DTSO Kadın Meclisi İstanbul Sözleşmesi’ni savundu

İstanbul Sözleşmesini savunan DTSO Kadın Meclisi, “İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi veya herhangi bir maddesine şerh konulması kadın cinayetlerini ve ‘cezasızlık’ kültürünü tetikleyecektir" açıklamasında bulundu.

Haberler 19.08.2020 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Sanayi ve Ticaret Odas (DTSO) Kadn Meclisi, son zamanlarda ülkede yaanan kadn cinayetlerine ilikin yazl basn açklamas yapt. Türkiyede her ay ortalama 25 ila 30 kadnn öldürüldüü belirtilen açklamada, yaanan kadn cinayetlerinin erk ablona göre ekillenmesinden kaynakland belirtildi. Açklamada, stanbul Sözlemesinin iptal tartmalarnn son bulsun çars yapld.

KADINLAR HAYATA KORKARAK YAKLAIYOR

Yaplan açklamada u ifadelere yer verildi: iddete maruz kalmamak, ölümle yüzlememek ve hayatn güvende tutmak için toplumdan izole olan kadnlar yaam içerisinde kendilerini kstlamakta ve hayata korkarak yaklamaktalar. Yine ayn nedenle, özellikle ekonomik alanda kendine yer edinememekte, tedirgin yaklamakta, geri planda kalmaktadrlar. nsani bir düzen, güvenlik ve istikrar için toplumsal ibirlii yaparak, iddetle mücadele etmenin elzem olduunu savunuyoruz.

NSAN HAKLARI TARTIMAYA AçIK DELDR

Türkiye, 2011 ylnda stanbulda imzaya açlan Kadnlara Yönelik iddet ve Ev çi iddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkndaki Avrupa Konseyi Sözlemesini, dier adyla stanbul Sözlemesini ilk imzalayan ülke olmutur. stanbul Sözlemesi, bata cinsiyet nedeniyle kadnlara uygulanan iddet olmak üzere iddete urayan her bireyi korumay ve iddeti önlemeyi esas alan uluslararas bir sözlemedir. Kadnlar ve çocuklar bata olmak üzere, herhangi bir ayrm gözetmeksizin, bir insann cinsiyeti nedeniyle zulme maruz braklmasnn önlenmesi, zulme maruz braklanlarn korunmas ve bunu uygulayanlarn gerektii ekilde cezalandrlmas için devletlere yol gösteren uluslararas bir metindir. stanbul Sözlemesi, Temel nsan Haklarna dayanr ve nsan Haklar tartmaya açk bir hak deildir. Bu anlamda suça teebbüsün azalmas ve suçlularn ceza almas için hayati önem tayan stanbul Sözlemesinin iptal edilmesi veya herhangi bir maddesine erh konulmas kadn cinayetlerini ve cezaszlk kültürünü tetikleyecektir.

Bu amaçla kadn bata olmak üzere sözlemede tanmland gibi her alanda iddetin artk son bulmas amacyla sözlemenin uygulanmasn ve stanbul Sözlemesinin iptal tartmalarnn son bulmasn talep etmekteyiz.

Ana Sayfaya Git