Dört koldan soruşturma

D.Ü'de patlak veren skandal sağlık olayı, hekimlerde infial yarattı. Tabipler Odası, HIV virüsü şıyan kadının ameliyatı ile ilgili inceleme başlattırken, Sağlık bakanlığı da harekete geçti.

Haberler 02.01.2018 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D.Ü Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniinde, HIV virüsü tayan hamile kadnn sezaryen ameliyatna korulucu malzeme olmad için girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar ile hastene yönetimi ve rektörlüün tutumu hekimlerde infial yaratrken, Salk Bakanlna bal Tpta uzmanlk kurulunun yansra, Diyarbakr Tabip Odas da inceleme balattn açklad.

SORUTURMA BALATILDI

Tabipler Odas, nceleme sonucunda salk hakk ihlali, ayrmclk veya mesleki etik ihlal tespit edildii durumda ilgili kurullarmza da soruturulmas için iletilecektir denilirken, HIV virüsü tayan ç.K. adl kadnn 2.5 yl öncede ayn hastanede sezeryan ile doum yapt ve hastane tarafndan da bilinen bir vaka olduu ortaya çkt.

SAATLERDE BEKLETLM

Skandaln detaylarnda önce Devlet ardndan Kadn Douma en son Tp Fakültesine giden ç.Knn ilk olarak doum operasyonuna, nöbetçi olan Doç. Dr. F.F. girmek istemedi. 5.5 saat boyunca acil serviste bekletilen ç.K., Doç. Dr. E.A.nn operasyonu kabul etmesiyle ameliyathaneye alnd. Ancak koruyucu elbise ve malzemeler olmad için ameliyat balatlamad.

ÖNCE PARA STENLM

Ameliyat, saat 22.45te koruyucu malzemelerin gelmesiyle balad. Ancak operasyonun sonuna doru 2 aylk asistan D.D. ne elime batt diye alamaya balad. Ameliyata giren bir salk personelinin iddiasna göre; bölüm eflerinden Doç. Dr. E.A., operasyon için arandnda mesai d olduu için hasta yaknlarndan döner sermaye hesabna 1500 TL yatrlmasn istedi.

REKTÖR BRLERN KORUYOR

Öte yandan ulusal medyaya yansyan bir salk personelin iddiasna göre, Bölümdeki hocalar rektör koruyor. Açktan para veya döner sermaye üzerinden para yatrlmayan hastalara baklmyor. Para yatrmayanlarn tamamn asistanlara brakyorlar. Asistanlar hem poliklinik hem klinikte çalyor hem de nöbet tutuyor.

HABER MERKEZ

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniinde, HIV virüsü tayan hamile kadnn sezaryen ameliyatna korulucu malzeme olmad için girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar ile hastene yönetimi ve Dicle Üniversitesi rektörlüünün tutumu hekimlerde infial yaratrken, Salk Bakanlna bal Tpta uzmanlk kurulunun yansra, Diyarbakr Tabip Odas da inceleme balattn açklad. HIV virüsü tayan C.K. adl kadnn 2.5 yl öncede ayn hastanede sezeryan ile doum yapt ve hastane tarafndan da bilinen bir vaka olduu ortaya çkarken, skandaln seyri de netleti.

TABP ODASI NCELEME BALATTI

Güneydouda ad açklanmayan bir ilde yaayan ve HIV virisünü oför einden kapt belirtilen hamile 27 yandaki C.K.nin geçen hafta Dicle Üniversitesi Kadn Doum Kliniinde yaplan ameliyat öncesi ve cerrahi müdahale ve sonrasndaki gelimeler hekimler camiasnda infial yaratt. Diyarbakr Tayip Odas inceleme balatt. Tabip Odasndan yaplan açklamada, Türkiye ve özellikle bölgede birçok nedenden kaynakl salk sorunlaryla ile kar karya kalnd belirtilerek, öyle denildi:

Bu salk sorunlarnn nedenlerine göre çözülmesi ve bir daha yaanmamas hususunda Diyarbakrdaki dier salk meslek örgütleri ile birlikte yllardr mücadele vermekteyiz. En son 26 Aralk 2017 tarihinde Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi Kadn Doum Polikliniine bavuran HIV + Gebe hastann, hastaneye yatrlmasndan operasyona alnmasna kadar yaanan sorunlar duyum aldmz andan itibaren durumu takip etmekteyiz. Diyarbakr Tabip Odas yönetimi olarak mevcut olayla ilgili inceleme balatm durumdayz. nceleme sonucunda salk hakk ihlali, ayrmclk veya mesleki etik ihlal tespit edildii durumda ilgili kurullarmza da soruturulmas için iletilecektir.

