Elçi cinayetinde 4'üncü yıl: 150 talep yanıtsız kaldı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin üzerinden geçen 4 yılda açılan soruşturma dosyasında bir arpa boyu yol alınmış değil. Kurulan komisyon üyesi Av. Gamze Yalçın, fiili bir gizliliğin uygulandığı dosyaya ilişkin bugüne dek 150 talepte bulunduklarını, ancak yanıt alamadıklarını söyledi.

Haberler 28.11.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde yaanan çatmalardan zarar gören Dört Ayakl Minarenin önünde 28 Kasm 2015te basn açklamas yapt srada öldürülen Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçi cinayeti 4 yl geride brakt. Geçen bu 4 yllk süre zarfnda deil adaletin yerini bulmas, cinayetin aydnlatlmasn bile salayacak etkili bir soruturma yürütülemedi, failler belirlenemedi.

lenen cinayetten iki gün sonra olay yerine giden keif ekibine kimlii belirsiz kiilerce ate açld. Bu nedenle yaplamayan keif olaydan ancak 4 ay sonra, yani 17 Mart 2016da yapld. 4 ay sonra yaplan bu keifte Elçiyi ölüme götüren mermi çekirdeinin çkt kovan bulun(a)mad.

TANIK OLARAK FADELER ALINDI

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda olay yerinde olup, Elçinin bulunduu yöne ate eden polislerin üpheli olarak deil, tank olarak ifade verdikleri ise bir süre sonra ortaya çkt. Tpk olay annda kamera çekimi yapp, ifadesi alnan polis memurunun çektii görüntülerden Elçinin öldürüldüü anlara dair 13 saniyelik görüntüsünün olmadnn anlalmas gibi.

fadesi alnan polis, kayp bu 13 saniyelik görüntü için Silah sesini duyunca irkildim. Bir müddet sonra kayttan çktm gördüm gerekçesini sudu. Ancak kayta girme ve çkma srasnda kamerann sarslmas nedeniyle görüntüye yansmas kaçlmaz olan titremenin olmamas, görüntülerin 13 saniyelik ksmnn kesilmi olabilecei kukusunu dourdu.

GÖRÜNTÜNÜN KESLMES

Benzer eklinde olay yerini gören Yenikap Sokaktaki PTT ubesine ait 5 nolu güvenlik kameras kaytlarnda 17 dakikalk görüntü kesintisi olmas ve cinayet ann görüntüleyebilecek Mardin Kebap Evine ait kamaralarn görüntü kaydn içermediinin Adli Tp Kurumu (ATK) tarafndan belirlenmesi ile birlikte avukatlarn bu konularn aratrlmas yönündeki taleplerinin reddedilmesi bu kukuyu büyüten gelimeler oldu.

LONDRA ÜNVERSTES RAPORU

Elçi cinayeti dosyasnn kolluk güçlerinin Kürt illerinde kart 17 bin 500 faili meçhul dosya ile ayn akbeti paylamasndan kayg duyan Diyarbakr Barosu, olay yerindeki gazetecilerin çektii görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümü Forensic Architecturee göndererek bilirkii raporu istedi. Hazrlanan raporda, Elçinin öldürüldüü esnada ate açan polislerin at yönü, at says ve Elçinin yere dütüü an üzerinden yaplan incelemeler sonucunda olas 3 polis tespit edilip, bu polislerden birinin ise Elçiyi öldüren kesin fail olduu belirtildi..

BARO: LEM YAPILMADI

Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümü Forensic Architecturee hazrlad raporu, Diyarbakr Cumhuriyet Savclna sunan Diyarbakr Barosu, 8 ubat 2019da açklad rapora ilikin savcln herhangi bir ilem yapmadn, raporun iaret ettii üpheli polislerin kimliklerinin belirlenmedii ve ifadelerine bavurmadn açklad.

ATK RAPOR TALEBN REDDETT

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, rapor dorultusunda ilem yapmazken, Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümü Forensic Architecture raporu sonras ATKden yeni bir rapor hazrlanmasn istedi. Yeni rapor için dosyann tamamn ATKye gönderen savcln talebini ATK ilk rapor dnda baka bir rapor hazrlamayaca gerekçesiyle reddetti.

BAKANLIIN RAPORU

Elçi cinayetinin ardndan çileri Bakanl Mülkiye Bamüfettilerince tevdi (ön inceleme) raporu hazrland ortaya çkt. 26 Haziran 2016 ylnda tamamlanan bu rapor, üst yazyla 21 Austos 2017 ylnda Bakanla gönderildi.

Raporda, Doan Haber Ajansna ait olay yeri görüntülerinde 15 ve devam saniyelerinde kornet marka aracn ön ve yan tarafnda bulunan 3 polis memurundan ortada bulunan polis memurunun yapm olduu konumann çözümü ve bu konumasndan sonra kendisinin arkadalar tarafndan kaçan teröristlere doru deil, geriye doru yönlendirilmesinin dikkat çekici bulunduu, bu nedenle ses çözümünün yaplmas ve polis memurunun arkadalar tarafndan uzaklatrldktan sonra sergilemi olduu ileri geri hareketlerinin davran psikolojisi uzmanlarnca deerlendirilmesi için tevdi raporunun Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna tevdi edilmesi gerekiyor tespitleri yer ald.

BASAVCILIA GÖNDERLD

Müfettilerce hazrlanan bu raporu 2017 ylnda Basavcla gönderen Bakanlk, 3 polis arasnda geçen konumann çözümü ve ortada bulunan polisin ileri geri hareketlerinin davran psikolojisi uzman kiilerce deerlendirmesini istedi.

ADLYE ÖNÜNDEK EYLEM 203 HAFTADIR SÜRÜYOR

Bu konuda adm atlp atlmad konusunda bilgi edinilemezken, ilenen cinayetten 13 gün sonra Diyarbakr Barosu tarafndan faillerin bulunmas talebiyle her hafta cuma günü Diyarbakr Adliyesi önünde yaplan eylem, geçen 4 ylda 203üncü haftasn geride brakm durumda. Geçen bu sürede 3 basavc ve 5 savcnn deitii cinayete dair soruturma dosyasnda bir arpa boyu yol alnm deil.

40 DELL TOPLANMADI

Diyarbakr Barosunun kurduu Tahir Elçi Cinayeti Soruturma Komisyonu avukatlarndan Gamze Yalçn, geçen 4 ylda karlatklar pratikleri ve cinayeti aydnlatmaya dair atlmayan admlar deerlendirdi.

Özellikle Elçinin öldürülmesinden sonra 30 Kasm 2015te yaplan olay yeri incelemesinin güvenlik gerekçesiyle tamamlanmamas üzerinde duran Av. Yalçn, operasyon bölgesinin devletin hakimiyet alndan olmas dolaysyla bu gerekçeyi kabul etmediklerini belirtti.

Yarm kalan olay yeri incelmesinde 1den 83e kadar sralanan delilerden sadece Tahir Elçinin vurulduu alana çok uzak bir mesafede olan 43 delil toplandn anmsatan Yalçn, geriye kalan 40 delilin toplanmas için tüm çabalarnn sonuçsuz kaldn söyledi.

4 NOLU KAMERA GÖRÜNTÜSÜ ZLENMED

Yine olay yerini gören Mardin Kebap Evine ait kamera görüntüsünün kendi talepleriyle soruturma dosyasna alndn belirten Yalçn, u an bile Mardin Kebap Evinin 4 nolu kamerasnn görüntülerini izleyebilmi deiliz. Bu bizde Acaba deliller karartlyor mu? Adli makamlar tarafndan faillere ulama yönünde engeller mi konuluyor? eklinde üpheler yaratyor. Bu Tahir Elçinin faillerinin ortaya çkarlmasndaki isteksizliin göstergesidir diye konutu.

150 TALEP KARILIKSIZ KALDI

Soruturma dosyasna dair baz talepleri kabul edilse de u ana kadar 150 taleplerine cevap verilmediini paylaan Av. Yalçn, Londra Üniversitesine hazrlatlan rapor, savclk tarafndan ATKye teyit ettirilmek istendi. ATK, üniversitenin aksini ortaya koyamad. Üniversitenin verileri bilimsel deil, bu verilerle bu kiiler üpheli olamaz eklinde bir tespit yaplmad. ATK sadece ilk raporunu tekrarlad. Biz bunu da Ceza Usul Kanunu açsndan raporun onaylanmas olarak kabul ettiimiz için ikinci kez üç üpheli polis memurunun ifadeye çarlarak tutuklanmas yönünde talebimizi sunduk. Ona ilikinde henüz bir ilem yaplmad ifadelerini kulland.

FL GZLLK KARARI 4 YILDIR SÜRÜYOR

Dosyada bugüne kadar resmi bir gizlilik karar uygulanmamsa da u an itibariyle savclk makam ve basavclk tarafndan dosyaya uygulanan fiili bir gizlilik var diyen Yalçn, tüm evraklarn kendileri ile paylalmamasnn dosyada avukatlarn görmeleri istenmeyen evraklar olduu üphesi yarattn dile getirdi.

SORUTURMA TARAFSIZ YÜRÜTÜLMÜYOR

Av. Yalçn, Tahir Elçi soruturma dosyasnda adli birimlerin ve siyasi iradenin faillerin ortaya çkarlmas konusunda isteksiz olduunu da ifade etti. Yalçn, nedenini öyle açklad: Tahir Elçi öldürüldükten hemen sonra dönemin Babakan Ahmet Davutolu, Adalet Bakan ve çileri Bakanlarnn cinayetin çözümü konusunda yaplan açklamalarnda samimi olmadklar ortaya çkt. Bu açklamalar samimi olsayd, tüm deliler üzerinden etkili bir soruturma yürütülür, fail veya faillerin ortaya çkarlmas salam olurdu. Bu dosya sadece soruturma savcsnn inisiyatifiyle yürüyen bir soruturma deil. Bu aslnda dosyann tarafsz yürütülmediini bize gösteriyor.

DOSYA BR BÜTÜN OLARAK NCELETLMYOR

Elçi cinayetinin politik cinayetlerden biri olduunun altn çizen Yalçn, Etkili bir soruturma yürütülmü olsayd bugün farkl düünüyor olabilirdik. u ana kadar Tahir Elçi soruturma dosyasn avukatlarna bir bütün olarak inceletmi deiller dedi.

çLER BAKANLII ÜPHES

çileri Bakanl müfettilerinin hazrlad rapora da deinen Av. Yalçn, Londra Üniversitesi tarafndan hazrlanan bilirkii raporunda tespit edilen üpheli üç polisten biri olan polis yönünden, müfettilerin de tespitte bulunduuna dikkat çekti. Tahir Elçinin vurulmasndan hemen sonra çileri Bakanl tarafndan Mülkiye Bamüfettileri görevlendirildiini ve dari Rapor hazrlandn belirten Yalçn, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna 3 yl boyunca defalarca talepte bulunmalarna ramen hazrlanan Tevdi veya Aratrma Raporunun kendilerine verilmediini kaydetti.

BAKANLIIN GÖNDERDM DED RAPORA SAVCILIK NKARI

Yalçn, bunun üzerine 2017 ve 2018 yllarnda çileri Bakanl ile yazmalara baladklarn ve dönem itibariyle Mülkiye Bamüfettilerini görevlendirdiklerini, müfettilerin raporu sonuçlanmsa eer bu raporun bir örneinin kendilerine gönderilmesini istediklerini belirtti. Bakanlktan bu taleplerine raporun Basavcla gönderildii eklinde yant verildiini aktaran Yalçn, bunun üzerine Baro olarak raporun bir örneinin kendilerine verilmesi talebinde bulunduklar Basavclktan, rapor yok yant aldklarn ifade etti.

