"Dünden Bugüne Toplu Katliamlar ve Halepçe Katliamı" paneli

Mustazaflar Cemiyeti'nin organize ettiği "Dünden Bugüne Toplu Katliamlar ve Halepçe Katliamı" panelinde yakın tarihimizde yaşanan toplu katliamların perdearkası anlatıldı.

Haberler 18.03.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakr ubesi tarafndan Diyarbakrda düzenlenen Dünden Bugüne Toplu Katliamlar ve Halepçe Katliam panelinde konuan panelistler Olcay Ersoy, Ercan enol ve Sidar Ergül vermi olduklar önemli mesajlarn yani sra yakn tarihimize de k tuttular.

Geçmiten günümüze yaanan katliamlarla birlikte Halepçe soykrmna deinilen panelde, emperyalizmin, her dönemde hedefinin slam ve Müslümanlar olduuna vurgu yapld.

slam beldelerinin ve Kürdistan corafyasnn lai Kelimetullah adna nice bedeller ödedii belirtilen panelde, söz konusu durumlarn Müslümanlar ittihada, ittifaka, birlik ve beraberlie daha da sevk etmesi gerektii kaydedildi.

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan panelde, Mustazaflar Cemiyeti yöneticilerinden Üzeyr Yuva yapm olduu açl konumasnda her sene, 18-23 Mart Dünya Mustazaflar Haftas kapsamnda etkinlikler düzenlediklerini, etkinlikleri düzenlemedeki amaçlarnn mazlumu anmak ve zalimleri de lanetlemek olduunu belirtti.

Yuva, Mazlum, hatrlanmay hak ettii gibi zalim de lanet edilmeyi hak ediyor. 16 Mart 1988de Halepçede korkunç bir vahet ilenmitir. Hiroima ve Nagazakiye atlan kimyasal bombalardan sonra onlara denk gelebilecek bir vahet ilenmitir. Kadn, çocuk, yal demeden 5 bine yakn insan kym gerçekletirildi. Zalim, hangi dönemde olursa olsun bu vahetlerini Müslümanlarn içindeki taeronlaryla gerçekletiriyor. Tabi bu bize daha ac veriyor. dedi.

Gazeteci Olcay Ersoy, hem dünyada hem slam corafyasnda hem de bölgemizde dünden bugüne dek bilinen ve bilinmeyen katliamlara deinerek, söz konusu katliamlar üzerinden deerlendirmelerde bulundu.

Bu ülkenin bana gelenler büyük zulümlere imza attlar

Türkiye Cumhuriyetinin kurulu yllarnda yaanan zulüm ve katliamlar anlatan Ersoy, Emperyalist igalcilere kar istiklal harbi verilirken, Anadolunun tüm medreselerinden ve köylerinden insanlar akn akn cephelere gittiler. Yeter ki küffar bu topraklar igal etmesin. Hilafetin merkezini yktlar, en azndan geriye kalann yok edip talan etmesinler diye bir mücadele gösterdiler. Bu ülke ina edilirken, kurulurken çok büyük bedeller ödenmiti. Rabbimiz, bu insanlara bir muzafferiyet nasip etti, fakat maalesef bu ülkenin bana gelenler, bu ülkeyi idare edenler, özellikle 1923 ve 1950 yllar arasnda büyük zulümlere imza attlar. ifadelerini kulland.

eriat uygulamalarn toplumun içerisinden kaldrmaya çaltlar

Ersoy, Osmanl, hilafetin merkeziydi. Fakat yeni kurulan devlette Ola ki hilafete dönü olmasn. diye slami ne varsa yok etmeye çaltlar. eriat uygulamalarn toplumun içerisinden kaldrmaya çaltlar. Bunu devletin kurumlarnda yaptlar, yetmedi, Halk da yaamasn. dediler ve büyük katliamlara imza attlar. Yeni devlet kuruldu ve bu devlet Türkçü, ulus bir anlay üzerine bina edilmek istendi. slami bir devlet deil! Biz, bir mücadele gösterdik. Halk, stiklal Harbinde Lazyla, çerkeziyle, Türküyle, Kürdüyle bütün olarak bir mücadele gösterdi. Bu mücadele daha müreffeh bir gelecekte yaamak içindi. Emperyalist ve Batllara kar gösterildi. Fakat bu ümmete Batclarn verdii zarar, Batllarn verdii zarardan çok daha fazla oldu. eklinde konutu.

Bu halk, inancndan ve etnik aidiyetinden ötürü katliamlara urad

Ersoy, konumasn öyle sürdürdü:

Bu halk, kimi zaman inancndan kimi zaman da etnik aidiyetinden ötürü katliamlara urad. Ve maalesef, sözüm ona yazlm tarih de bunlar hiç anlatmad. Anlatt, ama nasl anlatt biliyor musunuz? Hep, isyan diye anlatt. Kim, niçin ayaklanm? Herkesin hali vakti yerindeyken isyan eder mi? Etmez elbette. Bunu da çocuklarmza 2019 ylna kadar da kitaplarda okuttular. eyh Said haa ngilizlerle ibirlii yapm, Seyyid Rza, bilmem kimlerle i tutmu. diyerek hem insanlar katlettiler hem de itibarlarn zedelemeye çaltlar. Bu katliam, cinayet ve soykrmlara direnenlerin tek gayesi vard: slam ve slamn iarlarn ayakta tutmak. Bata eyh Said Hazretleri olmak üzere.

eyh Halid isyannn perde arkas

Ders kitaplarnda isyan diye nitelendirilen bakaldrlarn gerçekleri yanstmadna dikkat çeken Ersoy, söz konusu isyanlarn perde arkasndaki gerçeklerine bakldnda, isyanc kabul edilen insanlarn aslnda slamn mukaddesatlarna sahip çktnn görüleceine iaret etti.

