Eğitim alarm veriyor

Velilerden farklı isimler adı altında para istenilmesi, öğrenci servislerinde fahiş fiyat uygulaması Diyarbakır'da "Eğitim ve Öğretim'de" neler oluyor sorusunu gündeme getirirken, staj yapmak isteyen öğrenciler ise çile çekiyor.

Haberler 22.09.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda okullar bu ylda her açdan sorunlarla açld. Özellikle örencilerden yardmc kitap ad altnda para talep edilmesi, servisçilerden rüvet talep edildii iddialar havada uçuurken, çou okulun pandemi yasaklarnda yenilenmesinin yaplmayarak yüz yüze eitimin balad tarihlerde çalmalara balanmas ile birçok örencinin farkl okullara nakledilmesi eitim çilesi olarak yorumland.

NERESNDEN TUTSANIZ ELNZDE KALIYOR

Yüz yüze eitimde ikinci hafta geride brakrken, Diyarbakrda eitim alarm vermeye devam ediyor. Deyim yerindeyse neresinden tutsanz elinizde kalan eitim sisteminde bölgenin kaderinin bu alanda hiçbir deiimin olmad, kötü yönetim sayesinde bir kez daha gözler önüne serildi.

Diyarbakr Söz Gazetesinin dünkü manetten duyurduu Servisçiler; rüvet istiyorlar balyla yaynlan haberde Diyarbakrda servis ücretlerinin yüksek olmasnn komisyon ve rüvetlerden kaynakl olduu iddia edilmi ve servis sürücüleri irketlerin kapanmasn ve komisyon ile rüvetin ortadan kalkmasn istediklerine ilikin haber geni yank uyandrmt.

DAR GELRL ALELER ZORDA

Dünkü manetin yanks hala sürerken bu seferde çou okulda örenci ve velilerden yardmc kaynak kitap ve benzeri isimler altnda okul yönetiminin talep ettii ücretler özellikle dar gelirli ailelerin tepkisini çekiyor.

STAJ YAPMAK STEYEN ÖRENCLER MADUR OLDU

Eitimde öngörüsüzlüe bir örnekte Atatürk Salk Meslek Lisesinde staj yapmak isteyen örencilerin madur edilmesiyle sonuçlanan olayda yaand.

10 Eylül tarihinde Atatürk Salk Meslek Lisesinde staj toplant yapld. Bu toplantda staj formlar dolduruldu. Velilerin verdii bilgiye göre 12.snflar 15,16,17 Eylül tarihlerinde 3 gün okula gitmedi. 10 Eylül tarihli toplantda okul idarecilerinin 3 gün okula gelmeyen örencilerden kan tahlili ve tek bir banka ubesine staj hesabn istemesi yerine yalnzca bir gün içinde bunun halledilmesini istemesi ilgili banka ubesi önünde uzun kuyruklarn olumasna neden oldu. Örenciler ve veliler duruma tepki gösterdi.

MEB YÖNETCLER VE OKUL DARECLER BUNU DÜÜNEMYORLAR

smini vermek istemeyen bir veli yapt açklamada, 6 Eylülde okullar açld. Bugün 20 Eylül. 10.09.2021 tarihinde Atatürk Salk Meslek Lisesinde toplant yapld. Bu toplantda staj formlar dolduruldu.12.snflar 15,16,17 Eylül tarihlerinde. 3 gün okula gitmediler. Oysaki 10 Eylül tarihli toplantda okul idarecileri açklama yapp 3 gün okula gelmediiniz sürede kan tahlilinizi ve tesisler akbank ubesinde staj hesabnz açn diyebilirlerdi.Bugün saat 13.00 ten sonra örencileri brakmlar.Gidin bugün son gün kan tahlili ve staj hesab açn.Yarn her kes bu belgeleri getirsin hastaneye vereceiz demiler. Okul Ahmet Kaya Caddesinin son duranda kimi çocuklar belediye otobüsüyle 40 veya 50 dakika eve ulayor. Bu çocuklar bugün öleden sonra nasl kan tahlili yapacak, yapsa dahi bugün sonucu hemen çkacak m ayrca çocuklar 18 ya alt hesap açabilmeleri için anne ve babalarnn imzas ve izninin olmas gerekir. Bu hesabn açlmas da 10 dakika sürüyor. Bu ilemi de banka ubelerinde gie görevlileri yapmyor sadece müteri temsilcileri yapyor. Tesisler Akbank ubesinde de 2 veya 3 tane bireysel müteri temsilcisi var. Okul yöneticileri plan ve program yapmadan aratrmadan 12.snf örenci ve velilerini pandemide hastane ve tek banka ubesine yönlendirip toplum, örenci ve veli saln düünmeden bugün bu ilemleri yapn yarn belgeleri getirin örenciyi veliyi germenin strese sokmann bir anlamnn olmadn düünüyorum. Bu konuda plan ve programl çalsalar daha iyi olmaz m biz veliler bunu düünüyorsak l ilçe MEB yöneticileri ve okul idarecileri bunu düünemiyorlar eklinde konutu.

ALELERDEN TALEP EDLENLER

Öte yandan Türkiye genelinde okullarn yüz yüze eitime açlmas bir yandan sevindirirken öte yandan yardmc kaynak kitap ve benzeri isimler altnda okul yönetiminin talep ettii ücretler özellikle dar gelirli ailelerin tepkisini çekiyor.

Okullarn yardmc kaynak kitap, fotokopi çekim ücreti, temizlik ad altnda alnan ve okul masraflar için ailelere dayatlan ücretler maduriyetlere neden olduu gibi tepkileri de beraberinde getiriyor.

Yaklak 500 bin örencinin eitim öretime balad Diyarbakrda snf mevcutlarnn düürülmemesi ve yeterli hijyen koullarnn salanamamas nedeniyle baz örenci velileri, örencilerini okuduu okula gidip snf temizliyorlar.

Okullarda gereken temizlie önem verilmediini ve bu nedenle çocuklarnn hijyensiz ortamlarda eitim görmesinden rahatsz olduklarn ifade eden örenci velisi Hanifi Aygur, kirli snflara kendisinin de ahit olduunu anlatt.

Aygur, Geçen gün çocuumun okulluna gittim ve snflarn toz ve kir içerisinde olduunu gördüm. Öretmene, snflarn neden bu kadar kirli olduunu sorunca o da bana okulda temizlik elemannn az olmas nedeniyle her taraf temizleyemediklerini söyledi. Biz de çocuklarmzn sal için veliler olarak kendi aramzda para toplayarak temizlik malzemelerini aldk ve haftada en az 2 sefer çocuklarmzn snflarn temizliyoruz. dedi.

DEVLET OKULLARINDA SÖZDE ÜCRETSZ ETM VAR

Eitim sisteminin ticarete çevrildiini savunan Aygur, unlar söyledi: Devlet okullarnda kaytlar ücretsiz ama kayt öncesi ba ad altnda ücret, anaokullarnda ise abla paras ad altnda aylk ücret isteniliyor. Bu da yetmezmi gibi Milli Eitim Bakanlnn datt kitaplarn yetersiz olduu nedeniyle yardmc kitaplarn alnmas için bizlerden kitap, fotokopi, örtü paras, dezenfektan, slak mendil ve A4 fotokopi kd gibi malzemeler isteniliyor. Eer kitaplarnz ie yaramyorsa bunlar basarak aaçlar bo yere kesmeyin.

BRLERNE RANT SALAYACAKSINIZ DYE BZE KÜLFET çIKARMAYIN

Yaanan maduriyetlere son verilmesi için yetkililerin çalma balatmas gerektiini söyleyen Aygur, Bir taraftan ücretsiz kitap veriyoruz diyerek propaganda yapacaksnz ama dattnz kitaplar ise çocuklar için yetersiz olacak ve vatanda ek kitap almaya zorlayacak. Bu duruma da göz yumacaksnz. Bu kabul edilemez bir durumdur. Birilerine rant salayacaksnz diye ebeveynlere külfet çkarmayn. çocuklarmzn okullarda salkl bir ekilde eitim görmelerini istiyoruz. Yetkililer sesimizi duysun ve biran önce bu soygunlara son versinler diye konutu.

Ana Sayfaya Git