Bu yant üzerine ikinci kez çileri Bakanlna yaz yazdklarn söyleyen Av. Yalçn, Bakanln bu kez Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna evraklar hangi barkot numaras, hangi posta yoluyla gönderdiine ilikin tüm bilgileri kendileriyle paylatn söyledi. Yalçn, ancak savcln buna ramen dosyada böyle bir rapor olmad konusunda srar ettiini kaydetti.

TEVD RAPORU BAKANLIA AçILAN DAVADA

Kendi çabalar sonucu raporun bir ksmna Temmuz 2019da ulatklarn dile getiren Yalçn, Tahir Elçi öldürüldükten sonra Diyarbakr 3üncü dare Mahkemesinde çileri Bakanlna açlm davaya müfettilerin Tevdi Raporu gönderildi. Tevdi Raporunu dare Mahkemesi dosyasndan edinmi olduk. Bu tevdi raporunda aslnda Londra Üniversitesinin tespitinde de geçen ve üç polisten biri olan bir polis yönünden tespit yapld bilgilerini paylat.

BAKANLIKTAN ÜPHEL DURUM DEERLENDRMES

Raporda, Dört Ayakl Minarenin hemen gerisinde bulunan araç önünde 3 polisten ortada bulunan polis memurunun silah atlarnn kesilmesinin hemen akabinde dier polis memurlar tarafndan sokan gerisine gönderilmesine dikkat çekildiini belirten Yalçn, Bu husus çileri Bakanl tarafndan üpheli bir durum olarak deerlendirilmi ve savclk makamndan, aracn ön tarafnda bulunan 3 polis memurunun ortasnda bulunan polis memurunun sokan gerisine gönderilmi olmas bakanlk tarafndan üpheli görülmü olup, bu konuda polis memurlarnn kendi aralarnda yapm olduklar konumalarn ses çözümünün yaplmas talebinde bulunmu diye konutu.

BAKANLIIN TALEPLER YERNE GETRLD M?

Polislerin o esnada ne konutuklar, polisin Elçiyi vurma üphesiyle mi sokan gerisine gönderildii yönünde tespitin yaplmas için Tevdi Raporunun Basavcla gönderildiini kaydeden Yalçn, 2017 ylnda savcla gönderilen raporda belirtilen hususlara ilikin savclk tarafndan herhangi bir ilem yaplp yaplmad, yaplmsa sonucunun ne olduu, ses çözümüne ilikin analizin yaplp yaplmad konusunda bilgi istediklerini, ancak henüz bir bilgi verilmediini ifade etti.

DUYARLILIK çARISI

Tevdi Raporundan bakanlk tarafndan Aratrma Raporunun da hazrlanm olduunu örendiklerini belirten Yalçn, ancak 3 defa talepte bulunmalarna ramen Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl dosyada herhangi bir rapor olmadn ileri sürdüünü ifade etti.

çileri Bakanlnn hazrlad Aratrma Raporunun Tahir Elçi Cinayeti Soruturma Komisyonuna bir an önce verilmesi için kamuoyuna duyarllk yaratma çarsnda bulunan Av. Yalçn, Bu raporun srarla tarafmza verilmemesi aslnda orada bulunan bir veya birkaç faile iaret ediliyor olabileceine dair kanaatimizi güçlendiriyor. çünkü defalarca kez bu yazmalar yapmamza ramen ve çileri Bakanl defalarca bu rapor Cumhuriyet Basavcl dosyasna gönderildi demesine ramen Basavclk tarafndan bu raporun tarafmza verilmemesi üphelerimizi güçlendiriyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git