Eğitim alarm veriyor

Velilerden farklı isimler adı altında para istenilmesi, öğrenci servislerinde fahiş fiyat uygulaması Diyarbakır'da "Eğitim ve Öğretim'de" neler oluyor sorusunu gündeme getirirken, staj yapmak isteyen öğrenciler ise çile çekiyor.

Eğitim alarm veriyor

Diyarbakır’da okullar bu yılda her açıdan sorunlarla açıldı. Özellikle öğrencilerden yardımcı kitap adı altında para talep edilmesi, servisçilerden rüşvet talep edildiği iddiaları havada uçuşurken, çoğu okulun pandemi yasaklarında yenilenmesinin yapılmayarak yüz yüze eğitimin başladığı tarihlerde çalışmalara başlanması ile birçok öğrencinin farklı okullara nakledilmesi “eğitim çilesi” olarak yorumlandı.

NERESİNDEN TUTSANIZ ELİNİZDE KALIYOR

Yüz yüze eğitimde ikinci hafta geride bırakırken, Diyarbakır’da eğitim alarm vermeye devam ediyor. Deyim yerindeyse neresinden tutsanız elinizde kalan eğitim sisteminde bölgenin kaderinin bu alanda hiçbir değişimin olmadığı, kötü yönetim sayesinde bir kez daha gözler önüne serildi. 

Diyarbakır Söz Gazetesi’nin dünkü manşetten duyurduğu “Servisçiler; rüşvet istiyorlar” başlığıyla yayınlan haberde Diyarbakır’da servis ücretlerinin yüksek olmasının komisyon ve rüşvetlerden kaynaklı olduğu iddia edilmiş ve servis sürücüleri şirketlerin kapanmasını ve komisyon ile rüşvetin ortadan kalkmasını istediklerine ilişkin haber geniş yankı uyandırmıştı.

DAR GELİRLİ AİLELER ZORDA

Dünkü manşetin yankısı hala sürerken bu seferde çoğu okulda öğrenci ve velilerden yardımcı kaynak kitap ve benzeri isimler altında okul yönetiminin talep ettiği ücretler özellikle dar gelirli ailelerin tepkisini çekiyor.

STAJ YAPMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLDU

Eğitimde öngörüsüzlüğe bir örnekte Atatürk Sağlık Meslek Lisesinde staj yapmak isteyen öğrencilerin mağdur edilmesiyle sonuçlanan olayda yaşandı.

10 Eylül tarihinde Atatürk Sağlık Meslek Lisesinde staj toplantı yapıldı. Bu toplantıda staj formları dolduruldu. Velilerin verdiği bilgiye göre 12.sınıflar 15,16,17 Eylül tarihlerinde 3 gün okula gitmedi. 10 Eylül tarihli toplantıda okul idarecilerinin 3 gün okula gelmeyen öğrencilerden kan tahlili ve tek bir banka şubesine staj hesabını istemesi yerine yalnızca bir gün içinde bunun halledilmesini istemesi ilgili banka şubesi önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Öğrenciler ve veliler duruma tepki gösterdi.

“MEB YÖNETİCİLERİ VE OKUL İDARECİLERİ BUNU DÜŞÜNEMİYORLAR”

İsmini vermek istemeyen bir veli yaptığı açıklamada, “6 Eylülde okullar açıldı. Bugün 20 Eylül. 10.09.2021 tarihinde Atatürk Sağlık Meslek Lisesinde toplantı yapıldı. Bu toplantıda staj formları dolduruldu.12.sınıflar 15,16,17 Eylül tarihlerinde. 3 gün okula gitmediler. Oysaki 10 Eylül tarihli toplantıda okul idarecileri açıklama yapıp 3 gün okula gelmediğiniz sürede kan tahlilinizi ve tesisler akbank şubesinde staj hesabınızı açın diyebilirlerdi.Bugün saat 13.00 ten sonra öğrencileri bırakmışlar.Gidin bugün son gün kan tahlili ve staj hesabı açın.Yarın her kes bu belgeleri getirsin hastaneye vereceğiz demişler. Okul Ahmet Kaya Caddesinin son durağında kimi çocuklar belediye otobüsüyle 40 veya 50 dakika eve ulaşıyor. Bu çocuklar bugün öğleden sonra nasıl kan tahlili yapacak, yapsa dahi bugün sonucu hemen çıkacak mı ayrıca çocuklar 18 yaş altı hesap açabilmeleri için anne ve babalarının imzası ve izninin olması gerekir. Bu hesabın açılması da 10 dakika sürüyor. Bu işlemi de banka şubelerinde gişe görevlileri yapmıyor sadece müşteri temsilcileri yapıyor. Tesisler Akbank şubesinde de 2 veya 3 tane bireysel müşteri temsilcisi var. Okul yöneticileri plan ve program yapmadan araştırmadan 12.sınıf öğrenci ve velilerini pandemide hastane ve tek banka şubesine yönlendirip toplum, öğrenci ve veli sağlığını düşünmeden bugün bu işlemleri yapın yarın belgeleri getirin öğrenciyi veliyi germenin strese sokmanın bir anlamının olmadığını düşünüyorum. Bu konuda plan ve programlı çalışsalar daha iyi olmaz mı biz veliler bunu düşünüyorsak İl ilçe MEB yöneticileri ve okul idarecileri bunu düşünemiyorlar” şeklinde konuştu.

