyada Türkiye ile ilgi vergi artışı yönündeki beyanlarının ardından Dolardaki yükseliş hız kazanırken, dün Diyarbakır’daki Kapalı Çarşıda kuyumcu esnafı alışverişi durdurdu. Fiyatların anlık değişmesi nedeniyle şaşkınlık yaşayan esnaf, duruma tepki gösterdi.

Sur ilçesindeki Kapalı Çarşıda gün boyu piyasaların nabzını tutan Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi, kuyumcu esnafının görüşlerini aldı. İşte vatandaşların döviz ve altın ile ilgili görüşleri;

“TÜRKİYE’DE DOLAR KULLANIMI YASAKLANSIN”

Fahrettin Nehir, “Dolar artık Türkiye’de her şeyi etkiliyor. Türkiye’de Dolar kullanımı yasaklansın. Millet parasını bozsun, ekonomiye can versin. Millet Dolarları yastık altında bekletiyorlar, bozmaları lazım. Kimse çalışmak istemiyor. Her gün Dolar yükseliyor. Benim Dolarım yok, olmasını da istemiyorum. Olsa bozdururdum. Böyle devam ederse daha çok yükselir. Sayın Cumhurbaşkanımız buna bir dur desin.”

“ALIŞVERİŞ YAPMIYORUZ”

Abdulbasit Tofan, “Dolar geçen yıl bu vakitler 3 liranın altındaydı. Bu yıl altın ise son iki yılın Ons/Dolar bazında çok düşük seviyesindedir. Faka iç piyasamızda Dolar çok pahalı olduğu için Külçe Altın şuan 230 Türk lirasına doğru gidiyor. Biz kuyumcular olarak zor durumdayız. Şuan kepenk indirdik, alışveriş yapmıyoruz. Bir süre böyle bekleyeceğiz. Bakalım iç piyasamızda Dolar nereye gider diye. Sabah 6 lirayı geçti ve fiyatlar sürekli değişiyor, fakat alışveriş olmuyor. Bugün Merkez Bankasının bir adım atmasını bekliyoruz. İç piyasaya ya Dolar sürecek, yada faizlerle ilgili bir karar verecek.”

“AMERİKA İLE OLAN GERGİNLİKLERDEN ÖTÜRÜ DÖVİZDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR”

Tayyar Şallıoğlu, “Dolardaki yükseliş dış piyasalardan kaynaklı. Amerika ile olan gerginliklerden ötürü dövizde yükseliş sürüyor. Buda altına yansıyor, bu yükseliş bir süre daha da devam edeceğe benziyor. Öyle gözüküyor. Bu durumu bizi kötü etkiliyor. Şuan alışveriş durmuş durumda. Gelen altına fiyat verdiğimiz zaman fiyat düşük diyorlar. Altın alımında ise Türk lirasından ötürü durmuş durumda. Piyasa kilitlenmiş durumda.”

“ANİ YÜKSELİŞ BİZİ ETKİLİYOR”

Enis Erdaş, “Döviz ve altında şuan çok ani yükselişler var. Bu piyasayı çok etkiliyor. Şuan alım satım durmuş durumda. Tektük alım satım var ama genelde piyasa çok durgun. Altında yükseldiği için bizim karımız oldu ama satamadıktan sonra kar etmişiz bir önemi yok. Mühim olan düşsün biz ciro çekelim. Fazla satış yapalım, sürümden kazanalım. Şimdi pahalı olmuş, satamıyoruz, faydası yok. Ben bu saatten sonra fazla bir yükseliş beklemiyorum, belki ileride düşebilir de.”

“KUYUMCU SATTIĞINI TEKRAR YERİNE KOYAMIYOR”

Yılmaz Özakbulut, “Şuan çarşıya giren çıkan yok, altının yükselişinden dolayı ve kuyumcu sattığını tekrar yerine koyamıyor. Çünkü ani yükselişler yaşadığı için satıyor zarar ediyor. Şuan alışveriş yapmıyoruz. İstanbul’a telefon açtık orada da alım satım yok. Bu durum ülke ekonomisi için büyük bir kayıptır. Büyük şirketler dışarı ihracat yaptıkları için Dolar ve Avro ile yapıyorlar. Bundan dolayı aşırı bir zarar var. Bunun önüne geçilmesi lazım ama nasıl bunu bizde bilmiyoruz. Biz elimizdeki altını paraya çevirdiğimiz için bir kaybımız olmuyor ama esnaf arkadaşlarımız parayı ellerlinde tuttularsa eğer kesinlikle büyük kayıpları var. Dünden bugüne altının gramına 30 Türk lirası zam geldi. Bu müthiş bir para. Esnaf arkadaşlar sattıkları gibi parayı altına bağlasınlar. Bir hafta daha bu şekilde artış olabilir diye tahmin ediyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler