Dört koldan soruşturma

D.Ü'de patlak veren skandal sağlık olayı, hekimlerde infial yarattı. Tabipler Odası, HIV virüsü şıyan kadının ameliyatı ile ilgili inceleme başlattırken, Sağlık bakanlığı da harekete geçti.

Dört koldan soruşturma

D.Ü Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği'nde, HIV virüsü taşıyan hamile kadının sezaryen ameliyatına korulucu malzeme olmadığı için girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar ile hastene yönetimi ve rektörlüğün tutumu hekimlerde infial yaratırken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tıp'ta uzmanlık kurulunun yansıra, Diyarbakır Tabip Odası da inceleme başlattığını açıkladı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Tabipler Odası, "İnceleme sonucunda sağlık hakkı ihlali, ayrımcılık veya mesleki etik ihlal tespit edildiği durumda ilgili kurullarımıza da soruşturulması için iletilecektir" denilirken, HIV virüsü taşıyan Ç.K. adlı kadının 2.5 yıl öncede aynı hastanede sezeryan ile doğum yaptığı ve hastane tarafından da bilinen bir vaka olduğu ortaya çıktı.

SAATLERDE BEKLETİLMİŞ

Skandalın detaylarında önce Devlet ardından Kadın Doğum'a en son Tıp Fakültesine giden Ç.K'nın ilk olarak doğum operasyonuna, nöbetçi olan Doç. Dr. F.F. girmek istemedi. 5.5 saat boyunca acil serviste bekletilen Ç.K., Doç. Dr. E.A.’nın operasyonu kabul etmesiyle ameliyathaneye alındı. Ancak koruyucu elbise ve malzemeler olmadığı için ameliyat başlatılamadı.

ÖNCE PARA İSTENİLMİŞ

Ameliyat, saat 22.45’te koruyucu malzemelerin gelmesiyle başladı. Ancak operasyonun sonuna doğru 2 aylık asistan D.D. “İğne elime battı” diye ağlamaya başladı. Ameliyata giren bir sağlık personelinin iddiasına göre; bölüm şeflerinden Doç. Dr. E.A., operasyon için arandığında mesai dışı olduğu için hasta yakınlarından döner sermaye hesabına 1500 TL yatırılmasını istedi.

REKTÖR BİRİLERİNİ KORUYOR

Öte yandan ulusal medyaya yansıyan bir sağlık personelin iddiasına göre, “Bölümdeki hocaları rektör koruyor. Açıktan para veya döner sermaye üzerinden para yatırılmayan hastalara bakılmıyor. Para yatırmayanların tamamını asistanlara bırakıyorlar. Asistanlar hem poliklinik hem klinikte çalışıyor hem de nöbet tutuyor.”

HABER MERKEZİ

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği'nde, HIV virüsü taşıyan hamile kadının sezaryen ameliyatına korulucu malzeme olmadığı için girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar ile hastene yönetimi ve Dicle Üniversitesi rektörlüğünün tutumu hekimlerde infial yaratırken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tıp'ta uzmanlık kurulunun yansıra, Diyarbakır Tabip Odası da inceleme başlattığını açıkladı. HIV virüsü taşıyan C.K. adlı kadının 2.5 yıl öncede aynı hastanede sezeryan ile doğum yaptığı ve hastane tarafından da bilinen bir vaka olduğu ortaya çıkarken, skandalın seyri de netleşti.

TABİP ODASI İNCELEME BAŞLATTI

Güneydoğu'da adı açıklanmayan bir ilde yaşayan ve HIV virisünü şoför eşinden kaptığı belirtilen hamile 27 yaşındaki C.K.'nin geçen hafta Dicle Üniversitesi Kadın Doğum Kliniğinde yapılan ameliyat öncesi ve cerrahi müdahale ve sonrasındaki gelişmeler hekimler camiasında infial yarattı. Diyarbakır Tayip Odası inceleme başlattı. Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve özellikle bölgede birçok nedenden kaynaklı sağlık sorunlarıyla ile karşı karşıya kalındığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Bu sağlık sorunlarının nedenlerine göre çözülmesi ve bir daha yaşanmaması hususunda Diyarbakır'daki diğer sağlık meslek örgütleri ile birlikte yıllardır mücadele vermekteyiz. En son 26 Aralık 2017 tarihinde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran HIV + Gebe hastanın, hastaneye yatırılmasından operasyona alınmasına kadar yaşanan sorunları duyum aldığımız andan itibaren durumu takip etmekteyiz. Diyarbakır Tabip Odası yönetimi olarak mevcut olayla ilgili inceleme başlatmış durumdayız. İnceleme sonucunda sağlık hakkı ihlali, ayrımcılık veya mesleki etik ihlal tespit edildiği durumda ilgili kurullarımıza da soruşturulması için iletilecektir."

2,5 YIL ÖNCEDE AMELİYAT EDİLMİŞ

HIV virisü taşıdığı gerekçesiyle bazı doktorlarında ameliyatına girmek istemediği, giren bir asistanın da eline kaza ile iğne batması nedeniyle tedavi altına alınan 27 yaşındaki C.K. adlı kadının 2,5 yıl öncede Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği'nde sezeryan ile doğum yaptığı bu nedenle hastane tarafından bilinen bir vaka olduğu belirtildi. Ameliyat sırasında ameliyata giren asistanın kaza ile eline iğne batması ardından klinikteki diğer asistanların ise koruyucu ekipman olmaması ve sorunlar nedeniyle rapor alarak göreve gelmedikleri, hastane yönetimi ile yapılan görüşmelerden sonra sorunların giderileceği sözü üzerine görevlerine başladıkları belirtildi.

5.5 SAAT BEKLETİLDİ

Tıp dünyasından tepki çeken skandalın ayrıntıları da ortaya çıktı. İddiaya göre; 27 yaşındaki Ç.K., geçen hafta devlet hastanesine başvurdu. Kadın Doğum Hastanesi’ne sevk edilen genç kadın, HIV taşıdığını belirtince Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi. Saat 16.00’da hastaneye götürülen Ç.K.’nın doğum operasyonuna, nöbetçi olan Doç. Dr. F.F. girmek istemedi. 5.5 saat boyunca acil serviste bekletilen Ç.K., bölüm şeflerinden Doç. Dr. E.A.’nın operasyonu kabul etmesiyle 21.30’da ameliyathaneye alındı.

Ancak koruyucu elbise ve malzemeler olmadığı için ameliyat başlatılamadı. Malzemeler Diyarbakır Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nden istendi. Ameliyat, saat 22.45’te koruyucu malzemelerin gelmesiyle başladı. Ancak operasyonun sonuna doğru 2 aylık asistan D.D. “İğne elime battı” diye ağlamaya başladı. Bariyerli eldivenlerin de yüzde 100 koruyuculuğununun olmadığı belirtildi.

Bebek ve D.D. müşahedeye alındı. HIV’li kadının ameliyatına girmek istemeyen icapçı doktor F.F.’nin, gece kanaması olan başka bir hasta için çağrılınca hastaneye gittiği ve saat 02.00’de ameliyatı tamamlayıp evine döndüğü öğrenildi.

1500 TL İSTEMİŞ

Ameliyata giren bir sağlık personelinin iddiasına göre; bölüm şeflerinden Doç. Dr. E.A., operasyon için arandığında mesai dışı olduğu için hasta yakınlarından döner sermaye hesabına 1500 TL yatırılmasını istedi. Hasta yakınları “Mesai başlasın yatıracağız” deyince, Ç.K. ameliyathaneye alındı.

İsmini vermek istemeyen başka bir sağlık personeli de “Bölümdeki hocaları rektör koruyor. Açıktan para veya döner sermaye üzerinden para yatırılmayan hastalara bakılmıyor. Para yatırmayanların tamamını asistanlara bırakıyorlar. Asistanlar hem poliklinik hem klinikte çalışıyor hem de nöbet tutuyor” iddiasını ortaya attı.

HIV’İ KAMYONCU KOCASI BULAŞTIRMIŞ

27 yaşındaki Ç.K.’nın hikâyesiyle ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Hastane görevlilerine HIV virüsünün kendisine şehirlerarası kamyon şoförlüğü yapan kocasından bulaştığını söyleyen kadın, virüsü kaptıktan sonra ilki 21 yaşındayken olmak üzere 2 kez doğum yaptığını anlattı. 3’üncü doğumda da skandalla karşılaştı.

3 AYRI İNCELEME VE SORUŞTURMADA

Skandalda idari zafiyetin olduğu ortaya çıkarken, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ve hastane yönetiminin korucu malzeme olmadığı için ameliyata girmek istemeyen hekimlerle ilgili tutulan tutanaklar üzerine soruşturma başlatırken, Ameliyatı giren, girmek istemeyen doktor ve asistanlar konu ile ilgili konuşmak istemezken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tıp'ta uzmanlık kurulunun da soruşturma başlatabileceği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz