Ekmek zammı hala gündemde!

Geçtiğimiz hafta Federasyonun yüzde 15’lik ekmek zammı açıklaması ve sonrasında Ticaret Bakanlığının zammı iptal etmesi kafaları karıştırmıştı. SÖZ Haber ekibi, hala gündemde olan ekmek zammını vatandaşa ve ekmek üreticilerine sordu.

Haberler 01.08.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SÖZ Haber ekibi mikrofonunu vatandaa bu kez ekmek zamm konusundaki düüncelerini örenmek için uzatt. Kentin farkl bölgelerinde fiyatlarn 1 lira 50 kuru ile 2 lira 50 kuru arasnda deikenlik gösterdii Diyarbakrda ekmek zamm gündemdeki yerini koruyor.

Ekmek üretimindeki maliyetlerin her geçen gün arttn ve zarar ettiklerini savunan frnc esnaf, 1 buçuk yldr zam alamadklarndan yaknd.

BAKANLIIN VERD KARAR POLTKTR

Frnclardan Nizamettin Ylmaz, geçen hafta Frnclar Federasyonunca gündeme gelen yüzde 15lik zammn Ticaret Bakanl tarafndan iptal edildiini ancak zammn hala gündemde olduunu belirterek, Bizim kullandmz ürünlere mayadan tuza, undan oduna kadar hepsine ylda 4-5 kere zam geldi. Maliyet arttkça ekmee zam olmad. Ekmein u anda bize maliyeti yüksek, kar marj düük. imdilik böyle idare ediyoruz. Bakanln verdii karar politiktir. Birileri zamm geri çekti ama zam hala gündemde dedi.

ZOR DURUMDAYIZ

Ylmaz, Diyarbakrda üretilen ekmein bat illerindeki ekmee göre farkllk arz ettiini dile getirerek, unlar kaydetti:

stanbul ve Ankaray baz alyorlar ama orada zaten ekmek buraya göre daha pahal. Oradaki ekmek somun buradaki ekmek ise Güneydouya özgü pide ekmek. Bu ekmek batda yok. Ekmei hesaplarken bunu göz önünde bulundurmalar gerekir. Onlar kendince bir hesap yapyorlar, buray baz almyorlar. uanda borcu olmayan hiçbir frnc yok, herkes borçlu. 650 gram ekmei 2 lira 50 kurua satyoruz. Bir buçuk yldr ekmek ayn fiyatta. uanda zor durumdayz.

DYARBAKIRDAK FARKLI EKMEK FYATLARI

Frnc Hebun Doru ise, Diyarbakrdaki frnlarda ekmek fiyatlarndaki farkllklar olduuna deinerek, Normalde ekmee zam olmas lazm. uan ki ekmek fiyat bizi kurtarmyor. Ama tabi tüketicilerden zam konusunda itirazlar var. Bizde mecburen bu itirazlar karsnda ekmei ayn fiyattan veriyoruz. Diyarbakrda ekmek fiyatlar da semtlere göre deiiyor. Mesela ehitlikte ekmek 1 lira 50 kuru, Yeniehirde 2 lira, Diclekentte 2 lira 50 kuru. uan ki gramaj sistemi 2 lira 50 kurutan balyor diye konutu.

HERKES EVNE EKMEK GÖTÜRMEK ZORUNDA

Bir dier frnc esnaf olan Servet Güzel de, ekmee zam yaplmasn istemediini ifade ederek, öyle konutu:

Ben bir frnc olarak ekmee zam yaplmasn istemiyorum. Diyarbakrda fakir fukara çoktur. Ekmek ucuz olsa daha iyidir. Siz baka bir ihtiyacnz öteleyebilirsiniz ancak ekmek almazsanz olmaz, yaayamazsnz. Herkes evine ekmek götürmek zorunda.

OLASI ZAMMA TEPK

Zam konusunda vatanda cephesinden de kar tepki geldi.

Vatandalardan Salih Demiray, Bence ekmee zam gelmemesi lazm. Her yerden zamlarla halk vurmaya çalyorlar, gerek yok ekmek zammna. Bu ekilde halk sömürüyorlar. Her yerden zam, zam, zam Yeter artk, buna bir dur denmeli. Bir de üstüne üstün ekmee zam olmamal eklinde konutu.

Mevlüt Yetigin ise, Ekmee zam olsa bile çok olmamal tabi ki. Frnclar da kazansn ama bu milleti de düünmek gerek dedi.

Ana Sayfaya Git