2,5 YIL ÖNCEDE AMELYAT EDLM

HIV virisü tad gerekçesiyle baz doktorlarnda ameliyatna girmek istemedii, giren bir asistann da eline kaza ile ine batmas nedeniyle tedavi altna alnan 27 yandaki C.K. adl kadnn 2,5 yl öncede Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniinde sezeryan ile doum yapt bu nedenle hastane tarafndan bilinen bir vaka olduu belirtildi. Ameliyat srasnda ameliyata giren asistann kaza ile eline ine batmas ardndan klinikteki dier asistanlarn ise koruyucu ekipman olmamas ve sorunlar nedeniyle rapor alarak göreve gelmedikleri, hastane yönetimi ile yaplan görümelerden sonra sorunlarn giderilecei sözü üzerine görevlerine baladklar belirtildi.

5.5 SAAT BEKLETLD

Tp dünyasndan tepki çeken skandaln ayrntlar da ortaya çkt. ddiaya göre; 27 yandaki ç.K., geçen hafta devlet hastanesine bavurdu. Kadn Doum Hastanesine sevk edilen genç kadn, HIV tadn belirtince Dicle Üniversitesi Hastanesine gönderildi. Saat 16.00da hastaneye götürülen ç.K.nn doum operasyonuna, nöbetçi olan Doç. Dr. F.F. girmek istemedi. 5.5 saat boyunca acil serviste bekletilen ç.K., bölüm eflerinden Doç. Dr. E.A.nn operasyonu kabul etmesiyle 21.30da ameliyathaneye alnd.

Ancak koruyucu elbise ve malzemeler olmad için ameliyat balatlamad. Malzemeler Diyarbakr Kadn Hastalklar ve Doum Hastanesinden istendi. Ameliyat, saat 22.45te koruyucu malzemelerin gelmesiyle balad. Ancak operasyonun sonuna doru 2 aylk asistan D.D. ne elime batt diye alamaya balad. Bariyerli eldivenlerin de yüzde 100 koruyuculuununun olmad belirtildi.

Bebek ve D.D. müahedeye alnd. HIVli kadnn ameliyatna girmek istemeyen icapç doktor F.F.nin, gece kanamas olan baka bir hasta için çarlnca hastaneye gittii ve saat 02.00de ameliyat tamamlayp evine döndüü örenildi.

1500 TL STEM

Ameliyata giren bir salk personelinin iddiasna göre; bölüm eflerinden Doç. Dr. E.A., operasyon için arandnda mesai d olduu için hasta yaknlarndan döner sermaye hesabna 1500 TL yatrlmasn istedi. Hasta yaknlar Mesai balasn yatracaz deyince, ç.K. ameliyathaneye alnd.

smini vermek istemeyen baka bir salk personeli de Bölümdeki hocalar rektör koruyor. Açktan para veya döner sermaye üzerinden para yatrlmayan hastalara baklmyor. Para yatrmayanlarn tamamn asistanlara brakyorlar. Asistanlar hem poliklinik hem klinikte çalyor hem de nöbet tutuyor iddiasn ortaya att.

HIV KAMYONCU KOCASI BULATIRMI

27 yandaki ç.K.nn hikyesiyle ilgili detaylar da ortaya çkmaya balad. Hastane görevlilerine HIV virüsünün kendisine ehirleraras kamyon oförlüü yapan kocasndan bulatn söyleyen kadn, virüsü kaptktan sonra ilki 21 yandayken olmak üzere 2 kez doum yaptn anlatt. 3üncü doumda da skandalla karlat.

3 AYRI NCELEME VE SORUTURMADA

Skandalda idari zafiyetin olduu ortaya çkarken, Dicle Üniversitesi Rektörlüü ve hastane yönetiminin korucu malzeme olmad için ameliyata girmek istemeyen hekimlerle ilgili tutulan tutanaklar üzerine soruturma balatrken, Ameliyat giren, girmek istemeyen doktor ve asistanlar konu ile ilgili konumak istemezken, Salk Bakanlna bal Tpta uzmanlk kurulunun da soruturma balatabilecei belirtildi.

Ana Sayfaya Git