AİLELERDEN TALEP EDİLENLER

Öte yandan Türkiye genelinde okulların yüz yüze eğitime açılması bir yandan sevindirirken öte yandan yardımcı kaynak kitap ve benzeri isimler altında okul yönetiminin talep ettiği ücretler özellikle dar gelirli ailelerin tepkisini çekiyor.

Okulların yardımcı kaynak kitap, fotokopi çekim ücreti, temizlik adı altında alınan ve okul masrafları için ailelere dayatılan ücretler mağduriyetlere neden olduğu gibi tepkileri de beraberinde getiriyor.

Yaklaşık 500 bin öğrencinin eğitim öğretime başladığı Diyarbakır’da sınıf mevcutlarının düşürülmemesi ve yeterli hijyen koşullarının sağlanamaması nedeniyle bazı öğrenci velileri, öğrencilerini okuduğu okula gidip sınıfı temizliyorlar.

Okullarda gereken temizliğe önem verilmediğini ve bu nedenle çocuklarının hijyensiz ortamlarda eğitim görmesinden rahatsız olduklarını ifade eden öğrenci velisi Hanifi Aygur, kirli sınıflara kendisinin de şahit olduğunu anlattı.

Aygur, "Geçen gün çocuğumun okulluna gittim ve sınıfların toz ve kir içerisinde olduğunu gördüm. Öğretmene, sınıfların neden bu kadar kirli olduğunu sorunca o da bana okulda temizlik elemanının az olması nedeniyle her tarafı temizleyemediklerini söyledi. Biz de çocuklarımızın sağlığı için veliler olarak kendi aramızda para toplayarak temizlik malzemelerini aldık ve haftada en az 2 sefer çocuklarımızın sınıflarını temizliyoruz." dedi.

"DEVLET OKULLARINDA SÖZDE ÜCRETSİZ EĞİTİM VAR"

Eğitim sisteminin ticarete çevrildiğini savunan Aygur, şunları söyledi: Devlet okullarında kayıtlar ücretsiz ama kayıt öncesi ‘bağış’ adı altında ücret, anaokullarında ise ‘abla parası’ adı altında aylık ücret isteniliyor. Bu da yetmezmiş gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıttığı kitapların yetersiz olduğu nedeniyle yardımcı kitapların alınması için bizlerden kitap, fotokopi, örtü parası, dezenfektan, ıslak mendil ve A4 fotokopi kâğıdı gibi malzemeler isteniliyor. Eğer kitaplarınız işe yaramıyorsa bunları basarak ağaçları boş yere kesmeyin.

"BİRİLERİNE RANT SAĞLAYACAKSINIZ DİYE BİZE KÜLFET ÇIKARMAYIN"

Yaşanan mağduriyetlere son verilmesi için yetkililerin çalışma başlatması gerektiğini söyleyen Aygur, "Bir taraftan ücretsiz kitap veriyoruz diyerek propaganda yapacaksınız ama dağıttığınız kitaplar ise çocuklar için yetersiz olacak ve vatandaşı ek kitap almaya zorlayacak. Bu duruma da göz yumacaksınız. Bu kabul edilemez bir durumdur. Birilerine rant sağlayacaksınız diye ebeveynlere külfet çıkarmayın. Çocuklarımızın okullarda sağlıklı bir şekilde eğitim görmelerini istiyoruz. Yetkililer sesimizi duysun ve biran önce bu soygunlara son versinler" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz