Elektrik faturaları sadeleşecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu "Elektrik tüketicileri tüketim miktarları ve uygulanan birim bedellerini karışıklığa sebep olmadan görebilecek"

Haberler 23.07.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Datm bedeli ifadesi, elektriin ebeke, iletme ve personel maliyetlerini de kapsayan genel bir tanmlamayd. Ancak kalem kalem bütün bu maliyetlerin datm bedeli ad altnda toplanm olmas kamuoyunda yanl anlalmalara sebep oldu

Bu arada yllk 1600 kilovatsaatten fazla elektrik tüketen vatandalarmz serbest tüketeci niteliini haizdir ve tedarikçisini seçebilmektedir. Dileyen bütün serbest tüketiciler tedarikçi irketten talep etmeleri halinde faturalarnda bütün maliyet kalemlerini görmeye devam edebilir

HABER MERKEZ

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrik faturalarnn sadeletirilerek, tüketicilere özgü bilgileri esas alan basit, anlalabilir, kolay fatura uygulamasna geçildii bildirildi.

EPDKden yaplan yazl açklamada, elektrik tüketicilerinin, tüketim miktarlarn ve uygulanan birim bedellerini karkla sebep olmadan görebilmeleri için elektrik faturalarna yönelik düzenleme yapld kaydedildi.

Yeni uygulamayla fatura tutarlarnn daha kolay hesaplanabilecei aktarlan açklamada, tüketicilerin ortalama elektrik enerjisi kullanm miktarlarn bilecekleri ve buna göre tüketim eilimlerinin aylara ve tarife saat dilimlerine göre nasl deitiini görebilecekleri ifade edildi.

Söz konusu hesaplamayla, elektrik tüketiminin daha verimli hale gelecei kaydedilen açklamada, unlar kaydedildi:

Faturalarda yer alacak temel bilgilerden bazlar tüketicinin bal olduu tarife grubu, ilgili fatura dönemi tüketim miktar, enerji tüketim birim bedeli, fon, pay ve vergiler, toplam fatura tutar, son ödeme tarihi, ödeme yeri-ekli ve fatura ortalama tüketim miktar ve benzerleri olacak. Bu düzenlemeyle ulusal tarifeden elektrik satn alan tüketicilere uygulanmak üzere ülke genelinde sade, anlalabilir ve gereksiz içerikten arndrlm fatura düzenlemesi salanyor.

Fatura içerii tüketici gruplarna göre dinamik hale getirildi. Fatura görselinde milyonlarca mesken tüketicisini ilgilendirmeyebilen demant, endüktif, kapasitif, trafo kayb gibi balklar çkarld. Yeni uygulama ile birlikte; fatura tutar, son ödeme tarihi, ödeme merkezi ve fatura ortalama tüketim miktar tüketicinin kolayca görebilecei ekilde verilecek. Faturada, fatura tutarna esas tüketim miktarlar ile uygulanan fiyat ise ayrca gösterilecek.

- Datm bedeline yer verilmeyecek

Açklamada yeni uygulamayla faturalarda datm bedeline yer verilmemesine ilikin olarak ise u bilgiler paylald:

Faturalarda yer alan ve ne yazk ki kamuoyunda yanl anlalmalara sebep olan datm bedeli, sadece elektrik faturasnn datlmasn, enerjinin evlerimize ulatrlmasn ya da sayaçlarn okunmasn kapsayan bir bedel deildi. Datm bedeli ifadesi, elektriin ebeke, iletme ve personel maliyetlerini de kapsayan genel bir tanmlamayd. Ancak kalem kalem bütün bu maliyetlerin datm bedeli ad altnda toplanm olmas kamuoyunda yanl anlalmalara sebep oldu.

24 saat kesintisiz elektrik salamak için her mevsim koulunda çalan içilerin maandan, elektrik kesintilerinin önlenmesine yönelik ebeke yatrm maliyetlerine ve hatta yanmayan sokak lambalarnn deitirilmesinden elektrik direklerinin tamirine kadar pek çok maliyeti içeren bu bedel ne yazk ki tüketicilere istenen düzeyde anlatlamad ve eletiri konusu haline geldi. Kurumumuz fatura düzenlemesi ile hem bu yanl yorumlarn önüne geçmeyi hem de faturalar, tüketicinin kafasn kartracak ibarelerden arndrmay hedefledi.

Bu arada yllk 1600 kilovatsaatten fazla elektrik tüketen vatandalarmz serbest tüketici niteliine haizdir ve tedarikçisini seçebilmektedir. Dileyen bütün serbest tüketiciler tedarikçi irketten talep etmeleri halinde faturalarnda bütün maliyet kalemlerini görmeye devam edebilir. Fatura içerii tasarm herhangi bir fiyat deiimine sebep olmayaca gibi vergi, fon ve paylar dahil olmak üzere fiyata etki eden herhangi bir katsay veya matrah deiimi de söz konusu deildir. Bütün tüketicilerin üphe duyduklar faturalar varsa kurumumuz resmi internet sitesinde yer alan fatura hesaplama modülünden kontrol etmelerini de bir kez daha önemle hatrlatyoruz.

Ana Sayfaya Git