Konuya ilikin bir örnek veren Ersoy, öyle konutu: 1927 ylnda Muun Garniçok diye bir köyü var. 1923te balayan zulmü ina süreci 1927e gelindiinde artk öyle bir hal almt ki bölgedeki asker o kadar pervaszlamt ki stiklal Mahkemelerinin kararlaryla atlm cinayet ve katliamlarn dnda, bir de askerlerin bana buyruk yapm olduklar olaylar ve hadiseler vard. O kadar tolere edilmilerdi ki bu zulmü yapmak için kendilerinde bir cesaret bulup bu zulmü yapyordular.

Hedef slam ve Müslümanlard

eyh Said Hazretleri ve 46 yareninin nasl acmaszca ve nasl vicdanszca idam sehpasna götürüldüklerini hepimiz biliyoruz. diyen Ersoy, eyh Said, bir direni gösterdi. Niçindi o direni? lai Kelimetullah içindi. Yeni bir devlet, yeni bir sistem ina ediliyor, fakat slamn iarlarn çineyerek! eyh Said bunu kabul etmiyordu. Sadece eyh Said mi, hayr. Tüm limlerimiz bunu kabul etmiyordu. Hiç kimse sistemle ibirliine girmedi. O yüzden Dousundan Batsna birçok lim, stiklal Mahkemeleri tarafndan idam sehpasna çkarld. nsann, insafszca katledilmesinden bahsediyoruz. ifadelerini kulland.

Birlik ve bütünlüü yakalamadmz müddetçe saldrlar devam edecektir

Ersoy, son olarak unlar kaydetti: Birlik ve bütünlüü yakalamadmz müddetçe, ona ulaamadmz müddetçe saldrlar hep devam edecektir. Gerek yerli ibirlikçilerin, kukla rejimlerin eliyle bu olacaktr, gerek küresel emperyalizm, gelecek ve topraklarmz igal edecektir. Afganistanda Sovyet igali bitti, 2001de ABD igali balad. Binlerce kardeimiz bu igallerde hayatn kaybetti, katledildi. Bir buçuk milyon Müslüman kardeimiz sadece Cezayirde Franszlar tarafndan katledildi.

Aratrmac Yazar Sidar Ergül de Halepçe katliamnn doru anlalmas adna Irak Kürdistannda Irak Kürdlerinin siyasi ve bamszlk mücadelelerine, ran Irak Savana ve Saddamn gerçekletirdii Enfal operasyonuna deinerek çkarmlarda bulundu.

Halepçe katliam öncesi Enfal operasyonu

Halepçe katliam öncesi bölgede gelien hadiseleri aktaran Ergül, Enfal operasyonu, Iraktaki Baas rejimi ve Saddam iktidarnn Müslüman Kürdlere yönelik olarak tertipledii, genel olarak, 1970 1988 yllar arasnda yürütülen, devlet tarafndan organize edilmi sistematik, planl, programl, Kürdleri, asimile etmek, yozlatrmak, Kürdleri Kürdlükten ve slamdan uzaklatrmak, Araplatrmak olarak karmza çkmaktadr. Eitim ve kültür politikalaryla Kürdler, Araplatrlacaktr. diye konutu.

Soykrm faaliyetlerine meruiyet klf üretmeye çaltlar

Saddamn Halepçe katliam öncesi gerçekletirdii operasyonlara Enfal adnn verilmesinin çok manidar olduunu söyleyen Ergül, Enfal, Kuran- Kerimde bir Surenin addr. Kelime anlam, Savata elde edilen ganimet. demektir. Burada, Saddam Hüseyin ve ekibinin, slami, dini terim ve kavramlar kendi eytani amaçlarna, zulümlerine, asimilasyon faaliyetlerine klf yaparak, bir nevi batl Hak gibi ters yüz ederek, yapmak istedii soykrm faaliyetlerine, bir meruiyet klf üretmeye çaltn görmekteyiz. Bu operasyonda 180 bin Müslüman Kürd, Saddam rejimi tarafndan katledilmitir. 60 bin çocuk yetim ve 35 bin kadn, dul kalmtr. deerlendirmesinde bulundu.

Hiroimada kullanlan atom bombasndan oluan gazdan 4 kat daha fazla tesir uyandrmtr

Halepçede katliama giden süreci anlatan Ergül, son olarak unlar söyledi:

Halepçeye, Kürdlerin Hiroimas diyebiliriz. 6 bin 357 Müslüman, zehirlenerek ya da yanarak can vermitir. 14 bin 765 kii de farkl ekillerde yaralanmtr. Saddamn kimyasal saldrs sadece Halepçeye yaplmamtr. Irak ran sava srasnda da kimyasal saldrlar nedeniyle 80 bin kii katledilmitir. Halepçede kullanlan gazn tesiri, Hiroimada kullanlan atom bombasndan oluan gazdan 4 kat daha fazla tesir uyandrmtr.

HÜDA PAR Diyarbakr Merkez Sur lçe Bakan Ercan enol ise konuya ilikin Kürtçe deerlendirmede bulundu. enol, Müslümanlarn tarihten ders ve ibret alarak artk uyanma çarsnda bulundu. Panale; HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Osman Akta, birçok STK temsilcisi ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git